Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Старі як нові

У Львові реставратори відновили історичні двері
11 червня, 14:09

«Будинок у самому центрі Львова прикрашатимуть ще одні відреставровані двері, – зазначено у дописі на сайті ЛКП «Бюро спадщини». – Цього разу фахівці відновили браму у будинку на вул. Дорошенка, 60.

Двері отримали нове життя в рамках міської програми співфінансування, яку координує «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища Львівської міської ради».

Роботи фахівці розпочали ще до початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну. «Це цікаві дерев’яні дубові двері, які були у поганому стані, – розповідає реставратор Любомир Чабан. – Світлик як такий був відсутній – там просто встановили шибки із звичайним склом радянського періоду. А найбільше були понищені декоративні елементи дверей. Всередині цього будинку є такі ж внутрішні двері, тож ми за їх зразком відновили втрачене різьблення»,

1

2

Загальна вартість робіт – 47 325 гривень. З цієї суми місто оплатило 70%, відтак внесок мешканців у відновлення брами становив 14 197 гривень. Варто нагадати, що з 2018 року Львівська міська рада фінансує Програму співфінансування реставрації історичних дверей та брам. Програма передбачає, що 70% вартості робіт оплачує міська рада, а 30% – мешканці.

«День» присвятив щойно згадані програмі дуже багато публікацій. Одна з них – інтерв’ю з керівником управління охорони історичного середовища ЛМР Лілією Онищенко. Розмова ця (від 26 липня 2021 року) – дуже цікава. Публікація має назву «Львівські брами – унікальні! Кожна – інакша».

5

Відразу ж варто зазначити, що матеріал цей я зробила з подачі головного редактора «Дня» – Лариси Івшиної. Ну от справді: суттєве легше бачиться на відстані, бо ми, львів'яни, вже звикли до презентів від управління охорони історичного середовища Львівської міської ради у вигляді відреставрованих, часто – врятованих історичних брам, тому начебто й не помічаємо цієї важливої і відповідальної роботи, котра триває вже не один рік.

«Люди дуже хочуть це робити, – розповіла мені Лілія Онищенко. – Але в нас потужності не дозволяють більше зробити. Фахових реставраторів – обмежена кількість. Це ті майстри, котрі брали участь у проєкті «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста», плюс ми ще два роки робили майстер-класи, щоби заохотити столярів брати участь у відновлювальних роботах. Щодо реставрації по металу, то в нас є тільки два майстри, тобто якщо металева брама, то з робочими руками – дуже складно».

4

А ще у цій розмові – коли саме і з чого почалася реставрація брам, які спеціалісти задіяні у відновлювальному процесі, яким коштом це робиться і чи завжди вдячні львів'яни за те, що отримують фактично як новенькі (хоча й старенькі), гарні історичні двері до під’їздів і всередині під’їздів.

Читайте «День».

Тетяна КОЗИРЄВА, «День»

Фото ЛКП «Бюро спадщини»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати