Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Генеральне прибирання

Українсько-молдовський кордон потребує облаштування
16 липня, 00:00

Трохи більш як місяць тому міністр транспорту Георгій Кирпа і голова Держкомкордону генерал-полковник Микола Литвин спеціально виїжджали в цей район, щоб вивчити нинішній стан справ на прикордонних переходах. Побаченим вони залишилися незадоволені. За десять років так і не було створено прийнятні умови для проведення швидкого і якісного контролю, залишав бажати кращого і придорожній сервіс.

Координатором діяльності всіх контрольних служб на кордоні є Прикордонні війська. Саме тому їхній командуючий генерал Литвин минулої суботи знову виїжджав на українсько-молдовський кордон, щоб перевірити, що конкретно робиться на залізничній станції «Кучурган» і автомобільному переході «Кучурган-авто».

З’ясувалося, що на станції приведено в порядок перон, побудовано спеціальний критий майданчик для відстою вагонів і більш поглибленого їхнього прикордонно- митного огляду, будується споруда для розміщення і несення служби прикордонних контролерів. Перед пунктом пропуску «Кучурган-авто» виставлено інформаційний щит, де вказано в тому числі й телефони високопоставлених посадових осіб Прикордонних військ. За словами Миколи Литвина, на кордоні не повинно бути проблем, що штучно створюються чиновниками, чесні люди мають повне право швидко і без зайвої формальності в’їжджати в нашу країну і так само легко її покидати. А якщо у зволіканні та виникненні великих черг винні самі контролери, про це можна і потрібно повідомляти їхньому начальству за вказаними телефонами.

Крім того, зовні малопривабливі будки, вагончики та лоточки перенесено за огорожу автопереходу. Це, звичайно, добре (не заважають), але все ж створює додаткові проблеми. Лоточники, як і раніше, тягнуться до кордону, однак розташовуються, подібно до циганських таборів чи східних базарів, безпосередньо біля дороги міждержавного сполучення. Як зазначив Микола Литвин, «шанхаю» на кордоні не повинно бути. Розуміти це потрібно так: організаторам прикордонного сервісу, які завжди отримували великі та швидкі гроші, потрібно зробити певні висновки. Період «времянок» пройшов, і той, хто дійсно хоче продовжувати свій бізнес поруч із кордоном, повинен вести його на рівні європейських стандартів, — щоб за державу не було прикро. Інакше їхнє місце займуть інші. Наочним прикладом служить той же «Кучурган-авто»: невже наші фінансові установи такі бідні, що вимушені розміститися за обшарпаними дверима, на яких пришпилено папірець із солідним написом «Банк»?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати