Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЗАПИТАННЯ «Дня»

Якою є і від чого залежить репутація судової влади?
21 вересня, 00:00

Володимир КАРАБАНЬ , голова Державної судової адміністрації:

— На мій погляд, на сьогоднішній день репутація судової влади досить висока. А прийнятий в минулому році закон про судоустрій, я думаю, додасть нового імпульсу для підвищення авторитету судової влади. З урахуванням тих проблем, які сьогодні існують у забезпеченні діяльності судів, мені здається, що на державному рівні слід трохи переусвідомити роль цієї гілки влади — фінансування судів повинно здійснюватися на приоритетних засадах поряд з виконавчою та законодавчою гілками влади. Тому що це також є складовою репутації державної влади.

Інша справа, що окремі судді, які допускають порушення чинного законодавства при відправленні правосуддя, на превеликий жаль, не є прикрасою судової влади. Інколи суди застосовують непомірно важкі мiри покарання при малозначних злочинах. А інколи, коли злочин важкий, — застосовують надмірно м’які міри покарання. Але в цілому суддівський корпус у нас досить потужний, кваліфікований, професійний. Переважна більшість суддів чесно і добросовісно виконують свої обов’язки.

Олександр ЛАВРИНОВИЧ , міністр юстиції України:

— Я не можу точно сказати, якою є зараз репутація судової влади, бо я не є ні суддею, ні соціологом. Але ця репутація має бути бездоганною. При високій відповідальності всіх гілок влади, всіх державних органів, рівень демократичності і рівень забезпечення прав і свобод людини в державі визначається довірою громадян держави до судів. Я сьогодні, на жаль, не можу сказати, що ми маємо 100%-й рівень довіри громадян до українських судів. І нам ще треба багато працювати на різних ділянках, починаючи з освіти, для того, щоб ми мали той стан юрисдикції, до якого повинні прагнути.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати