Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Свої серед... своїх?

06 травня, 00:00

18 травня в Україні вшановуватиметься пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу, з початку якої минає рівно 60 років. Зокрема, 14 травня в Київській національній опері відбудеться вечір-реквієм, 17 травня такий же вечір пройде в Сімферополі за участю представників Верховної Ради Криму та Ради Міністрів автономії, а 18 травня має відбутися всекримський жалобний мітинг. У розмові за редакційним «круглим столом» народний депутат України, один з лідерів Меджлісу Рефат Чубаров висловив сподівання, що до цього дня Верховна Рада України також ухвалить вже прийнятий в першому читанні закон про поновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою, — перший законодавчий акт, покликаний регулювати відносини в цій непростій сфері, де на сьогоднішній день значно більше запитань, ніж відповідей.

«Я не є затятим противником української «багатовекторності», — сказав також наш гість, — однак саме якомога швидша інтеграція України в європейські структури надасть нам можливість спиратися на вже визначені в інших суспільствах механізми щодо вирішення міжнаціональних проблем і уникнення небажаних процесів, зокрема сепаратизму».

З якими здобутками та якими прорахунками підійшла наша держава до цієї трагічної в історії кримськотатарського народу дати? Яким Рефату Чубарову бачиться алгоритм вирішення одного з найважливіших сьогодні для кримських татар питань — земельного? Чи є в лідерів кримськотатарського руху розуміння межи вимог до української держави? Чому деякі кримські чиновники поділяють співгромадян на «своїх» та «чужих»? Детально про це — в одному з наступних номерів «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати