Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Котелок як символ миру та єднання

Про незвичні пригоди у просторі й часі вжиткового предмета солдатського посуду з кінця війни і до наших днів
15 травня, 14:07
УМБЕРТО МАСНАДІ (ПРАВОРУЧ) ЗА ОБІДНІМ СТОЛОМ РАЗОМ ІЗ ПОБРАТИМАМИ ПО ЗБРОЇ

Почалася ця історія ще 1944 року. Житель села Баланівка Бершадського району на Вінниччині Олексій Погончик воював у складі 585-го стрілецького полку, який брав участь у визволенні України та Молдавії. Напередодні Яссько-Кишинівської операції отримав серйозне поранення і потрапив у полон, а після того — до інтернаціонального концтабору в Австрії. Там перебували також полонені американці, англійці, французи. З другої половини вересня 1944 року до них стали приєднуватися й італійці — на той час Італія вже перестала бути союзником фашистської Німеччини і перейшла на бік Антигітлерівської коаліції.

Нині вже не можна встановити, коли і як переплелися долі двох солдатів — українця Олексія Погончика та італійця Умберто Маснаді. Можливо, як знак солідарності італієць подарував такий повсякденний предмет солдатського побуту, як котелок, своєму однотабірникові з Поділля. На котелку було вигравірувано напис — ім’я власника та його коханої Лейли. І ще адреса: місто Масса, вул. Беатріче, 3.

Пізніше Олексій розповідав своєму синові Григорію про те, що полонених із кожної країни утримували окремо, а найгіршим було становище радянських в’язнів. Їх і харчували найбідніше (їли варені кормові буряки та моркву), вони важко працювали на ливарному заводі. Полонених із інших країн не залучали до тяжких робіт, вони мали можливість листуватися з рідними, одержувати від них посилки. І часто союзники ділилися зі своїми радянськими співв’язнями сигаретами, консервами, хлібом, цукром. Все це перекидалося із зони в зону. Може, тоді й казанок просто використали як тару?

...У квітні 1945-го завод, на якому працювали полонені, інтенсивно бомбардували. Під час одного з нальотів Олексій разом із кількома земляками зробили спробу втекти, але через тиждень німці розшукали їх і дуже побили. Друга спроба втекти була більш вдалою. Та потрапили вони до американців, які запропонували їм служити в їхній армії. А цього нашим воїнам дуже не хотілося. Тож цього разу довелося вже тікати від союзників...

САМЕ ТОЙ КОТЕЛОК

Коли ж потрапили до своїх, на них чекала прискіплива перевірка. Втім, усе минулося. Війну закінчували в діючій армії, а після того Олексій, як і його побратими, служив ще кілька років. І весь час при ньому був котелок, який йому дістався від італійця Умберто Маснаді. Зрештою, цей вжитковий предмет О. Погончик привіз додому — він виявився дуже зручною річчю в домашньому побуті. І служив він родині не один рік і не один десяток років. Дружина Олексія Дементійовича Олександра Євсеївна здоювала в нього молоко, а потім зливала в дійницю.

...Минали роки, десятиліття. Уже й Олексій Дементійович та його дружина, які все життя трудилися в колгоспі, відійшли за межу. А їхній син Григорій став учителем, директором найбільшої школи в районі — Бершадської ЗОШ № 1. Крім того, він відомий і в Україні, і у світі як краєзнавець, дослідник минувшини рідного краю, Голодомору та Голокосту. Член Національної спілки журналістів України, автор десятка книжок. Брав участь у міжнародних конференціях у Німеччині, Ізраїлі, США. В Америці навіть виступав на телебаченні.

І звичайно ж, не міг дослідник не зацікавитися написом на старому солдатському котелкові. Коли був малим, якось не звертав на ті літери уваги. Та батька вже не було, а звернення до італійського посольства та у програму «Жди меня» залишилися без відповіді.

Цей котелок не розкривав своєї таємниці доволі довго.

Аж доки Григорій Олексійович не звернувся до знайомої німецької тележурналістки і працівниці міністерства сім’ї ФРН та волонтерки Катрін Повер. До пошуків долучилася її подруга Катрін, теж журналістка Крістіна Шмідт, яка живе і працює в Італії (до речі, її предки мешкали в Україні, на терені нинішньої Івано-Франківській області). Завдання полегшувалося тим, що на котелку було вигравірувано адресу.

Але ж хто живе нині там? І чи зберігся дім? Ці запитання зацікавили двох німецьких журналісток, і вони таки після ретельних пошуків знайшли відповіді.

Виявляється, що в цьому будинку на вулиці Беатріче, 3, нині мешкає син Умберто Маснаді, якого звуть Роберто, зі своєю дружиною Граціелою.

Умберто і Лейла давно померли. Роберто — їхній єдиний син.

Катрін розповіла їм про котелок, який належав його батькові, відтак родина Маснаді передала листа Григорієві Погончику з проханням: якщо можливо, передати цю річ їхній родині. Адже вона пов’язана з їхнім батьком.

І Катрін, і Крістіна з Італії та Берліна вирушили до Бершаді.

Лише за тим, щоб узяти звідси котелок і забрати його в Італію.

Одного квітневого дня в першій школі міста Бершаді урочисто зустрічали двох німецьких волонтерок, які власним коштом приїхали за котелком.

Григорій Погончик розповідав того дня про такий звичайний і незвичайний водночас предмет та події, пов’язані з ним, а зразковий фольклорний гурт «Оберіг» радував народними піснями.

...Далі маршрут котелка проліг через Берлін, де Катрін сфотографувалася з ним біля Бранденбурзьких воріт. А кінцевим пунктом було місто Масса, де й відбулося урочисто-зворушливе вручення реліквії синові його попереднього власника. На цю зустріч, яка відбулася через чотири дні після перебування в Бершаді, поїхали обидві — і Катрін, і Крістіна. І одразу ж після події Катрін написала електронного листа Григорієві:

«Роберто — єдиний син Умберто і Лейли. У будинку, крім Роберто з дружиною Граціелою, живуть теща і двоє синів, які вже одружені, мають двох онуків.

Після війни Умберто працював у місцевому податковому управлінні до виходу на пенсію. Він любив рибалити на морському узбережжі та проводити час зі своєю сім’єю і друзями. Синові розповідав про війну, але про табір — дуже мало.

Син Роберто працював на меблевій фабриці, а дружина сина Граціела — у школі. Один їхній син — поліцейський, інший — інженер-будівельник. Дванадцятирічний онук Лука серйозно займається велоспортом.

Роберто показав нам знімки батьків, листи Лейли, які вона писала Умберто в австрійський табір. А коли господар гортав сторінки фотоальбому, ми побачили знімок, на якому сидять солдати й їдять. А напроти Умберто — котелок. Ще не підписаний (це власник зробить пізніше в таборі, де матиме потрібні інструменти на виробництві, пов’язаному з металом). Якраз тоді ми вирішили передати казанок синові Умберто.

Це був дуже особистий і зворушливий момент. Роберто заплакав, не стримувала сліз і його дружина.

Ми розповіли їм все про наше перебування в Бершаді, показали фото— й відеоповідомлення. Він дуже вдячний Вам і Вашому батькові за те, що зберігали котелок стільки років. І передає Вам і Вашій родині найтепліші вітання через відео, яке я надішлю пізніше. Вони збережуть котелок і передаватимуть наступним поколінням».

А після обіду того пам’ятного дня в мерії міста Масса відбулася цікава зустріч із тамтешніми депутатами і журналістами. Саме тоді й з’явилася цікава думка про те, щоб налагодити співпрацю між школами в містах Масса і Бершаді. Посередницьку місію взяла на себе Крістіна Шмідт.

Уже наступного дня в місцевій газеті вийшла замітка про те, як простий солдатський котелок крізь простір і час поєднав зовсім незнайомих людей.

Катрін і Крістіну запросили також на святкування 70-річчя звільнення міста від ворогів. Урочистості відбулися з участю учнів різних шкіл міста. Звучали пісні про партизанів Італії, розповіді про події Другої світової війни.

Завершується лист Катрін словами:

«Наша маленька місія миру і порозуміння між націями завершилася в Італії так, як і розпочалася в Україні — виконанням пісень, щирими побажаннями кращого майбутнього».

Дозволю собі не погодитися зі своєю німецькою колегою, що їхня маленька місія завершилася. На мою думку і думку моїх земляків, ця місія ще тільки починається. Адже, як сказав Григорій Олексійович, із простого солдатського котелка розпочинається співпраця і дружба між школами й містами.

Це важливий крок до налагодження взаєморозуміння з Європою та світом.

І крок цей було здійснено понад сімдесят років тому, коли солдат Другої світової війни Олексій Погончик привіз додому звичайнісінький предмет солдатського побуту, який став символом миру та єднання.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати