Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українки — королеви стрибка

20 березня, 00:00

16—18 березня у київському Палаці спорту відбувся Кубок світу з художньої гімнастики. Під його егідою пройшли ХV Міжнародні змагання «Кубок Дерюгіної», присвячені 75-річчю легендарного тренера, Героя України, президента Федерації гімнастики України Альбіни Дерюгіної. У змаганнях взяли участь представники 40 країн. Українська гімнастка Ганна Бессонова виграла «Кубок Дерюгіної», три золотих і одну бронзову медалі Кубка світу, а також новенький червоний автомобіль Nissan Micra — під колір свого костюма.

Палац спорту був ущент заповнений глядачами та учасниками змагань. «Я приїхала з Луцька, — розповіла восьмирічна Марія Нікуліна. — Завжди мріяла побачити виступи Ганни Бессонової та Наталії Годунко. Але сьогодні я не лише дивилася, а й виступала у показовому виступі разом із друзями, з якими я навчаюся у школі художньої гімнастики. Художньою гімнастикою я займаюся з чотирьох років і прагну стати колись чемпіонкою світу (усміхається). А ось зараз беру автографи у всіх гімнасток».

«Звичайно, до Києва приїхали найсильніші, тому була дуже велика конкуренція, — сказала Ганна Бессонова. — Та й програма нова. Тому ми дуже хвилювалися. Я задоволена своїми виступами і результатами. Я дуже вдячна за все своїм тренерам Ірині Іванівні та Альбіні Миколаївні Дерюгіним. Вдячна за те, що вони мене підготували, що влаштували таке свято душі, свято для глядачів, які нас підтримували».

Ще одна українська німфа художньої гімнастики Наталія Годунко не змогла довести суворому журі свої справжні вміння. У розіграші «Кубка Дерюгіної» вона поступилася Ганні Бессоновій і росіянкам Ользі Капрановій та Євгенії Канаєвій. А під час Кубка світу Наталя здобула лише срібну і дві бронзових нагороди. У вправах з булавами вона стала аж четвертою. Бронзову нагороду «Кубка Дерюгіної» серед юніорок здобула українка Валерія Шурхал. Золото виборола надія української гімнастики Дар'я Кушнерова. Вона ж виграла золоті нагороди Кубка світу у вправах з м'ячем та обручем, а скакалка допомогла їй здобути срібло.

Ні виснажливі тренування, ні благословення Альбіни Дерюгіної не допомогли українкам упевнено показати себе у вправах з булавами. Натомість росіянки відчували себе у цьому виді змагань як риба у воді. «Я вже вдруге виступаю на київському килимі, — сказала срібна призерка Кубка світу серед дівчат у вправах з булавами, російська гімнастка Марина Шпехт. — Маю сказати, що сьогодні покращилася організація змагань, а також оформлення зали. Я дуже поважаю українських гімнасток. Особливо я в захваті від стрибків Ганни Бессонової. Це просто щось неймовірне. Хоч програма змагань і була змінена, я намагалася показати все те найкраще і найцікавіше, що вмію. До речі, один з моїх кращих елементів запозичений з українських танців і називається «український переліт».

«На сьогодні художня гімнастика стала самостійним видом спорту, який входить в олімпійську еліту, — розповіла «Дню» Альбіна Дерюгіна. — Протягом чотирирічного олімпійського цик лу змінюється програма, чергуються види предметів. Відповідно щороку ускладнюється предметна підготовка. Десь робиться акцент на роботу тіла, десь — на роботу предмета... Зараз провідними країнами з художньої гімнастики є Україна, Росія, Білорусія, Казахстан, також підтягнувся і Азербайджан за рахунок переходу гімнасток».

На жаль, вищий еталон художньої гімнастики цих країн намагаються трішки урівняти з тими державами, де цей вид спорту лише починає розвиватися. Україна досить добре прогресує у техніці роботи з предметом. Ви ніде більше не знайдете таких гімнасток, як Анна Бессонова та Наталія Годунко, які б володіли такою швидкістю і майстерністю роботи з предметом. Тренери самі частенько дивуються їхнім вмінням. Аня — це королева стрибка. Ніхто не може стрибнути так, як вона. А Наталя, хоч і немає тієї максимальної висоти, як в неї, але вражає всіх своїми показниками, що перевищують всі вимоги».

Крім офіційних змагань, гості Палацу спорту насолоджувались і показовими виступами учнів школи Дерюгіної. Нікого не залишили байдужим наймолодші гімнастки, які були одягнені у 33 костюми чорно-білих корівок і танцювали під фінську польку. І вже точно ніколи не забудеться композиція, «Шторм», де головні ролі, як завжди, блискуче виконали Анна Бессонова та Наталія Годунко. Переможниць змагань нагороджували не тільки різнобарвними квітами і довгоочікуваними медалями. Кожній iз них подарували по кілька великих м'яких іграшок. Цікаво, що іграшки були переважно леопардами і пантерами. Можливо, тому що ці тварини уособлюють грацію та гордість руху.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати