Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зупиняємо стигму: про що говорили з підлітками у День менструального здоров’я

26 травня, 20:29

Приблизно чверть населення світу мають регулярну менструацію. З них 500 мільйонів людей не мають доступу до води чи засобів гігієни, безпечних і чистих приміщень для здійснення гігієнічних процедур та страждають від насмішок, знущань та соціальної стигматизації. Відсутність можливості вчасно забезпечити необхідну менструальну гігієну може призвести до погіршення стану здоров’я, пропусків школи чи роботи та негативно впливати на психічне здоров’я.

Для подолання пов’язаних із менструацією стигм та підвищення загального знання як дівчат так і хлопців з цієї теми необхідно займатися просвітницькою роботою.

Так, напередодні Дня менструального здоров’я, київському соціальному центрі для сім'ї, дітей та молоді відбулася зустріч команди Фундації АнтиСНІД США в Україні (AHF Ukraine) з дітьми, які потребують додаткового або тимчасового захисту.

 За словами голови фундації Ярослави Лопатіної, важливо не просто розказувати дівчатам про менструацію, але й заохочувати їх самих до обговорення їхнього досвіду, думок та відчуттів на цю тему.

 Учасниці заходу ініціювали та самостійно реалізували творчий проєкт «НЕ абстрактний цикл». Він покликаний привернути увагу до менструації як природнього процесу, який не має бути ані предметом сорому, ані темою-табу, та продемонструвати різноманітність засобів менструальної гігієни через фоторепліки на картини відомих митців-абстракціоністів Френка Стелла, Казиміра Малевича, Василя Кандинського, Піта Мондріана та Марка Ротка. На зустрічі-лекції дівчата продемонстрували свої роботи.

«Менструація не має перешкоджати дівчатам ходити до школи, вести активне життя і реалізовувати свої права. Опитування ЮНІСЕФ показало, що в Україні кожна п'ята дівчинка вимушена пропускати заняття через відсутність можливості придбати засоби гігієни, — коментує Ярослава Лопатіна, голова Фундації АнтиСНІД США в Україні. — Погана обізнаність як дівчат, так і хлопців щодо менструації як природного прояву жіночого здоров'я та здорової гігієни під час менструацій також є причиною насмішок, булінгу і нездорового сприйняття цього процесу у суспільстві».

Психологічні аспекти менструації з дітьми обговорила фахівчиня з психології: з ким поговорити щодо менструації, щодо насмішок в школі, сорому попросити чи купити прокладки і поділитися своїми переживаннями з мамою, відвідування гінеколога, стереотипів, жартів і зауважень про ПМС та «критичні дні», нерозуміння з боку вчителів фізкультури і тренерів тощо.   

«Табуйованість теми менструації в сучасному суспільстві породжує поширення викривленої інформації із застарілими, іноді шкідливими, меседжами та відвертими забобонами. Тому просвітництво з теми менструальної гігієни є необхідним для поширення доказової інформації про природу жіночої репродуктивної системи та подолання стигми і дискримінації щодо людей, які мають менструації, — коментує Людмила Пілявська, директор Київського міського правобережного центру для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді. — Незвичний формат подання просвітницького матеріалу для залучення дітей до активного сприйняття інформації — ефективний спосіб не лише донести необхідну інформацію, але й власне почути тих, хто стикається з проблемами, пов'язаними з менструацією».

 
ПРО ФУНДАЦІЮ

AHF (Фундація АнтиСНІД США) — одна з найбільших неурядових організацій, що реалізує програми з профілактики та тестування на ВІЛ, лікування та підтримки понад 1,6 млн пацієнтів з ВІЛ у 45 країнах світу, в тому числі й в Україні.

AHF Ukraine (Фундація АнтиСНІД США в Україні) з 2009 року надає безкоштовні медичні послуги для понад 70 тисяч ВІЛ+ людей у 22 регіонах України у партнерстві з державними установами та неурядовими організаціями.

AHF також реалізує соціальну ініціативу «Дівчата діють», що виховує у молодих жінок лідерські якості та впевненість, сприяє зміцненню найважливіших життєвих навичок та розвитку громадського активізму.

 

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати