ЩОДЕННИК 29 грудня
Вранці біжу в магазин за молоком. З’ясовую, що пакет подорожчав від 69 до 85 копійок, пачка масла — з 2.50 до 3.10, а вагове й взагалі 14 гривень за кілограм.
— Помилуйтесь-но, що коїться! Дістали з запасів старе масло, жовтий окислений шар навіть як слід не зішкребли, так і продають за нову ціну, — хочу поділитися обуренням з іншою купувальницею, але вчасно зупиняюся.
Літня пані з жахом дивиться на вітрину.
Гаразд, я чергове підвищення цін як-небудь переживу. А вона? Найпопулярнішою їжею пенсіонерів є картопля. І ще каша. І зовсім не тому, що геронтологи радять. Просто дешевше від цих харчів нічого не придумаєш, хіба що макарони. Але! І картоплю, і кашу, і макарони потрібно їсти з маслом, хоча б із маленьким його шматочком, інакше страва в горло не полізе.
Смак м’яса пенсіонери забули вже давно, хіба що кістки купують на бульйон, а тепер от і з маслом халепа.
— Що це у вас із цінами діється? — запитую продавщицю.
— І не кажіть! — несподівано погоджується вона. — Це ж предмет повсякденного попиту.
Інша старенька купує сардини. Довго відраховує 2.20, переважно дрібними грошима, ремствує: «На Лук’янівці така баночка дві гривні». Та коли чек уже вибито, несподівано передумала:
— Тут написано «з додаванням масла», а я хочу в маслі.
Продавщиця гнівається, але консерви назад приймає. Риба тепер для пенсіонерів також розкіш. На жаль, не лише для пенсіонерів. А про шоколадні цукерки, какао, ковбаси годі й говорити...
Цікаво, як це Держкомстату вдалося нарахувати 3% інфляції за листопад?
№250 28.12.98 «День»
При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»