Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

З присвятою знаменитим архітекторам

У Львові відкрили виставку про Юліана та Альфреда Захарієвичів
20 липня, 14:48

«День» неодноразово розповідав про заходи з межах проєкту «Рік Юліана та Альфреда Захарієвичів».

Кілька днів тому у Львові на старовинних мурах, що на вул. Валовій, 20, представили ще одну подію – це виставкf в межах щойно згаданої ініціативи, яку встигнуть оглянути всі охочі, бо чинний показ до кінця року. Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

«Експозицію, вхід на яку  – безкоштовний, сформовано за принципом зіставлення пам’яток двох періодів: архітектури доби історизму 1870–1890-х рр., представленої проєктами Захарієвича-батька, і початку ХХ століття – доби поширення модерністичних тенденцій, відображенням чого є сецесійні і неокласицистичні проєкти Захарієвича-сина», – зазначено у повідомленні. 

«Архітектори самі собі будують пам’ятники своїми роботами. Родина Захарієвичів – одна з таких, – цитує пресслужба ЛМР керівника управління охорони історичного середовища керівника міської ради Лілію Онищенко. – Це чудові архітектори, і у Львові дуже багато знакових будівель їхнього авторства. Виставка, яка експонована на нашому мурі, – це лише частина їхніх робіт». 

Також Лілія Онищенко нагадує, що проєкт «Рік Юліана та Альфреда Захарієвичів (серпень 2021 – липень 2022 р.)» передбачав проведення виставок, екскурсійних турів та реалізацію освітніх ініціатив. Основна частина цих заходів відбувалася в період між двома ювілейними датами – між 26 серпня 2021 р., коли виповнилося 150 років від народження Альфреда Захарієвича, та 17 липня 2022 р. – дня, коли відзначено 185-річний ювілей його батька, професора Юліана Захарієвича.

Співорганізатори проєкту –  управління охорони історичного середовища Львівської міської ради, ЛКП «Бюро спадщини», управління туризму ЛМР та гуманітарний факультет Українського католицького університету. Керівник проєкту – доцент кафедри історії Українського католицького університету Ігор Жук.

Довідково:

Професор Львівської політехніки Юліан Октавіан Захарієвич (17.07.1837–27.12.1898) уславився як засновник архітектурної школи Львова другої половини ХIХ ст. та її харизматичний лідер за доби історичних стилів, організатор вищого технічного шкільництва в Галичині, реформатор архітектури однородинної оселі, промотор розвитку керамічного промислу і музейництва, реставратор, громадський діяч.

Альфред Владислав Кристіан Роберт Захарієвич (26.08.1871–11.07.1937) – видатний львівський будівничий першої третини ХХ ст., найбільш обдарований серед представників місцевої школи архітектури за часів сецесії, неокласицизму та раннього модернізму, великий будівельний підприємець, ініціатор впровадження залізобетону в будівництво Галичини, проєктант сотень мостів.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День»
Фото «Дню» надали у Львівській міській раді

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати