Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як у Росії залучилися до «жовто-блакитних цінностей»

Владислав ТРОЇЦЬКИЙ: «Це ідеальний формат того, як Україна може показати себе за кордоном»
28 травня, 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Як уже повідомляв «День» (див. номери нашої газети за 20 й 21 травня), у російській Пермі, що нині серйозно претендує на звання однієї з культурних столиць Росії, минулого тижня відбувся багатожанровий фестиваль, що охопив рівною мірою театр, музику й образотворче мистецтво. Відмітною рисою форуму стала переважаюча участь у нім українських митців (у рамках групової експозиції «Якщо» в місцевому Музеї сучасного мистецтва PERMM), музикантів і театральних акторів. Побачене й почуте вразило російську аудиторію. Преса також не залишилося байдужою:

«Захват перм’яків був позамежний, щирий і зрозумілий: надто вже рідко привозять сюди проекти подібного рівня. Звісно, хочеться вірити в логіку задуму організаторів фестивалю, згідно з якою такі культщеплення притягнуть стан місцевого мистецтва на належний рівень хутчіш, ніж будівництво доріг і розвиток бізнесу». (Кирилл Шамсутдинов. «Гогольfest» съездил в Пермь. — «Коммерсант», 26.05.2010).

Перм минулих вихідних перетворилася на Уральський Київ: зі сцен театрів лилась українська мова, звучали протяжні вкраїнські пісні й демонструвались українські вистави. У Музеї PERMM у той самий час відкрилася виставка вкраїнського мистецтва «ЯКЩО». Загалом, не залучитися до «жовто-блакитних цінностей» було складно! З кожним днем фестиваль ГОГОЛЬFEST лише набирав обертів». (Марина Кузнецова. «ГОГОЛЬFEST в Перми: горилка, музыка и драйв». — «Комсомольская правда», 24.05.2010).

Керівник Центру сучасного мистецтва «ДАХ» і фестивалю «Гогольфест» Владислав Троїцький поділився з кореспондентом «Дня» своїми враженнями від поїздки до Пермі.

— Отже, ви провели виїзну сесію «Гогольфесту»?

— Це було не зовсім у рамках «Гогольфесту», це радше окремий проект Марата Гельмана, директора Музею сучасного мистецтва PERMM, з куратором Катериною Дьоготь — виставка сучасного вкраїнського мистецтва. У результаті вийшов найбільший показний форум українського мистецтва за межами країни. Було показано всю найкращу альтернативну музику, театр, образотворче мистецтво. По суті, це ідеальний формат того, як Україна може показати себе за кордоном.

— Як вас приймали?

— Дуже добре. Ми виступали в залі на тисячу осіб — у головному театрі Пермського краю під назвою «Театр-Театр», також перформанси й концерти відбувалися на малій «Сцені-Молоті». І «ДахаБраха», і «ВВ», і «Гайдамаки», і «Перкалаба», і «Бумбокс», і Катя Chilly справили на російських глядачів величезне враження.

— Чи продовжуватимете ви подібні акції за кордоном — як «Гогольфест» або як «Дах»?

— Гадаю, будемо, адже вийшло дуже успішно, дуже радісно. Упевнений, що «Гогольфест» у Пермі стане регулярною історією. А так, якщо говорити про наші зарубіжні плани, то в жовтні ми будемо в Омську, наступного року будуть Франція, Польща, Угорщина. «Гогольфест» подорожуватиме краями і селами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати