Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Депутати складають тест на опозиційність

02 грудня, 00:00

Основний «витік» відбувається з фракції Селянської партії. Учора оголошено про вихід ще двох депутатів з цієї фракції — Стешенка та Суслова. Крім того, від «зелених» пішли депутат Дашутін та Інна Богословська — вони, як і депутат iз СелПУ Стешенко, приєдналися до фракції Трудової партiї України. Учора також стало відомо про вихід Івана Біласа iз «Реформ — Конгресу», очевидно, через конфлікт, який виник між паном Біласом і керівництвом Конгресу українських націоналістів на грунті президентських виборів. Таким чином, у найгіршому становищі на сьогодні перебуває фракція СелПУ. Спікер Олександр Ткаченко (він же — керівник фракції СелПУ) особисто вийшов заспокоїти журналістів, які занадто були схвильовані з приводу закінчення двотижневого терміну, протягом якого фракція СелПУ має набрати 14 депутатів. «Селянська фракція була, є і буде», — проголосив О.Ткаченко. За словами спікера, депутати пішли з СелПУ «у зв'язку з особистою вигодою, а саме матеріальною». Спікер також сказав, що найближчим часом буде розглянуто закон про фракції та групи, в який, за його словами, будуть внесені відповідні поправки. О.Ткаченко, зокрема, вважає неправильним те, що законом дозволено перехід депутата в іншу фракцію з тієї, за партійним списком якої він переміг.

Як бачимо, спікер спокійний з приводу долі своєї фракції. Чим, однак, викликаний цей спокій, кореспондент «Дня» спробувала з'ясувати у В.Суслова, котрий вийшов з фракції СелПУ. За його словами, О.Ткаченко сподівається на те, що «комуністи у вдячність за підтримку на президентських виборах делегують загін своїх борців, які врятують фракцію СелПУ». Якщо це станеться, вважає В. Суслов, то, по суті, це буде ще одна фракція Компартії. «Якщо О.Ткаченко не піде на такі кроки, якщо він заявить про готовність працювати з Президентом, то не виключено, що деякі депутати, які вийшли з СелПУ, зможуть повернутися назад», — заявив В. Суслов. Своє рішення пан Суслов пов'язує з результатами виборів і результатами політики, котру проводить О.Ткаченко: «Спочатку Ткаченко намагався особисто брати участь у виборах, потім виступив на підтримку лівоцентристів, а в результаті — знявся на користь лідера комуністів, і, тим самим, виявився його зсув політичної позиції різко ліворуч, тобто в бік опозиції, який сьогодні у ВР представляє фракція КПУ». За словами В. Суслова, він та інші депутати ставили питання перед О.Ткаченком: «З ким тепер «селяни»? Однак фракція так і не змогла прийняти відповідне рішення, наголосив В.Суслов. Пан Суслов не виключив, що ситуація з формування парламентської більшості зажадає від нього роботи в іншій фракції. З чуток, у близькому майбутньому пан Суслов може приєднатися до соціал-демократів.

Чому основний потік депутатів направлений саме у фракцію Трудової партії України, схоже, ясно. Цей процес, вочевидь, пов'язаний зі зміцненням позицій голови СБУ Леоніда Деркача, якого саме «трудовики» запропонували на прем'єрську посаду. Їхній лідер Михайло Сирота, однак, вважає, що прихід депутатів у його фракцію пов'язаний «із формуванням парламентської більшості та уряду на його основі». Як заявив М.Сирота «Дню», у фракцію Трудової партії України депутати йдуть, бо ця фракція, а також «Батьківщина» і Рух (Костенка) вважають, що більшість має формуватися на основі фракцій політичних партій.

До речі, щодо прем'єр-міністра, О. Ткаченко не виключив, що вже цього тижня Президент внесе на розгляд парламенту кандидатуру Валерія Пустовойтенка.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати