Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна – протистоїть...

Чи винесуть Україна та Європа належні уроки гібридного десятиліття
07 листопада, 18:34
ФОТО МИХАЙЛА МАРКІВА

Україна має великий досвід ведення гібридної війни і може ним поділитися зі своїми партнерами. Такими словами розпочав учора Президент України Петро Порошенко свій виступ на дводенній міжнародній конференції на тему «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед», яка розпочалась учора у Дипломатичній академії.

Словосполучення гібридне десятиліття він пояснив таким чином. За його словами, гібридна війна розпочалася 2008 року російською агресією проти Грузії. «Тоді ми не знали як назвати те, що відбулося в Грузії, і якби в той час реакція Заходу була рішучою, то не відбулось агресії Росії проти України, нелегальної анексії Криму», — зазначив Президент.

«Ми добре вивчили повадки російського ведмедя, який намагається нав’язати свій порядок денний світу через агентів впливу, соціальні мережі, щоб впливати на соціальну сферу, створюючи конфлікти у середині країни завдяки інформаційним, політичним та релігійним інструментам, що називається гібридна війн», підсумував Порошенко.

А без сильної України, яка перетворилась на східний фланг НАТО не може бути вільної Європи, вважає глава української держави. Він також наголосив, що Росія відшліфовує свої технології на окупованому Донбасі, а також насичуючи озброєнням і ракетами незаконно окупований Крим, і все це виходить далеко за межі України, іншими словами спрямовано не лише проти нашої держави,а й на забезпечення впливу далеко за межами України.

Одним із компонентів гібридної війни, яку веде Росія, кібератаками проти енергетичних, банківських і виборчих систем, зіткнулась останнім часом не лише Україна, а багато країни Європи й США. І всі ці країни, зазначив Президент, визнали, що ці кібератаки мають російське походження.

7 ЛИСТОПАДА 2018 РОКУ. ПІД ЧАС МІЖНАРОДНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ В ДИПЛОМАТИЧНІЙ АКАДЕМІЇ ПРИ МЗС УКРАЇНИ «УРОКИ ГІБРИДНОГО ДЕСЯТИЛІТТЯ: ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ДЛЯ УСПІШНОГО РУХУ ВПЕРЕД» / ФОТО МИХАЙЛА МАРКІВА

Росія, додав Президент, використовує будь-які інструменти для досягнення своїх цілей. І останні приклади, поширення антиамериканізму в середині США, антиєвропеїзму в середині Європи, спроба отруєння хімічною зброєю Скрипалів, витонченіше втручання у середньострокові вибори у США — демонструють, вважає Порошенко, що Росія не збирається відмовитися від своїх ігор і має на меті підірвати не лише устої України, а й усього світу.

На думку Президента, Росія втручатиметься в парламентські вибори в ЄС, які відбудуться наступного року. «Навіщо йти відкрито в протистояння з ЄС, якщо можна вихолостити ідею Європейського союзу, якщо можна завоювати духовно і ментально», зазначив він.

За його словами, Росія навчилася воювати проти чужих ідей, не маючи чого запропонувати світу, зокрема вона воює проти прагнень України слідувати шляхом євроатлантичної інтеграції, іншими словами, слідувати своєму вибору.

При цьому Президент наголосив на важливості відновлення української армії, яка змогла протистояти російській агресії та завдяки оснащенню передовими озброєння увійшла в десятку найкращих армій у Європі.

Окрім того, Порошенко вважає важливим для України скинення «економічного зашморгу» Росії, з якою до 2014 року експорт становив 30—40%, не кажучи про поставки російського газу.

Він також зауважив, що набуття чинності Всеохоплюючої та поглибленої ЗВТ із ЄС і Канадою надало можливість Україні переорієнтувати торгівлю і забезпечити зростання, піднятися у індексі Ведення Бізнесу на 71 місце з 112. За його словами, це є чудовим сигналом для західних інвесторів вірити в Україну та інвестувати в неї.

«Інвестуючи в Україну, Захід інвестує не лише в безпеку України, а й у власну безпеку», — зауважив глава української держави.

Він також звернув увагу на те, що напередодні президентських виборів в Україні російська влада намагатиметься розіграти останню карту, щоб підірвати державні інституції в України з метою забезпечити реванш антиукраїнських сил, які готові признати анексію Криму і пристати на російський план щодо Донбасу, а також відмовитися від євроатлантичного курсу країни, на президентських та парламентських виборах. «Ми готові і не допустимо цього», запевнив Президент.

Порошенко у своєму виступі закликав Захід не боятися розвитку українських оборонних компаній, а створити спільну платформу протидії російській дезінформації та гібридній війні.

Водночас він зазначив, що держава не може бути успішною, якщо покладатиметься на зовнішніх партнерів, тому потрібно виконати домашнє завдання. Однак упродовж виступу Порошенко неодноразово згадував про важливість єдності й солідарності з боку ЄС, США, які засудили незаконну анексію Криму Росією та російську агресію, яка триває на Донбасі.

Президент також згадав про сторіччя з підписання Версальського договору, який зіграв тоді на користь Росії, яка за рахунок України стала сильнішою і наслідки цього ми всі чітко побачили.

Тому важливою є й зовнішня підтримка, й обороноздатність самої держави, за яку ніхто не буде боронити, якщо вона немає відповідної оборонної угоди чи не входить до складу оборонного блоку.

Конференція триватиме два дні і цілком можливо, що в результаті обговорень вдасться, як про це відзначила віце-прем’єр з питань Євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш— Цинцадзе, виробити рекомендації, як спільно діяти проти гібридних загроз із боку Росії.

ЧОМУ ДОСІ НЕ СТВОРЕНО В УКРАЇНІ ОРГАН ПРОТИДІЇ ГІБРИДНІЙ ВІЙНІ

Під час панелі «Російська гібридна війна: концепція та реальність» учасники багато говорили про російський інструментарій ведення гібридної війни. Зокрема, заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони України Олександр Литвиненко наголосив, що тут потрібно звернутися до теорії Карл фон Клаузевіца, який говорив, що війна є продовження політики військовими методами, і якраз гібридна війна є цією новою формою.

До того ж стратегічний радник високого рівня Консультативної ради з питань оборонної реформи Джіл Синклер у своєму виступі зазначила, що не потрібно багато говорити про деталі гібридної війни, а повернутись до основ, зокрема роботи Карла Фон Клаузевіці  «Природа війни», де він наголосив: «Війна — це збройне зіткнення між двома незалежними політичними одиницями з використанням організованої військової сили з метою проведення державної політики». Треба, продовжила вона, пояснити суспільству, що таке гібридна війна і  діяти на подвійному треку, володіти технологіями протидії і бути стійкими проти неї. Під час дискусій вона наголосила, що Україна не єдина, її підтримує НАТО як одного з членів європейської родини. 

Під час дискусій керівник групи з питань безпеки в Трьохсторонній контактній групі від України Євген Марчук звернув увагу на те, що в Росії вся діяльність будь-то у військовій чи інформаційній сферах координується. «Там хтось визначає цілі, — зазначив він, — ставить завдання в усіх сферах. А хто в нас, в Україні, координує протидію російської агресії. Чи не постало питання створення такого органу в державній структурі. І чи не запізнилися ми зі створенням спільно з НАТО платформи координації протидії кіберзагрозам і гібридним атакам широкого діапазону?»

Відповіді на це дуже актуальне питання не пролунало. Радник Президента України, перший віце-президент Національної академії наук України Володимир Горбулін лише зазначив, що такий орган органічно може бути розміщено в Апараті РНБО.

То постає питання, чому цього не було після початку російської агресії 2014 року, можливо, тоді і протидія російській агресії, зокрема її компоненті — гібридній війні, була б ефективнішою.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати