Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Невже світ забув свої помилки XX сторіччя»

Володимир Зеленський ініціював зустріч у рамках Будапештського меморандуму з вимогою виробити гарантії безпеки Україні
19 лютого, 21:23
Фото: REUTERS

Росія настільки привчила весь світ до агресії та брехні проти України, що згодувати чергову порцію фейків Москві стає все складніше та складніше. Крім нещасних підданих, які проживають на території самої РФ та її сателітів, таких як Білорусь, вживати нескінченну дезінформацію ніхто не бажає. Все, що ми спостерігаємо за останні вісім років і особливо останнім часом на Донбасі, є інспірованим Москвою штучним конфліктом, який має під собою анахронічні та імперські амбіції Кремля.

Що ми спостерігаємо у ці напружені дні? Москвою проводяться інтенсивні інформаційно-психологічні операції проти України та власного населення. Поширюється безліч фейків про те, що нібито українська армія обстрілює окремі райони Донецької та Луганської областей і збирається повертати ці території військовим шляхом. Під цим приводом вони влаштували цирк із вивозом людей на територію Ростовської області Росії, оголосивши мобілізацію чоловічого населення маріонеткових «ДНР» та «ЛНР». Більше того, російська пропаганда почала розповсюджувати знімки та відеокадри, на яких горять підірваний автомобіль чи газопровід «Дружба». Апогеєм же в суботу стала дезінформація про те, що нібито вже два снаряди, які були випущені з України, вибухнули в Ростовській області.

«Українські снаряди настільки розумні, що завжди падають у 300 метрах!, - пише військовий експерт Олексій Копитько. - Російські ЗМІ почали розганяти фейк про нібито обстріл станиці Мітякінської (територія Ростовської області) з території України. Коли побачив назву, почав згадувати, звідки я її знаю. Згадав. У серпні 2014 р. вже розганяли фейки про обстріл цієї станиці. Що характерно, і тоді й зараз снаряди падають у 300 метрах! Російські пропагандисти настільки зледащіли, що беруть повідомлення 2014 року і навіть їх не переписують».

Насправді всі адекватні люди розуміють, що все, в чому звинувачує Росія Україну чи західні країни, насправді це справа рук самої Московії. Чому у Кремлі вирішили перейти до більш активної фази агресії проти України? Потрібно розуміти, що весь минулий рік, включаючи початок нинішнього, Росія робила все, щоб змусити Україну рухатись шляхом Мінських угод у московському трактуванні. Для цього накопичувалися війська вздовж українського кордону, включаючи окуповані території, проводилися постійні військові навчання, включаючи Чорне море та Білорусь, велася агресивна дипломатична політика, включаючи путінські так звані червоні лінії для Заходу та багато інших інструментів з інформаційного, енергетичного, підривного набору. І все це продовжується.

Але Україна не зламалася та не пішла на поступки. Тоді Москва запустила наступний план. З одного боку, Держдума проголосувала за звернення до президента Путіна з проханням визнати незалежність підконтрольних «ДНР» та «ЛНР» (це питання спеціально поки що підвісили), а з іншого – Кремль запустив операцію, яку ми сьогодні спостерігаємо на Донбасі. Ціль та ж – змусити Україну виконувати невигідні для нас Мінські угоди. Більш глобально ж, Москва мріє сісти за стіл переговорів з Вашингтоном і поділити європейську шахівничку. Тому на Донбасі, не виключено, що і в інших точках України, від агресора можна очікувати, будь що. Це, наприклад, може бути точковий обстріл або терористичні акти, в яких обов'язково звинуватять Київ.

За даними української розвідки, з метою здійснення провокацій до Донецька прибули підрозділи «вагнерівців», про що повідомила прес-служба ОТУ «Схід». Зазначається, що у зв'язку із загостренням ситуації на лінії розмежування з різних джерел почала надходити інформація про підготовку окупаційними військами та їх російськими кураторами серії провокацій. «Так, за даними розвідки, з метою здійснення провокацій до Донецька прибули підрозділи «вагнерівців», які спільно з російськими спецслужбами мають провести серію терористичних актів, а саме підрив житлових будинків. Метою цих провокацій буде, звісно, звинуватити Україну для подальшої ескалації», - йдеться у повідомленні.

Також наголошується, що військовослужбовці військових частин, які входять до складу відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід», не планували і не планують жодних наступальних дій чи інших дій на тимчасово-окупованій території: «Діяльність військовослужбовців угруповання має виключно оборонний характер, а застосування зброї відбувається лише в випадку загрози життю та здоров'ю наших воїнів та мирних жителів». Алогічну заяву зробив головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний.

Паралельно відбуваються важливі події на міжнародній арені, де тема України не сходить із перших шпальт світових ЗМІ. Російсько-українська війна також стала головною темою на Мюнхенській безпековій конференції, на якій виступили світові лідери.

Віце-президент США Камала Гарріс: «Російська агресія має свій сценарій гри, який ми надто добре знаємо. РФ ще деякий час наполягатиме, що вона не бере участі в нападі на Україну, чекаючи на момент для вступу в гру. Росія гратиме у власну байдужість і невинність, і одночасно створюватиме хибні підстави для нападу. Для цього вона збирає сили у місцях атаки. Тому ми зараз отримуємо повідомлення про поширення хибної російської пропаганди (про "агресивні" дії України). Ми відкриті для серйозної дипломатії. А Росія продовжує говорити на словах про те, що вона відкрита для діалогу, а на практиці – звужує простір для діалогу. Я хочу сказати з абсолютною впевненістю: якщо Росія піде на подальше вторгнення в Україну, США разом із союзниками та партнерами запровадять безпрецедентні економічні санкції» (eurointegration.com.ua).

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон: «Ми не знаємо до кінця, що має намір зробити президент Путін, але ознаки похмурі. У разі російського вторгнення в Україну шок прокотиться всім світом. Ми не маємо недооцінювати серйозності цього моменту. Ми в дуже небезпечному моменті в історії, оскільки ми стоїмо на межі того, що може стати війною в Європі. Усі на цій конференції хочуть бути єдиними у підтримці та солідарності з Україною. … Санкцій може бути замало для стримування російської агресії. Я закликаю Захід бути непохитно чесним щодо ситуації. Дипломатія все ще може мати успіх, але ми не повинні сумніватися, що тут поставлено на карту. Якщо Україна зазнає вторгнення і якщо Україна буде захоплена, ми станемо свідками руйнування демократичної держави».

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг: «Незважаючи на заяви Москви, ми не бачимо жодних ознак відведення або деескалації. Навпаки, російське нарощування продовжується. Ми продовжуємо моніторинг та закликаємо Росію зробити те, про що вони сказали, та відвести свої війська від кордонів України. Це буде перший важливий крок до мирного рішення. Сьогодні є небезпечні дні для Європи. Росія збирає війська довкола України. Ми не знаємо, що станеться, але ризик конфлікту є реальним. Для Росії не пізно змінити курс, відійти від прірви, припинити підготовку до війни та почати працювати над мирним рішенням. НАТО готове до діалогу з Москвою».

Кульмінацією, звичайно, став виступ президента України Володимира Зеленського, якого зустріли оплесками. Основні тези:

«- Архітектура безпеки Європи зруйнована. Не час ремонту, час створювати нову;

- ООН не може захистити себе, коли одна з країн ООН анексує частину країни-засновниці ООН;

- на кордонах з Україною з боку РФ стоїть 150 тис. військових та озброєння;

- невже світ забув свої помилки 20-го сторіччя. До чого призвело умиротворення агресора?;

- потрібні дії не тільки нам, а саме світу;

- ми захищатимемо свої землі, незважаючи на те, підтримують нас чи ні, і скільки стоїть армій біля наших кордонів;

- 8 років Україна стримує найбільшу армію світу;

- щоб дійсно допомогти Україні, не треба постійно говорити про дату вторгнення. Нам потрібні інші дати, всі розуміють які;

- Крим та Донбас повернуться в Україну, але лише мирним шляхом;

– Мінський процес гальмується нинішнім військовим загостренням. Україна вимагає розблокувати мирний процес. Ми готові шукати ключ до закінчення війни всіма способами та в будь-якій точці світу. Головне, щоб на переговорах були Україна та Росія;

- мир потрібний не тільки Україні, він потрібний світові;

- Україна – не буфер між РФ та Європою;

– Україна отримала гарантії безпеки за відмову від ядерної зброї. Україна не має тепер безпеки, немає територій, які більші за деякі країни, немає мільйона українців;

- я ініціюю зустріч у рамках Будапештського меморандуму, якщо не буде гарантій безпеки Україні, означатиме, що цей меморандум не працює;

- пропоную скликати Радбез ООН плюс Німеччина та Туреччина для вироблення гарантій безпеки Україні;

- поки буде тиша у відповідь на запитання України, тиші не буде на сході України, а отже, й у світі».

Дії Москви цими днями вже призвели до жертв серед українських воїнів. У районі проведення операції Об'єднаних сил внаслідок обстрілу загинули двоє українських військовослужбовців, четверо поранено. Про це повідомляє пресслужба ООС у ФБ. «Внаслідок обстрілу двоє українських військовослужбовців зазнали осколкових поранень, несумісних із життям. Четверо військовослужбовців отримали поранення різного ступеня тяжкості та перебувають у лікувальних закладах», - йдеться у зведенні за добу.

Судячи з ситуації, на нас чекають тривожні дні. Такою є реальність. Але агресора треба обов'язково зупинити та утихомирити, бо це боротьба за нашу реальну незалежність та становлення держави.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати