Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

США надали Лазаренку «тимчасовий притулок»

Американці визнали, що в Україні йому загрожують політичні переслідування
06 березня, 00:00
Колишній прем'єр України Павло Лазаренко подолав «перший бар'єр» на шляху до здобуття політичного притулку у Сполучених Штатах, повідомляє АП.

Його американський адвокат Джеймс Мейокк заявив, що чиновники Служби імміграції та натуралізації США (СІН) після кількох «інтерв'ю» визнали «переконливими» його аргументи, що у випадку висилки в Україну Лазаренку загрожують політичні переслідування. Кореспондент «Дня» зв'язався із речником СІН Рассом Берджероном у Вашингтоні, але той, посилаючися на американське законодавство, відмовився підтвердити чи спростувати цю інформацію.

Можливо, аргументам Павла Івановича додала переконливості нещодавня заява Генпрокурора України про те, що «провину Лазаренка доведено» (нагадаємо, що визначити провину може лише суд). Не виключено, що Лазаренко згадав і про замах на себе влітку 1996 року — хоча майже всі спостерігачі були впевнені в тому, що «організатором» замаху був сам Павло Іванович, але справу не було розслідувано і «винних» не знайшли.

Американська процедура надання політичного притулку передбачає, що в особи, яка подає таке прохання, беруть «інтерв'ю» чиновники СІН, і у випадку, якщо аргументи про можливі політичні переслідування на батьківщині не виглядають абсолютно надуманими, пошукувач отримує «тимчасовий притулок» до вирішення його справи судом. Американська статистика свідчить, що тимчасовий притулок отримує в середньому 83 відсотки пошукувачів, натомість суд задовольняє прохання лише 30- 35 відсотків із них.

Таким чином, другий етап справи Лазаренка почнеться 12 березня — цього дня розпочнеться розгляд його прохання в Імміграційному суді міністерства юстиції. За оцінками експертів, слухання в цьому суді може тривати шість-вісім місяців. У випадкові ж, якщо ця перша інстанція відхилить його клопотання, Лазаренко має право оскаржити ухвалу ще в судах трьох рівнів, аж до Верховного суду США включно. Весь цей час ухвала про «тимчасовий притулок» буде чинною і ніхто не має права вислати екс-прем'єра зі Штатів. Отже, прогноз «Дня», що Лазаренко зможе пересидіти в Штатах від двох до чотирьох років, поки що цілком виправдовується.

Єдиною незручністю для Лазаренка залишається те, що його далі утримують під вартою — він досі перебуває в приміщенні старого ангару аеропорту імені Джона Кеннеді, переобладнаному під «гауптвахту» спеціально для таких шукачів притулку, як він.

Але, як сказав кореспондентові «Дня» професор Колумбійського університету в Нью-Йорку Іцхак Брудни, практично не підлягає сумнівові, що Мейокк, один з найавторитетніших у Штатах адвокатів-фахівців з імміграційних справ, зможе найближчими днями домогтися, щоб Лазаренка було звільнено з-під варти. І він зможе «возз'єднатися» зі своєю дружиною та двома дітьми, які вже певний час перебувають у Сан-Франциско. На «легальних підставах», як підкреслив той же Мейокк.

Шукач політичного притулку в США попри все не забуває Батьківщину. У зробленій ним у Нью-Йорку і поширеній агенцією ОТС заяві Лазаренко наголошує, що не збирається знімати свою кандидатуру від партії «Громада» на виборах президента України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати