Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Прокуратура «відпрацювала» Крим

А інвестори хвилюються за вкладені гроші
22 жовтня, 00:00

Як повідомили «Дню» в прокуратурі Криму, розслідування порушених тепер 35 кримінальних справ на півострові триває. Як ми писали раніше («День», №179), у жовтні Генеральна прокуратура України за результатами перевірки порушила 33 кримінальні справи, виставила 12 позовів, було внесено три касаційні й одне апеляційне подання, опротестовано 117 рішень місцевих органів влади, складено 64 адміністративні протоколи. Виявлені працівниками Генпрокуратури порушення стосуються неправомірної оренди, виділення земельних ділянок та інших порушень у земельній сфері. Як помилково повідомили після цього деякі ЗМІ, начебто обвинувачені відразу ж після оголошення результатів перевірки виявилися на волі. Насправді це не так. З метою недопущення втручання до ходу розслідування місцевих органів влади або громадських організацій, дві кримінальні справи — щодо зловживань мера Алушти Олексія Нечаєва та головного архітектора Ялти Юрія Іванченка, — Генпрокуратура України взяла в своє провадження. Печерський райсуд Києва дав санкцію на їхній арешт, їх затримано в Сімферополі та запроторено до ІТУ Сімферопольського ГУ МВС України, їм уже висунули обвинувачення: Олексію Нечаєву за частиною 5 ст. 191 та частиною 2 ст. 366 Кримінального кодексу України — у заволодінні чужим майном в обсязі 1,8 мільйона гривень шляхом службової фальсифікації, а Юрію Іванченку — в частині 2 ст. 368 та частині 1 ст. 364 Кримінального кодексу України — в отриманні хабарів та зловживанні службовим становищем.

За рішенням колегії прокуратури АРК, яку провів Генеральний прокурор України Святослав Піскун, за серйозні недоліки в роботі усунено від виконання своїх обов’язків першого заступника прокурора АРК Володимира Реброва та заступника прокурора АРК, начальника слідчого управління Олексія Домникова.

На місця звільнених заступників призначено відповідно колишнього заступника прокурора Києва Олексія Денисюка та начальника управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури Василя Драгана. На колегії заслуховувалася інформація щодо розслідування актуальних кримінальних справ, стану боротьби з організованою злочинністю та корупцією в автономії. Проведено фактично чистку кадрів органів прокуратури в Криму. За рішенням колегії прокуратури від 17 жовтня 2003, учора звільнено з посад прокурора Сімферополя Івана Новосельчука, Євпаторії — Олега Маценка, Керчі — Юрія Корнієнка, заступника прокурора міста Ялти Олександра Ондера, слідчого прокуратури Білогорського району Андрія Маньшина. До дисциплінарної відповідальності притягнено прокурора Судака Валерія Саєнка, Ялти — Олега Махнєва, заступника прокурора Керчі Валерія Польського, старшого помічника прокурора Євпаторії Альберта Клокова, помічника прокурора Ялти Сергія Овсянникова, помічника прокурора Судака Дениса Кошкіна. Розглянуто питання ротації прокурорів міст Алушти та Феодосії, Красноперекопського і Красногвардійського районів. Дано оцінку і працівникам центрального апарату республіканської прокуратури. Тривають службові перевірки діяльності заступника начальника відділу за виконанням і застосуванням законів Михайла Могоричева, заступника начальника слідчого відділу Валерія Андрусяка. Заплановане проведення ротації начальників трьох підрозділів республіканської прокуратури.

— Робота Генеральної прокуратури в Криму, — сказав «Дню» глава уряду Криму Сергій Куніцин, — це черговий етап підвищення відповідальності місцевих органів влади, які, користуючись великими правами, наданими їм нашим законодавством, часом зловживали можливостями стосовно виділення землі та розподілу майна. Перевірка Генеральної прокуратури України підтвердила висновки, зроблені Координаційним комітетом з питань боротьби з корупцією й організованою злочинністю, що діє при уряді автономії, стосовно низки керівників міського і селищного рівня.

«Для мене немає жодної несподіванки у тому, що цих людей затримала прокуратура. Деякі наші керівники вирішили, що якщо їхні посади виборні, то їм усе дозволене», — зазначає Сергій Куніцин. Глава уряду продовжує стверджувати, що для того, щоб дати лад у питанні наділення землею, особливо на Південному березі Криму, тільки лише репресивних заходів недостатньо. Необхідно вдосконалити Закон «Про місцеве самоврядування в Україні», оскільки, згідно з законодавством, скасувати рішення місцевих рад може тільки суд, хоч із якими б порушеннями його не приймали. Така норма, вважає Сергій Куніцин, створює прецедент, коли рішенням ради може бути «узаконене будь-яке беззаконня». Крім того, Сергій Куніцин заявив про необхідність якнайшвидше провести інвентаризацію й оцінку землі, чітко означити кордони населених пунктів і затвердити плани їхньої генеральної забудови, розмежувати землі, що знаходяться в комунальній та державній власності. Підсумком цієї роботи має стати повна кодифікація всіх земельних угідь у Криму.

Ситуація з корупцією та порушеннями закону в землекористуванні особливо непокоїть міжнародні бізнес-структури, які працюють у Криму. Це стосується насамперед тих програм, які здійснює в Криму представництво ООН в Україні, що реалізовує спеціальну Програму розвитку й інтеграції Криму (ПРІК ПРООН). У 2002 році ПРІК працювала в семи районах Криму, цього року — вже в 10. Це — Бахчисарайський, Білогорський, Красногвардійський, Першотравневий, Сакський, Сімферопольський, Кіровський, Ленінський, Радянський і Судакський. Основні партнери ПРІК, які фінансують роботу програми: CIDA (Канада), TICA (Туреччина), SDC (Швейцарія), SIDA (Швеція), Велика Британія, Греція, Норвегія та MATRA (Нідерланди). Головні партнери програми в Криму — Мінекономіки АРК та Рескомнац. Із середини 2001 року ПРІК ПРООН отримала від міжнародних партнерів $6,2 мільйона для інвестиції в Крим, і вона стурбована долею цих грошей.

У рамках нещодавньої зустрічі зі спікером парламенту Криму Борисом Дейчем посол Великої Британії в Україні Роберт Брінклі поцікавився проблемою корупції в органах влади Криму, результатами нещодавньої перевірки Генпрокуратурою України і «доступом депортованих громадян до земельних ресурсів». На це Борис Дейч відповів, що вину затриманих чиновників ПБК визначить суд, а стосовно землі: «У Криму всі народи та нації рівні, і ніхто не може мати жодних привілеїв».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати