Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хто «підігріває» настрої?

Або чому канали південно-східних регіонів активно видаляють відеоархіви, широко анонсують проросійські мітинги та, прикриваючись «балансом думок», дають в ефір сепаратистів
25 березня, 11:40
ДОНЕЦЬК. 23 БЕРЕЗНЯ 2014 р. / ФОТО РЕЙТЕР

За розвитком ситуації в Криму, без перебільшень, стежить увесь цивілізований світ. Але найбільш прискіплива увага до конфлікту — в українців, зокрема тих, що проживають у південно-східних регіонах. Відтак, практично в режимі нон-стоп доводиться працювати регіональним журналістам — щогодинні новини про чергові провокації від проросійських сил, перешкоджання роботі медіа, погрози та викрадення людей. Головна тема в ЗМІ — небезпека реальної війни в довколишніх із півостровом областях. Чи є шанс врятувати Крим? Як не дозволити агресії Росії перекинутися на материкову Україну? Та як взагалі жити в передвоєнних та умовах окупації?

Сьогодні саме медіа відсутністю державницької «лінії поведінки» підвищують градус протестної напруги в суспільстві, анонсують проросійські мітинги, маніпулюють думкою громадян. Наприклад, в Одесі, прикриваючись необхідністю «балансу думок» — ЗМІ надають ефіри сепаратистам. А в Запоріжжі — активіст Південно-східного фронту, головний редактор місцевої газети «Іскра» Артем Тимченко звертається до Януковича як до єдиного легітимного президента. А місцевий приватний канал, повідомляючи про Крим, цитує сайт Кремля. Чи розуміють журналісти свою відповідальність за результати таких дій?

«День» поспілкувався з журналістами Херсона, Одеса, Луганська та Донецька, щоб зрозуміти, як регіональні медіа працюють у передвоєнних умовах.

 ОДЕСА:

ПЕРЕКОС НАСТРОЇВ

В Одесі лише невелика когорта журналістів займає професійні та державницькі позиції. Збалансованими, зокрема, вийшли останні «Підсумки тижня» з Антоном Равицьким на «Першому міському» каналі. Журналісти програми прямо говорили про небезпеку вторгнення російських військ на материкову Україну, видали в ефір репортаж про роботу прикордонників та поставили питання — як зупинити агресію? Але це — радше виняток. Більшість місцевих медіа, як повідомляють блогери, відверто або приховано підтримують проросійські позиції, дехто — навіть закликає Путіна «діяти рішучіше».

«В Одесі дійсно дуже серйозна проблема з місцевими ЗМІ. Одразу 4 місцевих канали пов’язують із Сергієм Ківаловим. І те, що говорять ці канали, як, прикриваючись стандартами балансу думок, дають слово сепаратистам — не може не насторожувати, — відзначила у коментарі «Дню» відома одеська блогерка Ірина МЕДУШЕВСЬКА. — У мене запитання до журналістів: хіба американські медіа давали Бен Ладену ефір напередодні його нападу? Коли йде війна, і ворог захоплює твою територію — не час давати йому слово. А саме цим займаються канали «Академія», «Репортер», «3 цифровий»... Ряд інформаційних сайтів. Я не розумію журналістів, наприклад, головного редактора сайту «Таймер» Юрія Ткачука, які закликають ходити під російськими прапорами на мітинги, доки їх не почують, або доки не буде федералізація. Час розмов — закінчено. Всі ми розуміємо, що мається на увазі під словом «федералізація». Турбує позиція медійників не лише в своїх редакціях, а й у соціальних мережах. Вони ж мають певні авторитети, є лідерами думок, формують громадські настрої... І звертаються у «Фейсбуці» до Путіна з проханням врятувати Одесу.

«Вкидається» інформація про те, що в серпні російські війська будуть в Одесі, й місцеві журналісти тиждень це активно коментують. Чому наші ЗМІ це підігрівають? Кому це вигідно? Чому в прямих ефірах каналів сидять люди, які фінансують «тітушок»; які займалися побиттям журналістів? Знаходяться журналісти в Одесі, які пишуть, що цілі Майдану та Антимайдану  сходяться на 80%. Так, тільки одні хочуть, щоб російська армія їх окупувала, а інші — жити в незалежній країні. Не може Одеса так виглядати, як її зараз показують місцеві ЗМІ. Це — перекос настроїв одеситів. Поясненням такій агресії та проросійському лобі в медіа, на мою думку, може бути неофіційний старт передвиборчої кампанії. І скоро ми дізнаємося — за кого на фоні антиукраїнської інформаційної атаки агітуватимуть місцеві медіа».

 ХЕРСОН: 

ЯКІСТЬ НЕ ЗМІНИЛАСЯ

Близькість до блокпостів із Кримом спонукала деяких журналістів до відвідування українських військових з метою зняти фото та відеорепортажі й написання низки інформативних матеріалів. Найактивніше працюють видання «МОСТ», «Херсонські вісті», «Вгору» (сайт) та окремі фрілансери. В репортажах відчувається підтримка українських солдат як захисників держави, на яких покладається народ. Водночас, переважна більшість інтернет-ресурсів характеризуються доволі поверховими текстами, в яких рідко чути голос лідерів місцевої громадської думки, експертів, політичних аналітиків. А деякі видання — взагалі не вважають за потрібне приділяти увагу темам, які сьогодні хвилюють країну. Такі ресурси, як «Херсон PRO», «Площа свободи», «ОПГ-Херсон» продовжують підігравати силовим структурам або огульно критикувати чиновників, які щойно приступили до виконання обов’язків.

Здається, що далеко не всі журналісти розуміють рівень реальної загрози. Попри деякий пафос у текстах журналістів — більшість чітко називає речі своїми іменами: війська росіян у Криму — окупаційними, референдум — незаконним, а мітинги з триколорами — антидержавними.

Зі зміною влади різко змінилася тональність деяких каналів. Наприклад, приватний телеканал KRATU видалив майже весь свій відеоархів із мережі. Такі канали, як ВТВ і «Твій плюс», які раніше ігнорували протести в Херсоні, сьогодні активно повідомляють про політичні події. Щоправда, варто зазначити: на ВТВ щосуботи в ефірі авторська програма політичного оглядача Святослава Могилівського «Трохи особистого». Він завжди має окрему думку щодо подій в країні, з перших днів Євромайдану підтримав протестний рух. Така програма — радше позитивний виняток з «туманного» інформаційного поля ВТВ. Цей канал пов’язують з екс-мером Херсона, а нині екс-регіоналом у Верховній Раді Володимиром Сальдо. Відповідно, часто бачимо його  виступи й коментарі, де Сальдо називає протестувальників радикалами, а Майдан — передумовою складних проблем в Україні. ВТВ доволі стримано реагує на вторгнення до Криму, але у нечисленних сюжетах про блокпости військових на Херсонщині відчувається підтримка українських солдат. Загроз сепаратизму в Херсоні журналісти каналу не бачать, відтак і тему цю ігнорують.

Вирівняв планку ХОДТРК «Скіфія». В ефірі говорять про загрози вторгнення в область, а також активно пропагують єдність і цілісність України: сюжети з блокпостів, засудження сепаратистських настроїв.

 ДОНЕЦЬК:

ЗМІ ПЕРЕКОНУЮТЬ У БЕЗПЕЦІ КОРДОНІВ

Місцеві медіа виступають за збереження єдності України із урахуванням інтересів мешканців Сходу: насамперед, це — децентралізація влади та широкі права російської мови. До керівництва країни журналісти ставляться стримано та підтримують дії нового голови Донецької ОДА Сергія Тарути.

Минулого тижня основні телеканали регіону — «Донбас», «27 канал» та «Юніон» — активно висвітлювали  становище на кордоні з Росією у Донецькій області — глядачів переконували, що прикордонники добре контролюють ситуацію. У випусках новин є багато сюжетів про акції противників нової влади. Учасників цих заходів називають переважно «проросійськими активістами», «пікетниками» та «демонстрантами», їхні «подвиги» висвітлюють з іронією, так «народні блокпости» в ефірі «Донбасу» назвали «трагікомедією».

Телеканал «Донбас», який належить холдингу «Медіа Група Україна» корпорації СКМ, підготував ролик «Татари Донбасу не хочуть війни»: у ньому представники татарської спільноти російською та татарською закликають громадян Україні до єдності. Нелегітимну владу Криму в ефірі каналу називають «сепаратистським керівництвом автономної республіки». «Донбас» декларує свої позиції і в Інтернеті: на його сторінках у соцмережах розміщено фотографії офісу каналу, прикрашеного прапорами України.

Донецька обласна державна телерадіокомпанія («27 канал») продовжує проект «Україна єдина». У його рамках до телепередачі «На порядку денному» приходять різні гості: Віталій Кличко, новий прокурор Донецької області Микола Франтовський, журналіст Раміль Замдиханов, голова Добропільської райради Микола Гапич. У випусках новин каналу розповідається, як Донеччина може допомогти біженцям із Криму. 

 ЛУГАНСЬК:

БРАКУЄ АНАЛІТИКИ

Найбільш обговорюваними темами луганських ЗМІ за минулий тиждень стали події, пов’язані з Кримом, а також прогнози військових дій на південному сході країни, економічні санкції для Російської Федерації. Місцеві ЗМІ щодня повідомляють про проведені в регіоні масові акції, незалежно від того, хто є їхніми організаторами. Матеріали проросійських виступів в області подають на рівні коротких інформаційних повідомлень, без особливого емоційного забарвлення, використовуючи словосполучення «проросійськи налаштовані активісти» щодо людей з триколорами. ТРК «ІРТА», яку пов’язують із відомим у Луганській області політиком, екс-нардепом від Партії регіонів Володимиром Ландіком, повідомляє про проросійський мітинг 22 березня достатньо нейтрально й обережно, уникаючи будь-яких натяків на симпатії та антипатії.

Журналісти державного телеканалу ЛОТ підтримують нову владу на місцях. Симпатизують новому губернатору області Михайлові Болотському. Втім, аналітичні матеріали на тему «Україна — Росія — Крим» зустрічаються в регіональних ЗМІ Луганщини дуже мало. Думки експертів у них практично відсутні. Разом із тим, у багатьох ЗМІ південно-східного регіону явно простежується головна ідея — спрямованість на збереження єдності країни. Варто особливо відзначити, що в останні дні місцева преса втратила інтерес до «народного референдуму» та його активістів, що виступають за федералізацію.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати