Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Казахстані — скандал

Чи матиме він політичні наслідки?
24 лютого, 00:00
НУСРСУЛТАН НАЗАРБАЄВ — В ЕПIЦЕНТРI ПОЛIТИЧНОЇ КРИЗИ / ФОТО РЕЙТЕР

У Казахстані набирає обертів скандал, пов’язаний із убивством відомого опозиціонера Алтинбека Сарсенбаєва, а також його водія й охоронця. Днями подав у відставку керівник Комітету національної безпеки Казахстану Нартай Дутбаєв. Рішення скласти повноваження керівник КНБ прийняв добровільно. Цей крок він пояснив тим, що «не має морального права керувати Комітетом національної безпеки». Відставку вже прийняв президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв. Причиною самокритики Н. Дутбаєва стали деталі розслідування обставин загибелі Алтинбека Сарсенбаєва. Iснують підозри, що участь у його вбивстві брали п’ятеро співробітників елітного підрозділу спецпризначення КНБ «Аристан». Цей підрозділ займається боротьбою з тероризмом й організованою злочинністю, повідомляє Радіо «Свобода». «Під час розслідування кримінальної справи щодо вбивства А. Сарсенбаєва та інших виявлена група співробітників, які, зрадивши інтереси служби, зрадивши інтереси народу, вступили в злочинну змову і були причетні до цього вбивства», — повідомив Н. Дутбаєв і підкреслив, що його підопічних звинувачують у викраденні опозиціонера, а не безпосередньому вбивстві, як повідомлялося раніше. Цими словами він заперечує інформацію міністра внутрішніх справ Казахстану Баурджана Мухамеджанова, який наполягає, що вони все ж таки скоїли цей злочин. За словами міністра, на співробітників «Аристану» вийшли після того, як вони скористалися мобільним телефоном одного із загиблих. У руках правоохоронців перебуває усього шість арештантів. Крім необережних спецназівців, завдяки їхнім свідченням правоохоронцям удалося затримати й можливого замовника вбивства. Iмена затриманих не розголошуються.

Тим часом, розслідуванню вбивства відомого опозиціонера почав приділяти особисту увагу президент Нурсултан Назарбаєв. «Незважаючи на те, хто причетний до цього вбивства, всі отримають суворе покарання. Я уважно стежу за ходом розслідування», — заявив він. На запрошення офіційної Астани для участі в розслідуванні обставин загибелі А. Сарсенбаєва до Казахстану прибув співробітник американського ФБР. Колеги вбитого Алтинбека Сарсенбаєва вважають його смерть «політичним убивством», замовленим «із високих кабінетів». За останні три місяці це вже друге убивство представника опозиції за невідомих обставин.

КОМЕНТАР

Єрлан КАРIН, політолог, Казахстан:

— Я вважаю, що ситуація, що склалася після вбивства відомого суспільно- політичного діяча, є справжньою політичною кризою. Це криза тієї політики, за яку ми голосували під час президентських виборів 4 грудня 2005 року. Це дуже серйозний виклик владі. Це вбивство свідчить про непрозорість казахстанської політики загалом. Воно матиме дуже серйозні наслідки. Насамперед — у правилах політичної поведінки. Методи політичних убивств не були притаманні казахстанській політиці. Завжди вважалося важливим вирішувати проблеми шляхом компромісу, але вже укотре відбуваються дивні події, вбивства за незрозумілих обставин. Якщо раніше подібні випадки ми списували на рахунок якоїсь третьої сили, то тепер це не вдається. Сукупність усіх подій навколо вбивства Сарсенбаєва змінює стиль політичної боротьби. Віднині дії політиків стали ще більш безкомпромісними, радикальними. Це може вплинути на характер можливо здійснюваної операції наступника. Навіть якщо вбивство прямо не пов’язане з цією операцією, то принаймні воно загострює цю боротьбу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати