Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Не стало сонячного юнака

Раптово загинув ірпінець Микола Кузьменко — юрист, талановитий автор художніх книжок і фільму
01 жовтня, 19:17

27 вересня в Миргороді поховали ірпінця Миколу Кузьменка. Для всіх, хто знав Колю, його раптова смерть за досі нез’ясованих обставин стала шоком.

Микола Кузьменко закінчив юридичний факультет Національного університету ДПС України. Куратор групи, де перебував студент Кузьменко, Ольга Кушнір згадує, що він завжди допомагав проводити виховні години, був дуже допитливим і вирізнявся позитивними рисами характеру. Коля вмів знаходити спільну мову і з людьми набагато старшими за нього, і з малими дітьми.  Юнак був різнобічно обдарованою людиною. Він з дитинства досліджував аварію на Чорнобильській АЕС, неодноразово відвідував зону відселення. Кузьменко влаштував в Ірпінському історико-краєзнавчому музеї п’ять виставок, присвячених чорнобильській трагедії, проводив по них екскурсії. Разом із Денисом Тимошенком він створив художній фільм «По той бік», в якому зіграв одну з головних ролей. У фільмі йдеться про похід двох людей у якусь особливу зону. Незвичайні зони з’являються у гостросюжетних повістях Миколи Кузьменка «Дно» і «День, що починається не сьогодні». Головні герої цих творів стають на шлях боротьби з аморальним суспільством, у якому виросли. Ці образи є автобіографічними. Микола Кузьменко не керувався принципом «З вовками жити, по-вовчому вити».

Відвідавши цікавий геологічний об’єкт Камінне село, Микола Кузьменко написав науково-фантастичний роман «Земля Дерев». Твір став переможцем конкурсу імені Олеся Ульяненка, що його започаткувало видавництво «Український пріоритет».

З ініціативи Миколи Кузьменка в нашому музеї було влаштовано виставку картин його ровесниці Іванни Гамеляк. Юний письменник брав активну участь в організації і проведенні молодіжних літературно-мистецьких заходів. Зокрема в липні минулого року Ірпінське молодіжне творче об’єднання «Лісова брама» організувало в історико-краєзнавчому музеї школу літературної майстерності для тих, хто мріє стати письменником. Серед викладачів школи був молодий письменник Кузьменко, який поділився власним досвідом реалізації ідеї в художній книзі та творення образів героїв. Миколу Кузьменка нагородили обласною молодіжною премією в номінації «За внесок у розвиток  молодіжного руху». Були й інші відзнаки.

Багато людей зазначають, що Кузьменко завжди був готовий прийти на допомогу. Микола був товариською людиною, гарно грав на гітарі й співав.

Минулого року в Миргороді вийшло друком друге, доповнене видання книжки Олександра Джуня «Чорні роки Миргородщини», в якій розповідається про жахіття  Голодомору 1932 — 1933 років на Миргородщині. Одним із співредакторів видання був Микола Кузьменко. Він любив Миргород, часто бував там у родичів. І в Миргороді його знайшла смерть.

Того, що зробив Микола, комусь іншому вистачило б на ціле життя. А Кузьменку 6 вересня виповнилося лише 27 років. В нього було багато ідей і планів. Він підготував до видання рукопис нової книжки, незадовго до загибелі говорив, що має ідею повнометражного фільму.

У нашій пам’яті він залишиться променем добра і світла, який зігріватиме наші душі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати