Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Центристи здаються Президентові

04 жовтня, 00:00

Президент України Леонід Кучма таки переконав лідерів багатьох центристських політичних партій підписати Меморандум про спільні дії на майбутніх парламентських виборах. Свої підписи під документом поставили голови Демократичної, Народно-демократичної, Християнсько-демократичної, Аграрної, Соціал-демократичної (об'єднаної) партій, партії Міжрегіонального блоку реформ, Зелених, Праці та лідери чотирьох громадських організацій.

Виникає запитання, чи об'єднуються партії навколо Президента? Почнемо з тексту документа: в останньому реченні говориться про підтримку курсу економічних реформ, проголошеного Президентом. Але, якщо вірити голові держави, підписання цього документу не означає підтримки Президента. "Мені це не потрібно, - заявив Л. Кучма, - для мене важливіше, що, об'єднавшись, ви зможете сильніше давити комуністів".

Але мабуть все-таки, заяви Президента не мають такої ваги, як задекларовані гасла на папері. Слово "Президент" так налякало Ліберальну партію, Партію справедливості та Соціально-ліберальне об'єднання "СЛОн", що ті аж не підписали Меморандум. Щодо лібералів - то, очевидно, Щербань хотів поторгуватися з Президентом за повернення губернаторського крісла. Пан Краснописький міг не підписати з благословення самого Кучми. В офіційній формі лідери зазначених партій попросили деякий час на обговорення даного документу зі своїми партійцями.

Співголова "СЛОна" Володимир Маленкович заявив, що поки він є в керівництві даного блоку, документ підписано не буде. "Я не хочу, щоб "СЛОн" перетворився на партію двійників НДП, у запасний варіант для Президента". На прохання кореспондента "Дня" пояснити парадоксальність ситуації, коли один співголова блоку Володимир Гриньов підписав Меморандум, а інші троє не думають, пан Малінкович зазначив, що жалкує про крок пана Гриньова: "Я не хочу, щоб це стало початком розвалу "СЛОна". На переконання третього співголови блоку, голови Конституційно-демократичної партії Володимира Золотарьова, підписання документу дискредитує партію перед виборцями.

За словами Володимира Гриньова, для центристських партій дуже важливо співпрацювати на виборах, без цього всі приречені на поразку. Пан Гриньов не заперечує, що подібні кроки створюють негативний імідж для всього блоку, але вважає непорядним, коли МБР протягом всього часу підтримувало президентський курс на реформи й тепер заради виборів відмовиться від цього. "У нас справді є деякі розбіжності, але МБР підтверджує свою прихильність до основних принципів блоку, зокрема до впровадження двомовності та активної соціальної політики," - заявив Володимир Гриньов.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати