Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Виборці вимагають повернути історичну справедливість

27 серпня, 00:00

Депутатами Цюрупинської міськради, що на Херсонщині, зроблено перший крок до повернення їхньому місту історичної назви - Олешня (Олешки).

"Жителі міста, в тому числі і я, за те, щоб назва, відома ще з Х століття, повернулася назовсім, - сказав мер поки що Цюрупинська Микола Баланчук, - щоб люди знали історію нашого краю".

А історія ця багатша, ніж та, яку подавали літописці епохи соціалізму. Це містечко на шляху із "варяг у греки" започаткували грецькі купці. Сюди, у древню країну Гілею, приїздив "батько історії" Геродот. Щоправда, досі немає єдиної думки вчених України, де насправді була Олешня - на Великому Потьомкінському острові в межах Херсона чи там, де нині Цюрупинськ. Однак достеменно відомо, що саме на Лівобережжі існувала Олешківська Січ, заснована втікачами із царської неволі. Про це нагадують археологічні розкопки, зроблені на початку 90-х рр. ХХ ст. доктором історичних наук Д. Телегіним.

Щодо ідеї перейменування, то спочатку вона належала не радянській владі, а генерал-губернаторові Новоросії Г. Потьомкіну. Та горда назва Дніпровськ так і не прижилася. А от 1928 року "на побажання" трудящих Олешки дістали сучасну назву як знак вдячності О. Цюрупі - уродженцю міста, агенту ленінської "Іскри", партійному і державному діячеві, зведеному компартією в ранг святих...

Мер міста Микола Баланчук запропонував місцевим журналістам і краєзнавцям написати книжку нарисів "Олешшя" "в розрахунку на старого і малого". Знято телестрічку про місто, назва якого п'ять разів згадується в "Літописі руському", з яким пов`язана доля українського козацтва, де творив "український Шекспiр" Микола Куліш і де похований винахідник вітчизняного трамваю Ф. Піроцький.

Херсон

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати