Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вирок постанові Верховної Ради: неконституційна

15 липня, 00:00

Вчора Конституційний Суд більшістю голосів (14 - за і 1 - проти) визнав Постанову Верховної Ради України від 1 жовтня 1996 року "Про тлумачення ст. 98 Конституції" такою, що не відповідає Конституції.

Перебіг подій був таким. Майже місяць тому Президент до Конституційного Суду вніс подання щодо відповідності Конституції України Закону "Про Рахункову палату Верховної Ради України" та постанови "Про тлумачення ст. 98 Конституції України". 24 червня суд розпочав розгляд справи. Щоправда, роз`єднавши назване подання в окремі судочинства.

Стосовно згаданої постанови парламенту (в ній йдеться, що контроль за використанням бюджетних коштів від імені Верховної Ради здійснює Рахункова палата - найвищий орган фінансового контролю), Конституційний Суд визначився ще 11 липня, хоча офіційно ухвалу було оприлюднено 14 липня. Як потім зазначив суддя КС Петро Мартиненко, основний аргумент суду такий: Верховна Рада не мала права коментувати Конституції. До створення Конституційного Суду парламент міг тимчасово тлумачити тільки закони. А закон і Конституція, за словами пана Мартиненка, далеко не одне і теж.

Що стосується подання про Рахункову палату, то судді вивчають ще документи, з`ясовують додаткові обставини. Але, мабуть, в будь-якому разі Рахункова палата не зникне - її існування передбачене Конституцією. От тільки, які будуть у неї повноваження - залежатиме від вердикту КС.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати