Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Скільки коштує новий Ірак?

24 жовтня, 00:00

Учора в Мадриді розпочала роботу конференція країн-донорів Іраку. Раніше Рада Безпеки ООН прийняла нову резолюцію, якою схвалила ідею створення багатонаціональних сил в Іраку та надання країні допомоги світовою спільнотою. Для відновлення спустошеного спочатку санкціями, а потім війною Іраку протягом найближчих п’яти років знадобиться $55 — 56 млрд. Про це свідчить, зокрема, спільна доповідь Організації Об’єднаних Націй та Світового банку. Генеральний секретар ООН Кофі Аннан не має ілюзій, що міжнародна спільнота одразу ж надасть необхідну суму, але сподiвається, що конференція допоможе розпочати збір необхідних Іраку коштів.

Сполучені Штати готові виділити Багдаду $20 млрд. Конгрес США бажає, щоб половина цієї суми була надана як позики, а не гранти. (При цьому сьогодні важко передбачити, яка саме іракська влада і коли зможе повернути кредит, і чи позику просто не спишуть). Велика Британія планує надати Іраку понад $800 млн., при цьому Лондон заявив, що скоротить допомогу іншим країнам «третього світу», повідомляє «Франс-Прес». Японія наступного року готова виділити на відновлення Іраку $1.5 мільярда. $300 млн. має намір надати Іспанія, ще понад $200 млн. Ірак має отримати наступного року від Європейського Союзу. Франція заявила, що на даному етапі не збирається надавати жодної додаткової допомоги Іраку. «Для нас початкова точка — це повне визнання іракського суверенітету», — заявив французький міністр закордонних справ Домінік де Вільпен.

Вичікувальну позицію поки що займають й арабські країни, на внесок яких розраховує Вашингтон. Багато хто з них готовий допомогти Іраку, однак не хоче, щоб цю допомогу розцінили як підтримку дій Сполучених Штатів. Зокрема, Саудівська Аравія заявила, що ознайомиться з потребами Іраку, перш ніж приймати рішення про суму допомоги, пише «The Financial Times».

Початок конференції не обійшовся без гострих дебатів. Представник благодійницької організації «Християнська допомога» Домінік Натт заявив, що коаліційна тимчасова адміністрація не відзвітувала належним чином про витрачання близько $4 млрд., повідомляє Бі-Бі-Сі. Жодних обвинувачень у неправомірному витрачанні не висувається, додав він, але відсутність прозорості створює у іракців недовіру до діяльності коаліції. Представник тимчасової адміністрації Чарльз Хітлі у відповідь назвав дані, якими користується «Християнська допомога», недостовірними. За його словами, з національним бюджетом Іраку можна ознайомитися навіть в Інтернеті, а рахунки адміністрації перевіряють незалежні міжнародні аудитори.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати