Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Національна нетерпимість західних українців - міф

04 жовтня, 00:00

Дійсно, у той час як у наших сусідів часто трапляються зіткнення на етнічному грунті, в Україні протягом шести років її незалежності не спостерігалося скільки-небудь серйозної напруженості в міжнаціональних відносинах. Як на рівні державних інститутів, так і на рівні побутового спілкування в нас рідко зустрічаються випадки обмеження прав людей інших національностей, ворожнечі щодо національних меншин. Це підтверджують результати дослідження, яке провела соціологічна і маркетингова служба "СОЦІС-Геллап" за вибіркою (1200 респондентів), що представляє за основними соціально-демографічними показниками доросле населення України.

Більшість наших співвітчизників, як правило, не звертає уваги на національність людей при випадкових зустрічах, під час безпосередніх контактів. Крім того, 84% не стикалися з несправедливістю та образами на національному грунті щодо них особисто. Більше ніж половина вважає, що представники різних національностей мають в Україні рівні можливості при влаштуванні на роботу, отриманні освіти, в галузі розвитку культури. Більшість респондентів самі не відчувають відрази або антипатії до представників інших національностей. 79% учасників опитування дотримуються думки, що громадянами України мають право стати всі, хто бажає цього. При цьому основним фактором, що впливає на ставлення до проблеми міжнаціональних відносин, виявився регіон проживання.

Статистичний аналіз не підтвердив поширеної думки щодо того, що мешканці західного регіону України відрізняються особливою національною нетерпимістю. Навпаки, саме опитані з західних областей найтерпиміше ставляться до національної приналежності. Найбільший відсоток респондентів, що відчувають відразу до певних націй, виявився в Криму. Таку ситуацію цілком можна пояснити, враховуючи складну етнічну структуру населення і соціально-політичну ситуацію на півострові.

Менш толерантні до національної приналежності респонденти, у яких основною мовою внутріродинного спілкування є російська, і ті, хто вважає себе атеїстом.

Взагалі, 67% опитаних вважають, що в Україні взагалі відсутня проблема дискримінації прав національних меншин.

В якій послідовності мають враховуватися
інтереси різних національностей при
виробленні державних рішень в Україні?

Не повинно існувати пріоритетів
на національній основі 47%
У першу чергу українців 36%
У першу чергу інтереси
депортованих народів 10%
Інше 2%
Важко відповісти 6%

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати