Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Острозька академія презентувала черговий твір Уласа Самчука

02 листопада, 00:00

«Я не тому письменник українського народу, що вмію писати. Я тому письменник, що відчуваю обов’язок перед народом. Бог вложив в мої руки перо. Хай буде дозволено мені використати його для доброго, для потрібного», — так коментував свою творчість Улас Самчук, визначний український письменник, одна з найпомітніших постатей української прози ХХ століття. Доля розпорядилася так, що більшу частину свого життя Улас Самчук провів за кордоном, однак любов письменника до української землі не зменшилась, навпаки — увесь свій талант він віддав на службу рідному народові. Його твори «Марія», «Волинь», «Чого не гоїть вогонь» та багато інших свідчать про велику любов автора до свого краю, мрію бачити його незалежним та щасливим. Пройшло вже понад сто років з дня народження відомого поета, але й до цього часу не всі українці збагнули його неоціненний вклад у розвиток національної ідеї та культури.

Національний університет «Острозька академія» як провідний центр української духовності та патріотизму популяризує твори великого письменника для широкого кола читачів. Нагадаємо, що саме Острозькій академії єдині розпорядники спадщини Уласа Самчука Оксана та Ярослав Соколики (Канада) надали ексклюзивне право перевидавати твори прозаїка. Так, до сторіччя з дня народження Уласа Самчука редакційно-видавничим центром Острозької академії було видано трилогію письменника «Волинь», яка користується неабиякою популярністю серед читачів. Нещодавно світ побачили спогади і враження Уласа Самчука у двох частинах «На білому коні. На коні вороному». Цей автобіографічний твір, що охоплює період Другої світової війни, вперше виданий на теренах України. Раніше «На білому коні. На коні вороному» видавався ще за життя письменника в Канаді.

Під час першої презентації твору на всеукраїнському книжковому ярмарку у Львові Микола Мартинюк, директор видавництва «Твердиня», спільно з яким видавалася книжка, зазначив: «На білому коні. На коні вороному» — своєрідна книга спогадів автора світового рівня. Майстерно змальовується довоєнний та воєнний період в історії України. Це є намагання позбутися замовчувань радянських часів».

Згодом презентація цього твору відбулася в Луцьку в приміщенні видавництва «Твердиня», у якій взяли участь проректор з навчально-виховної та наукової роботи Національного університету «Острозька академія» Петро Кралюк та Микола Мартинюк. Хоча книга ще пахне фарбою, однак вона вже стала справжньою сенсацією й викликала резонанс серед сучасних письменників та літераторів. Київ побачить її уже в листопаді. Видавництво Національного університету «Острозька академія» презентуватиме безсмертний твір Уласа Самчука під час X Київського міжнародного книжкового ярмарку «Книжковий світ — 2007».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати