Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Цінне відкриття

Поблизу Львова знайдено давню лінію частоколу
25 липня, 15:12

Залишки древньої унікальної оборонної конструкції з продуманим інженерним підходом зафіксували археологи у Винниках, про що повідомляє пресслужба Львівської обласної ради з посиланням на директора комунального закладу Львівської обласної ради «Історико-краєзнавчий музей» (м. Винники, Львівська територіальна громада) Ігоря Тимця: «Науковці припускають, що це – одне з найдавніших захисних поселень енеолітичного часу на теренах заходу України. «Аналогічні об’єкти знаходили раніше в центральних і східних регіонах Європи». 

Спільна експедиція Інституту українознавства ім. Івана Крип’якевича НАН України, комунального закладу Львівської обласної ради «Історико-краєзнавчий музей» (м. Винники), Львівського національного університету ім. Івана Франка та Інституту археології Жешувського університету працює неподалік Львова – на горі Лисівка. Археологи досліджують поселення культури лійчастого посуду, яка є однією з найбільших європейських енеолітичних культур другої половини IV тисячоліття до нашої ери. Її південно-східна межа проходить по теперішніх Волинській і Львівській областях у сусідстві з трипільською культурою.

Характерною особливістю вибору місць для заснування поселень культури лійчастого посуду є височини, які часто називають горами. Одним з таких прикладів є кілька селищ у Винниках, зокрема – на горі Лисівка.

За словами наукового співробітника відділу археології Інституту українознавства Андрія Гавінського, результатом цьогорічних розкопок стало відкриття унікальної оборонної конструкції у вигляді лінії частоколу.

«Для цієї захисної стіни був викопаний рівчак завширшки 30 см, в який вкладалися поруч одна одної дерев’яні колоди, – говорить науковець. – В окремих місцях колоди були більші в розмірах і тому вбивалися у «фундамент». Поруч палісаду зафіксовано скупчення глиняної обмазки, перемішаною з дрібними вугликами. Попередньо можна припустити, що згадана дерев’яна стіна була обмазана глиною, яка з певних причин згоріла і завалилась».

Цінність знахідки археологів у тому, що вона засвідчує міжкультурні зв’язки та контакти в добу міді, зокрема – між культурою лійчастого посуду та трипільським світом.

Фото «Дню» надали у Львівській обласній раді

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати