Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Свята хочеться усім, але...

28 лютого, 00:00
ФОТО МИХАЙЛА МАРКІВА

Завтра поновлюється чемпіонат України з футболу. Любителям цього видовища доведеться згадати, що минуло майже дві третини турніру і командам у березні — травні доведеться зіграти лише по дванадцять матчів. Першим футбольну весну зустрінуть у Києві місцевий «Арсенал» та луганська «Зоря», гру між якими вже встигли широко проанонсувати як «футбольне свято».

Футбольного свята хочеться всім. Вже набридли порожні стадіони із купками галасливих фанатів. Хочеться переповнених трибун, гострої боротьби у кожній грі, красивого футболу, який би не давав відірвати погляд від футбольної арени чи телевізійного екрану. На це ми сподіваємося кожної весни, очікуючи від нашого футболу чогось нового і надзвичайного. Після чого нас зазвичай очікує доля пенсіонера, який зненацька почав було під весняним сонечком чекати нового кохання, коли його насправді чекала черга до соцзабезу.

Цього разу змінити наше футбольне життя на краще взявся Вадим Рабинович, який вже понад півроку є власником столичного футбольного клубу «Арсенал». Футбольна власність пана Вадима поки обмежується лише текою із контрактами футболістів, оскільки ані бази, ані стадіону у «Арсеналу» як не було, так і немає. Але Рабинович настроєний оптимістично. Він щиро вірить, що у нагороду за придбання практично нікому в Києві не потрібної футбольної команди столична влада виділить йому ділянку під будівництво стадіону.

А щоб ми не забули про існування ФК «Арсенал», у п’ятницю всіх киян і гостей міста запрошено на футбольне свято. Цим святом має стати шоу на стадіоні «Олімпійський» із піснями, танцями лотереями і футболом. На свято всі бажаючі можуть прийти безкоштовно.

Я, звісно, теж піду. Але перед цим хочу кілька запитань поставити. Перше запитання — як поєднується безплатний вхід на футбол із спробою створення української Прем’єр-ліги, яка зібралася ніби заробляти гроші на матчах вищої футбольної ліги? Запитання це виникло тому, що Вадим Рабинович є разом із власником «Карпат» Петром Димінським та власником ФК «Харків» Віталієм Даниловим одним із координаторів проекту вітчизняної футбольної Прем’єр-ліги.

Якщо безплатні шоу для перехожих і є у розумінні власника «Арсенала» футбольним бізнесом, то перспективи новостворюваної Прем’єр-ліги видаються не дуже райдужними. Друге запитання — де збирається футбольний клуб «Арсенал» і його креативний президент проводити наступні «футбольні свята»? Адже арена «Олімпійського», якщо вірити офіційній інформації Федерації футболу, зачиняється на реконструкцію до Євро-2012. Третє запитання — восени перед матчами національної збірної України та іграми Ліги чемпіонів вхід глядачів на «Олімпійський» був обмежений з метою забезпечення безпеки евакуації десятків тисяч людей, якій загрожувало будівництво навпроти стадіону. Тепер та будова стоїть на тому ж місці. Виходить, що безпеці евакуації учасників «футбольного свята» вже нічого не загрожує? Або учасників тих буде обмаль? Тоді четверте запитання — навіщо тоді влаштовувати «футбольне свято» саме на «Олімпійському», заздалегідь знаючи, що аншлаг на цьому святі не очікується?

А може ці мої запитання — дурниця? Може завтра у Києві і справді відбудеться справжнє відкриття футбольної весни. Таке, як колись, із переповненими трибунами головного стадіону України, з мільйонами уболівальників біля телеекранів Першого національного! Дуже хочеться у це вірити. Все ж весна надворі, або майже весна.

Якщо у Києві футбольне свято поновлення футбольного чемпіонату поки що лише планується, то у Дніпропетровську воно буде точно! Щоправда, станеться це не у п’ятницю, а в неділю. На гру «Дніпра» проти «Динамо» вже продано всі квитки. І дуже шкода, що цей дуже цікавий поєдинок відбудеться ще на старому стадіоні «Метеор». Нова футбольна арена у Дніпропетровську ще не готова.

Але й на старому стадіоні, який бачив за свою історію чимало вирішальних футбольних поєдинків, двобій між лідером чемпіонату «Дніпром» і чинним чемпіоном країни «Динамо» гарантовано буде захоплюючим видовищем. Тому що на полі зійдуться два потенційних лідера нашого футболу. Один традиційний в особі «Динамо», другий новий у особі «Дніпра». Це якщо говорити про чемпіонати України. Якщо ж згадати союзні часи, то саме «Дніпро» двічі сенсаційно ставав чемпіоном СРСР, відсуваючи вбік «історичних» лідерів, серед яких було й «Динамо».

Сьогодні обидва клуби не приховують своїх амбіцій. На чолі обох команд відомі тренери із своїм баченням футболу. За спиною кожної із команд симпатії величезної армії уболівальників. На жаль, таких матчів, як «Дніпро» — «Динамо» в нашому чемпіонаті поки що не так багато. Але це вже краще ніж у минулі роки, коли окрім двобоїв між «Динамо» та «Шахтарем» у чемпіонаті практично нічого не відбувалося. Тепер же на свою частку уваги претендує не тільки «Дніпро», а й «Металіст», «Таврія» інші клуби аж до київського «Арсеналу», який поки що намагається заманити людей на стадіон не стільки футболом, скільки танцями та лотереями. А що робити, коли хочеться свята?

Чемпіонат України. 19 тур. 29 лютого: «Арсенал» (Київ) — «Зоря» (Луганськ); 1 березня: «Шахтар» (Донецьк) — «Закарпаття» (Ужгород), «Металіст» (Харків) — «Ворскла» (Полтава), «Карпати» (Львів) — «Харків» (Харків) «Чорноморець» (Одеса) — «Нафтовик» (Охтирка); 2 березня: «Металург» (Запоріжжя) — «Металург» (Донецьк), «Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Динамо» (Київ), «Таврія» (Сімферополь) — «Кривбас» (Кривий Ріг)

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати