Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кандидати грають нечесно

СБУ встановила численні факти підкупу киян
21 травня, 00:00

Нині між численними претендентами на крісло столичного градоначальника тривають запеклі передвиборчі баталії, які в останні дні перед перегонами досягли найбільшого напруження. За інформацією виконуючого обов’язки голови СБУ Валентина Наливайченка, майже всі кандидати у столичні мери, аби здобути перемогу, не гребують незаконними методами боротьби: масштабним підкупом виборців та випуском компроматів.

— За результатами вжитих Службою Безпеки України заходів встановлено, що під час виборчої кампанії в Києві найбільш небезпечним порушенням законодавства є системна організація підкупу виборців шляхом використання так званої виборчої технології «Вавилон». Нині наші співробітники перевіряють причетність до замовлення цієї технології у російських політтехнологів громадянина України Віктора Медведчука, — розповідає Валентин Наливайченко.

Суть корупційної схеми російського походження «Вавилон» в тому, що підкуп здійснюється під виглядом «агітаторів» та «активістів». Гроші ж виплачуються як до так і після голосування. Свідченням того, що виборець не обманув, а проголосував саме за потрібного кандидата мав би стати знімок бюлетеня з мобільного телефону.

Також, за словами Валентина Наливайченка, киян продовжують задобрювати продуктовими наборами. Зокрема, співробітники СБУ встановили та припинили випадки роздавання продуктів студентам Національного технологічного університету «КПІ», яких за це агітатори закликали віддати свій голос на користь Блоку Леоніда Черновецького. А в Національному авіаційному університеті та Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого студентів спокушали пайками в обмін на голос за блок В.Литвина. Також біля станції метро «Політехнічний інститут» киянам роздавали продуктові набори в пакетах з логотипом Блоку О.Омельченка. Тому, якщо під час минулих виборів столичного мера, виборці отримували харчі лише від одного з кандидатів, то тепер погодувати киян прагнуть майже всі.

Величезних масштабів на цих перегонах, за інформацією керівника СБУ, досягнув випуск та розповсюдження компроментуючих матеріалів.

— Нами, зокрема, викрито та заблоковано поширення семи тисяч примірників листівок компроментуючого характеру, в яких повідомлялося про нібито відмову одного із кандидатів на посаду мера від участі у виборах на користь іншого. Ці матеріали мали бути розповсюджені із залученням таксистів, — повідомив Валентин Наливайченко.

Як запевнив керівник СБУ, всі матеріали за фактами порушень командами кандидатів у мери виборчого законодавства будуть передані до прокуратури. Щоби не потрапити до тенетів шахраїв, котрі під виглядом агітаторів можуть здійснювати квартирні афери, співробітники СБУ закликають киян не надавати нікому свого паспорта або його копії. А про факти порушень виборчого законодавства можна цілодобово повідомляти за телефонами «гарячої лінії» СБУ: 226-32-32 та 256-95-60.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати