Перейти до основного вмісту

ЩОДЕННИК

20 липня, 00:00

20 липня

Читаю внучці «Мийдодір». Доходжу до рядка «Я хочу напиться чаю, к самовару подбегаю». Тут же ставиться питання: «А що таке самовар?». Починаю пояснювати. Технічний прогрес торкнувся процесу чаювання: натиснув кнопку — раз-два і кип’яток готовий. Кинув пакетик із заваркою — і пий собі на здоров’я. У нас же вдома скільки себе пам’ятаю, самовару відводилося найпочесніше місце. Бабуся, уродженка Сибіру, свою звичку пити чай лише з самовара, ковтаючи з блюдця і з грудковим цукром, не полишила й тут, в Україні. Доставляти паливо було нашим із сестрою обов’язком. Потрібно було зібрати кошик шишок, і лише тоді ми отримували амністію — свободу. Справа не складна, але нудна, і щоб прискорити її, ми йшли на хитрощі — робили кошик з подвійним дном. Внизу — шар шишок, потім, вище середини, настил із прутиків і згори на ньому знову шар шишок. Ставили кошик у дворі і швидше тікали у своїх справах. Чай, звичайно, потім пили також. Досі пригадується його якийсь особливий аромат. Ех, якби можна було повернути час назад, скільки б шишок ми наносили, щоб знову опинитися за столом під розкидистим дубом, серед дорогих тобі людей, де пашіє жаром начищений до блиску бабусин самовар!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати