Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«ТERRA COSACCORUM»

Видано унікальний CD стародавньої української музики у виконанні «Гуляйгорода» і «Хореї Козацької»
28 травня, 00:00
У ВИКОНАННІ «ГУЛЯЙГОРОДА» ТА «ХОРЕЇ КОЗАЦЬКОЇ» ПРОЗВУЧАЛИ ГІМНИ-КАНТИ, ЛІРИЧНІ, ІСТОРИЧНІ ТА ДУХОВНІ ПІСНІ ХV—XVIII СТ. / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Відомий кобзар Тарас Компаніченко — людина енциклопедичних знань і аристократичної вдачі. Своєю відкритістю, шляхетністю й сердечністю він притягує людей і... робить із них однодумців та створює середовище. Новим свідченням цього є презентація унікального альбому «ТERRA COSACCORUM» (латинська назва української землі, знана колись в Європі). Це — спільна робота гуртів «Гуляйгород» і «Хорея Козацька», керманичем якої, власне, є Тарас. У диск увійшли 14 композицій, що представляють українську музику ХV—XVIII століть. Обидва гурти виконують пісні та інструментальну музику, котру записали в фольклорних експедиціях чи віднайшли в старовинних рукописних, або друкованих джерелах. Так «Гуляйгород» відшукує народні співи й танці, а «Хорея Козацька» — стародавню аристократичну музику. «В Україні існує велика проблема зі знанням питомої української культури, — говорить Тарас Компаніченко. — Така ж ситуація з її представленням у світі. Це — як сполучені посудини. Як ми себе погано знаємо тут і маємо спотворене уявлення про самих себе, так само мало знають про нас деінде. Тому видання альбому «ТERRA COSACCORUM» — до певної міри сатисфакція для тих, хто задається питанням популяризації нашої музики та співів у Україні та за її межами». До речі, CD виходить за фінансової підтримки німкені Сібеллє Штрак-Ціммерман. А все почалося торік із Тижня української культури в Баварії. Ідея його проведення належить українці Вікторії Щербань. «Вже майже 20 років я проживаю в Німеччині, — розповідає Вікторія. — Якось, коли відвідувала одне з феєричних народних баварських свят, у очах стояли сльози: у нас стільки свят, а ми їх так — в народному вбранні, з народними піснями, танцями, національною кухнею не відзначаємо. Тоді дуже хотілося сказати німцям, що, ми, українці, теж із любов’ю ставимося до своєї багатої культури. Зустрівши однодумців, ми провели Український тиждень в Баварії, запросивши на нього, зокрема, «Гуляйгород» і «Хорею Козацьку». Бо хотілося познайомити німців із нашою автентичною культурою й спростувати нав’язаний за радянських часів кітчевий образ українців, що тільки п’ють горілку й танцюють гопак».

За словами музикантів, презентація альбому — лише початок. Далі — показ у Німеччині, Бельгії, Франції та Великій Британії колекції українських строїв: автентичного народного одягу, зібраного в фольклорних експедиціях на Поділлі, Поліссі та Центральній Україні (колекція Ігоря Перевертнюка та Володимира Щибрі), а також реконструйованого шляхетського одягу та сучасного одягу в етностилі (ательє «Шляхетний одяг»). Показ супроводжуватиме музика та співи гуртів «Хорея козацька» та «Гуляйгород».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати