Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Савченко: девальвація іміджу

Надія гідно вела себе за ґратами, показуючи приклад позиції й характеру, але нині все більше спостерігачів вважають, що вона не витримує випробування свободою
02 серпня, 19:17
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Безумовно, оцінку поведінки Надії Савченко треба ділити на два періоди. Перший — час перебування її в російській в’язниці, коли українці всіляко підтримували її. Зокрема газета «День» регулярно виходила з відповідними репортажами, інтерв’ю та, навіть приймала участь у акції на підтримку Надії. В тій системі координат це було правильно. Але воля покладає інші зобов’язання, треба усвідомлювати, що поведінка Савченко — це поведінка перш за все депутата і особи, яка перед тим здобула відповідний авторитет і аудиторію. Це зовсім інший рівень відповідальності і за слова, і за вчинки, які дискредитують не лише Савченко, але й носять деструктивний характер вже в загальнополітичному сенсі.

Отже, Савченко, яка за останні кілька місяців після її звільнення з російського полону, зробила низку суперечливих заяв, у вівторок відзначилась ще одним кроком — оголошення голодування. Голодувати Савченко зібралась в знак протесту проти бездіяльності у звільненні полонених, чим підняла чергову хвилю питань в соцмережах. Перш за все загал цікавить причинно-наслідкових зв’язок між акцією голодування і «бездіяльністю» влади. Цікавим моментом є те, що українська влада акцентовано приділила увагу саме звільненню Савченко. Тоді Петро Порошенко особисто просив Савченко припинити сухе голодування.

ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

«Одним з механізмів мого звільнення був протест голодом на бездіяльність української влади, — говорить народний депутат. — З сьогоднішнього дня я знову оголошую голодування на бездіяльність тих, хто знаходиться у владі всього світу (!) по звільненню українців з полону. Головувати буду до дня позитивного результату». Фраза про «владу всього світу» та «день позитивного результату» безумовно поставила більше питань ніж роз’яснень.

У казематах РФ зараз перебувають десятки політичних українських в’язнів, а на окупованих територіях Донбасу сотні. Виникає питання — чому Савченко робить акцент на українській владі і владі «всього світу», в той час як саме бандитська «ДНР» відхилила пропозицію Києва щодо обміну полоненими за принципом 50 бойовиків на 25 українських військових? Бандити хочуть обміну «всіх на всіх». Окремо слід зазначити, що представники терористів наполягають на амністії.

Окрім того, Савченко в черговий раз заявила про готовність прямого діалогу з терористами. «Я тисячу разів говорила: я готова туди їхати — з прикриттям, без прикриття — щоб був результат», — сказала вона. І додала, що готова вести перемовини з Захарченком і Пушиліним.

Євген МАГДА, політолог:

— Місце і зміст заяв дуже важливі. Коли Савченко говорила про голодування в російській в’язниці, то це сприймалось як політичний жест. Коли ж вона говорить про голодування в центрі Києва, то це сприймається як фарс. Її заяви мають негативні наслідки не лише для Савченко, але й для України, адже таким чином девальвується символ українського опору. З іншого боку, варто пригадати давню істину про те, що не варто створювати собі кумира. Я не думаю, що Савченко є зрадницею або завербованою. Скоріше всього Росія прорахувала її психологічний тип, обмеживши її інформаційно в умовах в’язанці і почала спрямовувати у відповідне русло. Їй «згодовували» відповідні імперативи і вона виявилась вдячним споживачем такої інформації. В Україні ж її вже оточили певними помічниками, які публічно не світяться. Тільки тепер у неї достатньо доступу до ширшого об’єму інформації, тому відповідальність за заяви в повній мірі лежить на ній.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати