Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Правило «однієї третини» — золота середина

З його допомогою доходи бюджету не знизяться
18 листопада, 00:00

Незважаючи на значні розбіжності між депутатами та урядом з приводу прийняття нової ставки акцизного збору на тютюнові вироби, і тим і іншим все ж таки вдалося досягти згоди. Мабуть багато хто читав дебати в ЗМІ з акцизного питання. Пригадаймо, що все почалося в травні цього року, коли було ухвалено закон «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2003 рік» та до деяких інших законодавчих актів». У ньому в системі отримання акцизних зборів в Україні пропонується запровадити з 1 січня 2004 року кардинальні зміни.

До кінця цього року діятимуть старі ставки — фіксовані. За 1000 сигарет із фільтром зараз стягується 11,5 гривнi акцизного збору, а за 1000 цигарок без фільтра — 5 гривень. Крім цього, існують відрахування до Пенсійного фонду в розмірі 2,5 гривні за тисячу сигарет із фільтром, і 1,5 гривні за тютюнові вироби без фільтра. Загальна сума податкових зборів становить 14 гривень за 1000 сигарет із фільтром і 6,5 гривні за 1000 сигарет без фільтра.

З першого дня нового року набере чинності змішана система акцизного збору на тютюнові вироби. Як і раніше, стягуватиметься фіксована ставка з тисячі сигарет, збір до Пенсійного фонду скасовується, замість нього до бюджету надходитиме адвалорний акциз, який дорівнює 5% обігу від реалізації сигарет. На цигарки, дорожчі нiж півтори гривні, акциз підніметься і становитиме від 14,05 грн. до 23,42 грн. за 1000 штук. Цієї продукції на вітчизняному ринку — близько 30% всього обсягу продажу.

При прийнятті нової системи акцизних зборів на цигарки було знижене податкове навантаження на дешеві цигарки, які посідають близько 70% вітчизняного тютюнового ринку. Тому члени Кабінету Міністрів та народні обранці після довгих дебатів дійшли висновку, що такий акциз — недоцільний. Було вирішено встановити мінімальний рівень акцизу — його відсоткова складова не може бути меншою за одну третину від фіксованої частини, тобто тієї, яка виражається в гривнях. Для тютюнових виробів без фільтра, наприклад, не менше нiж 1,67 гривні, тобто практично це та сума, яку сьогодні сплачують до Пенсійного фонду. З одного боку, зберігається зростання бюджетних надходжень від більш дорогих цигарок за рахунок відсоткової ставки. З іншого боку, не знижуються податки на дешеві цигарки, що безперечно сталося б, якби не було прийняте правило «однієї третини».

Завдяки цьому вдасться уникнути падіння бюджетних надходжень. У разі, якби правило «однієї третини» не було прийняте, тютюновим компаніям вдалося б заощадити понад 60 мільйонів гривень податкових платежів, які вони платять до державного бюджету за поточними ставками податків. Як кажуть експерти, державні прибутки наступного року при використанні правила «однієї третини» становитимуть близько 1 млрд. 300 млн. гривень.

Побоювання, що нові ставки акцизного збору піднесуть ціни на цигарки та відіб’ються на споживачеві, виявилися марними. Новий податок практично не відіб’ється на ціні тютюнових виробів. Можна навіть підрахувати, що на цигарки без фільтра акцизне навантаження зростає на різницю між скасованим збором до Пенсійного фонду і встановленим за новим правилом мінімумом відсоткового акцизу (1,67 - 1,50 = 0,17 грн. за 50 пачок цигарок), тобто лишень на третину копійки з пачки. Дорогі цигарки також не набагато подорожчають. Цього не відчує жоден, навіть найощадливіший покупець цигарок. Отже, прихильники соціальної справедливості можуть не перейматися. Нова система змішаного акцизного збору справедливо розподіляє податкове навантаження на цигарки. Звичайно, ті, хто палить дорогі сигарети, платитимуть втричі, вчетверо більше, аніж незаможні громадяни.

Слiд додати до вищесказаного, що правило «однієї третини» цілком і повністю відповідає стандартам, прийнятим у країнах Європейського Союзу. Саме аргументи, що такий акциз на тютюнові вироби існує в європейських країнах, переконали депутатів і уряд прийняти змішану ставку оподаткування цигарок. Залишається лишень додати, що в ЄС правила акцизного збору суворіші, аніж у нашій країні. Якщо в Україні податок на цигарки збирається в залежності від того, дорогі вони чи дешеві, то в Європі акциз обчислюється для найпоширенішої ціни цигарок, причому цей показник має підтверджуватися кожного року. А мінімальний акцизний податок, прийнятий депутатами Верховної Ради в першому читанні бюджету, якраз і є однією з найважливіших частин акцизного законодавства ЄС.

Попри довге протистояння прихильників фіксованої та змішаної ставки, парламентарії та уряд змогли дійти консенсусу й домовитися про таке оподаткування цигарок, яке влаштовувало б усіх. Це якраз той випадок, коли було знайдено золоту середину — саме так можна назвати правило «однієї третини».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати