Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Шимон Перес: Потрібно не економіку змінювати, потрібно змінювати себе

26 листопада, 00:00

Учора президент Ізраїлю, лауреат Нобелівської премії миру Шимон Перес прочитав лекцію на тему «Політичні та економічні виклики в епоху глобалізації», організовану українським фондом «Ефективне управління». У своїй лекції, яка, до речі, була опублікована у «Дні» від 25 листопада, лідер Держави Ізраїль торкнувся відмінностей і подібностей між своєю країною та Україною. Після виступу відбулася своєрідна дискусія, під час якої пан Перес встиг відповісти на кілька питань із залу. Деякі фрагменти з розмови з політиком ми і пропонуємо читачам «Дня».

— Українців можна схарактеризувати одним реченням: вони ніколи не полишать своєї надії.

Я зустрічався із молоддю України, вона справила на мене абсолютне враження. Я побачив у її очах волю й потужність.

Ми прийшли на суху землю, яка була дуже бідною. Що ми могли тоді зробити? Ми змогли побачити альтернативу, чим і був хай-тек.

Забудьте історію, історія не важлива взагалі. Кажуть: «вчіть історію, аби не повторяти помилок у майбутньому». Ви не повторите старих, а наробите нових помилок.

Замість вивчення науки ми будемо докладати зусиль до вивчення людської природи.

Ми наполовину сліпі. Наука — війна проти сліпоти.

Не вірю, що талант — це божий дар. Талант — це процес. Якщо бажаєте бути талановитою людиною, треба працювати. Якщо прагнете бути дослідником — ви повинні бути повстанцем, щоб повстати проти традицій.

Якщо ви втратите апетит побачити більше, ніж побачили ваші батьки, ви самі стаєте минулим.

Потрібно не економіку змінювати, потрібно змінювати себе.

Економіка абсолютно глобальна. Національна тільки бідність. Якщо хочете її уникнути, ви повинні йти на ринки і працювати.

Завдання уряду — краще інвестувати в освіту. Освіта — головна мета уряду. В Ізраїлі я запропонував перетворити нашу армію на університет, аби люди отримували в ній академічну освіту. Найкраще, що ви можете зробити — це озброїти своїх дітей змогою навчатися. Нам потрібно таке дзеркало, аби ми бачили добро і зло в кожному із нас.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати