Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ви вiдповiдатимете!

14 липня, 00:00
ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА / «День»

Учора уряд так і не зміг розшукати контракти НАК «Нафтогаз України» на додаткову закупівлю газу в Росії та встановити їх цінові параметри. Він отримував месиджі з Відня, де перебував голова «Нафтогазу України» Олексій Івченко разом із Президентом України. Зокрема Івченко повідомив iз австрійської столиці, що заява «Газпрому» про залік Україні в односторонньому порядку 7,8 млрд. кубометрів газу в рахунок поточного транзиту нереальна та незаконна, а також про те, що спростування інформації про поставку в Україну додаткового газу від «Газпрому» й «RosUkrEnergo», не є достовірними. Щоправда, безпосередній начальник Івченка, міністр палива й енергетики Іван Плачков, його в цьому не підтримав і підтвердив, що «Нафтогаз України» ще не узгодив із RosUkrEnergo A.G. (Швейцарія) ціну додатково законтрактованого газу.

Учора прем’єр-міністр Юлія Тимошенко здивувала заявою уряду, в якій він звинувачує керівництво Верховної Ради в спланованій провокації. У заяві зазначається, що внаслідок таких дій свідомо не були поставлені на голосування та не прийняті десятки важливих законів, зокрема про житлове будівництво, цінову політику на споживчому ринку цукру та м’яса, здійснення пенсійних законів, створення сприятливих умов для підприємництва.

У зв’язку з цим уряд закликає створити парламентську більшість. Кабмін висловлює надію, що таку роботу вдасться налагодити до початку нової сесії, що дозволить провести фіскальну реформу, реформу житла, регуляторних актів. Заява, безумовно, правильна за своєю суттю, але чи не запізніла? Чому її не оголосили ще під час формування уряду? Схоже, справа тут не тільки в політичних розкладах (велике бажання великого блоку), а й в економічних показниках, які зменшили рівень урядового оптимізму.

Сьогодні питання, на жаль, не в тому, щоб набирати темпи зростання, а в тому, щоб їх хоча б зберегти. Підсумки першого півріччя примушують замислитися саме про це. Як і про професіоналізм нашого, складеного за квотним принципом, уряду.

Зі зростанням треба щось робити. Вирішили почати, схоже, з головного — зі статистики. У вівторок головний економіст країни підтвердив прогноз свого відомства про те, що реальний валовий продукт України в 2005 році виросте на 8,2%, інфляція — до 9,8%. На його думку, зниження обсягів промислового виробництва в червні 2005 року по відношенню до червня 2004 року на 0,9%, що сповільнило темп зростання промвиробництва за півріччя до 5%, не є достатньою підставою для перегляду прогнозу річних показників. Терьохін упевнений, що червневий показник промвиробництва не є репрезентативним, а тому повідомив, що Мінекономіки поки що залишає чинним раніше зроблений прогноз макропоказників на 2006 рік: зростання ВВП — 9,5%, інфляція — 9,3%.

Це можна вважати досить сміливою заявою. Адже, як відомо, інфляція в Україні за підсумками січня — червня становила 6,4%, а зростання ВВП за січень — травень — лише 4,7%. Багато експертів вважають, що нинішні показники ВВП і промвиробництва свідчать про неможливість виконання прогнозу зростання ВВП у 2005 році на 8,2%. А ще більше фахівців, включаючи й простих домогосподарок, не довіряють обіцянкам уряду втримати інфляцію навіть у рамках 10%.

Той самий Терьохін у вівторок дав новий сигнал, що зміцнив песимістів у їхніх прогнозах. За його словами, аналіз макропоказників за підсумками першого півріччя дає підставу для перегляду прогнозу зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України з нинішніх 8,2% у бік зменшення (орієнтовно на 0,2%). «Маємо підстави говорити, що темпи зростання економіки цього року доведеться переглянути... на зменшення», — дезавуював міністр своє попереднє твердження, хоча прогноз інфляції на 2005 рік залишив незмінним — 9,8%.

Тим часом опозиція, яка ще лише формується, дає свій прогноз (партія «Трудова Україна»): інфляція наприкінці року може становити 20%, а реальний ВВП сповільнить своє зростання до 3,8%. Та й в урядовому таборі дещо скептично ставляться до цифр, які називає Мінекономіки. Зокрема джерело в Нацбанку також поставило їх під сумнів і сказало «Дню», що 8% зростання ВВП — це нереально (щоб вийти на 8% темпів зростання за рік, треба в другому півріччі мати 10% зростання ВВП проти відповідного періоду минулого року). А інфляцію, вважає співрозмовник «Дня», хоч і можна буде втримати, якщо не підвищать цін на регульовані урядом послуги (газ і житлово-комунальні), але однаково вона становитиме не менше 10—11%.

Спробуймо вирішити цю суперечку за допомогою експертів «Дня».

КОМЕНТАРІ

Анатолій ОТЧЕНАШ, президент фінансової групи «Автоальянс»:

— Кон’юнктура світового ринку не найкраща, принаймні набагато менш сприятлива, ніж минулого року. Та й не всі рішення нашого уряду сприяють тому, щоб економіка бігла вперед. Розглядається ціла низка нових підходів, здійснюють не завжди зрозумілі кадрові зміни в керівництві галузями, а це не минає безслідно. З іншого боку, хотілося б, щоб такий стан невизначеності, в якому ми сьогодні перебуваємо, не затягся. Уряду треба прийняти стратегію розвитку країни і вже під неї зорієнтувати бізнес. Якщо наш темп зростання становитиме 8% — це буде просто чудово. І треба зробити все, щоб нічого від цього показника не віднялося — ні одна, ні дві десяті.

Олександр ПАСХАВЕР, президент Центру економічного розвитку:

— Коли ми маємо повідомлення Держкомстату про те, що промисловість цього місяця дала абсолютне зменшення виробництва, то сигнал, який подав міністр економіки, можна розглядати лише так: гальмування в економіці наростає.

Віктор ЛИСИЦЬКИЙ, екс-урядовий секретар в уряді Віктора Ющенка:

— Зараз дуже важко прогнозувати, що буде в нас із темпами зростання, і не лише через те, що невідомо, як поводитимуться світові ціни, особливо на метали та нафту. Наш уряд поки що не демонструє розуміння соціально-економічної ситуації, що склалася в країні. Товаровиробники та роботодавці фактично не отримали нових і привабливіших правил співпраці з урядом. Навіть обіцяне скасування 1300 застарілих регуляторних актів, про яке так багато говорили, не справить необхідного ефекту, оскільки для цього потрібен великий тимчасовий лаг. Один знайомий підприємець сказав мені: «Постійно живу в очікуванні каверз уряду».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати