Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Новий центризм» зі складною назвою

21 листопада, 00:00

Ще в липні цього року лідери цих п’яти політичних організацій заявили про намір об’єднатися на спільній програмній платформі в єдину політичну партію центристської спрямованості. Як повідомлялося раніше, «з організаційних причин» з’їзд був перенесено на місяць. В інтерв’ю «Дню» лідер Партії Солідарності України Петро ПОРОШЕНКО відзначив, що до оголошеної першої дати проведення з’їзду — у жовтні — ще «не встигли відбутися обласні збори політичних партій, які беруть участь в об’єднавчому процесі».

Як говориться в прес-релізі прес-центру партій-учасниць об’єднавчого процесу, з посиланням на слова голови редакційної групи по створенню програмних документів нового об’єднання народного депутата Володимира Семиноженка, — нова об’єднана партія «запропонує суспільству програму дій, яка буде відповідати новим вимогам і викликам часу, буде поєднувати індивідуальну свободу, соціально відповідальну державу й інноваційне суспільство». Нове партійне об’єднання, про що не один раз згадувалося на з’їзді, ґрунтується на новоцентристській ідеології. За словами В. Семиноженка, «класичні схеми вже не працюють. Тому новий центризм — це ідеологія, що має тенденцію розвитку у світі. Наша нова програма — це сучасна ідеологічна платформа, що не розколює на лівих і правих — вона консолідує політичні сили України».

Нова об’єднана центристська партія повинна стати однієї з найбільш впливових політичних сил у державі, яка буде впливати на формування Верховної Ради і владних структур, заявив на з’їзді народний депутат Петро Порошенко. На його думку, це завдання здійсненне, оскільки велика частина населення України розділяє ідеологічні принципи, на яких базується об’єднана партія.

Депутат також вказав на те, що «деструктивна багатопартійність» стала негативним фактором у розвитку України. За його словами, більшість українських партій нечисленні, неавторитетні і не мають впливу в суспільстві. Як підтвердження своїх слів він зазначив, що в 107 партіях, існуючих в Україні, об’єднані тільки 2% населення.

У зв’язку з цим П.Порошенко вважає єдино можливим виходом із ситуації різке зменшення кількості партій в країні шляхом об’єднання структур, близьких за ідеологією. Головним при цьому він назвав здатність таких нових партій висувати лідерів нового типу. П.Порошенко також заявив про те, що нова партія прагне об’єднати всі державницькі сили, які не поділяють радикальних лівих і радикальних правих поглядів. При цьому він відзначив, що основним критерієм членства в новій партії повинна стати «політична і кримінальна незаплямованість». Гасло об’єднаної партії, за його словами , — «Держава заради народу», а не навпаки.

Голова Партії регіонального відродження України Володимир РИБАК на з’їзді назвав одним з головних завдань, що стоять перед Україною і перед новою партією, побудову оптимальної моделі регіональної політики, підвищення ролі і значимості регіонів у формуванні державної політики. На прес-конференції Порошенко заявив, що об’єднана партія «збирається робити опору на регіони» і що «головну роль в об’єднанні будуть грати регіональні організації».

Практично всі делегати з’їзду були згодні з тим, що лідер у партії повинен бути єдиним, а сьогоднішня робоча назва об’єднання є занадто довгою і неприйнятною з погляду виборчих технологій. Коментуючи подібні заяви виступаючих, П. Порошенко пообіцяв, що до наступного з’їзду партійці визначаться і з загальною, «короткою, як постріл» назвою, і з єдиним лідером. Поки що ж на з’їзді ці питання вирішили «малою кров’ю», залишивши робочу назву, отриману в результаті майже механічного поєднання назв складених організацій і обравши співголовами нової партії голів ПРВУ Володимира Рибака, Партії праці Валентина Ландика і Партії солідарності — Петра Порошенка. До президії партії, крім вищевказаних осіб, увійшли лідер Всеукраїнської партії пенсіонерів Геннадій Самофалов, лідер партії «За красиву Україну» Леонід Черновецький, заступник голови ПРВУ Володимир Пєхота, голова Державної податкової адміністрації України Микола Азаров, народні депутати Володимир Семиноженко, Юхим Звягільський та Іван Попеску.

На питання про можливе блокування з іншими політичними силами П. Порошенко відповів, що «з ким саме буде об’єднуватися партія, з ким можливо буде блокування, буде вирішувати президія й політрада об’єднаної партії. Ми заявили, що готові до співробітництва з усіма конструктивними силами неортодоксального напрямку, які мають на меті створення в Україні цивілізованого громадянського суспільства і перетворення її на цивілізовану європейську державу».

Втім, можна припустити, що переговорні процеси про той чи інший вид співробітництва з об’єднаною партією вже здійснюються. Раніше на III з’їзді Партії Солідарності України Петро Порошенко заявив про те, що до об’єднання має бажання приєднаєтися молодіжна партія «Нова генерація». Її лідер Юрій МIРОШНИЧЕНКО заявив кореспонденту «Дня», що «на сьогоднішній день ймовірно наше зближення, але якими будуть наслідки цього зближення — буде це блок чи приєднання нашої партії до вже існуючої об’єднаної — покаже час». Питання про можливе передвиборне блокування з партією НДП і Всеукраїнським об’єднанням лівих «Справедливість» викликало появу на з’їзді їхніх представників з вітальними промовами. Представник від партії «Трудова Україна», позачерговий з’їзд якої проходив паралельно в Києві, Дмитро ТАБАЧНИК , який також прийшов привітати створення нової партії, заявив журналістам, що партія, яку він представляє, і нове об’єднання є «партіями-партнерами», але «говорити про конкретні організаційні кроки передчасно».

Коментуючи журналістам вихід зі складу фракції «Солідарність» п’ятьох депутатів від Селянської партії, лідер фракції П. Порошенко висловив впевненість, що «монолітність групи тільки зміцниться», оскільки зникне «багатополюсність» у поглядах членів групи. Разом з тим він не виключив можливості ситуативних домовленостей із представниками Селянської партії.

На думку голови групи «Солідарність», зі створенням нової політичної сили шляхом об’єднання п’яти партій відкривається перспектива приєднання до депутатської групи парламентарів, які мають реальну позицію у відстоюванні як загальнодержавних пріоритетів, так пріоритетів, що стосуються кожного виборця.

Відповідно до рішення з’їзду, головним завданням партії визначене здійснення довгострокової політичної роботи, спрямованої на побудову розвиненого громадянського суспільства, на посилення впливу на прискорення розробки державної регіональної політики, на досягнення повноцінного політичного представництва інтересів регіону в загальнонаціональних органах влади, чіткий розподіл повноважень між центром і регіоном, між державними органами влади і місцевим самоврядуванням.

Нова партія явно прагне зарекомендувати себе і з практичної сторони. Бо на з’їзді керівництву партії запропоновано представити до Верховної Ради пропозиції щодо удосконалення виборчої системи, поставити перед парламентом питання про більш повне врахування інтересів регіонів при затвердженні бюджету- 2001 і направити на розгляд уряду пакет першочергових заходів, спрямованих на відстоювання економічних прав людини.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати