Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Виправдань не уникнути

15 травня, 00:00

Сьогодні починається активна фаза робочого візиту до США Президента України Леоніда Кучми. Незважаючи на розрекламовані свого часу відносини "стратегічного партнерства" між двома країнами, можна впевнено припустити, що цей візит для українського лідера розвагою не буде.

Ряд останніх подій свідчить про все більшу невдоволеність Вашингтона ходом українських справ. Різкі публікації впливових американських видань про розмах корупції в Україні - тільки видима її частина. З тих чи інших причин в Україні заторкнуті найвищі американські цінності - інтереси великого капіталу. Тут і відмова "Мотороли" від участі в півмільярдному інвестиційному проекті. Тут і "соломонові рішення" тендерних комітетів із визначення інвесторів для ЗАЗу та "Українських авіаліній", котрі навряд чи можна назвати перемогами "Боїнга", "Дженерал Моторз". Навіть компанії, які більш-менш успішно освоюють український ринок, наприклад, "Кока-кола", зіштовхуються з постійними проблемами.

Не можуть не дратувати Вашингтон також і затримки з ухваленням бюджету в країні, котра є найбільшим у СНД споживачем американської допомоги.

Перед Президентом України стоїть складне завдання - переконати партнерів у тому, що це не тенденція, а збіг обставин. Для цього вже з понеділка у Вашингтоні працювала потужна передова група на чолі з секретарем РН??? Володимиром Горбуліним. Керівник СБУ Володимир Радченко, який входить до її складу, певно, намагався наповнити конкретним змістом тезу Президента про те, що з корупцією в Україні Вашингтону й Києву слід боротися спільно. А міністр фінансів Ігор Мітюков і голова Національного бюро реконструкції та розвитку Роман Шпек - довести директору МВФ Мішелю Камдессю, що бюджет країни ось-ось буде ухвалено.

У програмі сьогоднішніх зустрічей Леоніда Кучми - Мішель Камдессю, президент Всесвітнього банку Джеймс Вульфенсон, сенатори й конгресмени, котрі відають питаннями зарубіжних інвестицій та асигнувань. Окремо заплановані зустрічі з Джорджем Соросом і представниками впливових американських корпорацій.

Основною темою політичної частини візиту стануть, очевидно, питання підготовки угоди України з НАТО. У переговорах із альянсом на цю тему Україна, схоже, намагається заручитися підтримкою в питанні виведення з Криму російських військ, опираючись на угоду про скорочення звичайного озброєння в Європі. Цього тижня в західній пресі промайнуло повідомлення про те, що 7 травня в Києві генсек НАТО Хав'єр Солана переконав Леоніда Кучму відмовитися від цієї вимоги до кінця тисячоліття, пропонуючи натомість пришвидшення підписання угоди Україна - НАТО.

Основним партнером завтрашнього дня для Леоніда Даниловича буде віце-президент Альберт Гор - відбудеться засідання двосторонньої комісії зі співробітництва. З президентом Клінтоном відбудеться зустріч "віч-на-віч". Можна з достатньою впевненістю припустити, що Клінтона більше зацікавить не обговорення перспектив спільної боротьби з корупцією, а враження свого українського колеги від спілкування з іншим колегою - білоруським, котре щойно відбулося.

Вашингтон

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати