Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Справа А. Онопрієнка: Судове слідство завершується

26 лютого, 00:00

Сьогодні у Житомирському обласному суді закінчується судове слідство у справі звинуваченого в 52 убивствах Анатолія Онопрієнка та його спільника Сергія Рогозіна. Із трьохсот свідків безпосередньо до суду з'явилося близько третини, а із ста двох потерпілих — майже половина.

Під час процесу, повідомив «Дню» заступник голови облсуду Степан Білецький, надійшло кілька звернень відомої правозахисної організації Міжнародна амністія. У них, зокрема, містяться протест щодо застосування смертної кари в Україні взагалі й щодо А. Онопрієнка й С. Рогозіна зокрема, а також заклик до властей провести незалежну психіатричну експертизу першого з них.

Про необхідність такої експертизи писала 24 лютого і наша газета. Ще 1994 року в Київській лікарні імені Павлова Онопрієнку було поставлено діагноз — шизофренія і проведено чотиримісячний курс лікування. Однак судово-експертна комісія не запросила для консультації жодного з лікарів, які працювали з Онопрієнком свого часу.

Водночас у заяві деяких депутатів Донецької міської ради і керівників обласних організацій Всесоюзної комуністичної партії більшовиків і Комуністичної партії більшовиків України Донецького регіону, яку суд отримав з адміністрації Президента, виголошено вимогу засудити А. Онопрієнка до розстрілу, якщо його вина у вбивствах буде доведена. Подібні звернення й заяви, підкреслив С. Білецький, можна розцінювати як втручання у процес судочинства, а подекуди і як спробу вплинути на рішення суду, хоча жодна організація не має на це права. І в будь-якому разі, додав він, рішення буде прийнято на підставі досліджених доказів і закону.

Наступного тижня із цієї справи мають пройти дебати представників звинувачення й захисту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати