Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна не змогла визволити свої судна в Єгипті

24 березня, 00:00

Урядова делегація на чолі з першим заступником міністра закордонних справ Олександром Чалим не змогла остаточно вирішити питання щодо звільнення чотирьох українських суден: «Ізмаїл», «Художник Пластов», «Вадим Глазунов» та «Матвій Муранов» — під час переговорів у Каїрі. Про це вчора на брифінгу в МЗС України повідомив Ігор Логінов, заступник начальника консульського управління.

За його словами, все ж удалося провести переговори щодо звільнення українських суден, недопущення їх продажу з аукціону, а також щодо запобігання в подальшому арешту як морських, так і повітряних суден на території Єгипту.

Нагадаємо, що 1997 року єгипетський літак Іл-62 приватної компанії «Aleem aviation» прибув для ремонту до Бориспільського аеропорту. Понад рік простояв на майданчику. І після несплати суми майже в $1 мільйон за простій, за рішенням суду, був конфіскований українською стороною. На конфіскацію літака єгипетська сторона відреагувала судовим рішенням. Зокрема, на Україну було зроблено позов на суму в $12,5 мільйона доларів Хеліопольським судом міста Каїра, а відповідачами визначено уряд України, Міністерство фінансів, Державну авіакомпанію «Авіалінії України», Міністерство транспорту України, Українське дунайське пароплавство, Українську морську компанію, Чорноморське морське пароплавство.

Заступник начальника консульського управління вважає, що єгипетська приватна компанія «Aleem aviation» має пред’явити претензії лише до «Авіаліній України», оскільки до їхнього комерційного контракту щодо ремонту літака не були причетні урядові установи. 20 травня має відбутися засідання апеляційного суду за касаційною скаргою щодо арешту кораблів.

Як довідався «День», хоча на сьогодні судове рішення щодо конфіскації єгипетського Іл-62 скасовано і Україна готова повернути літака власникові, єгиптяни від цього відмовляються.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати