Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

А далі?..

Убивство в Кущовській збурило російське суспільство і змусило говорити про «зрощення» влади й криміналу
30 листопада, 00:00
27 ЛИСТОПАДА 2008 РОКУ. МОСКВА / ФОТО РЕЙТЕР

У станиці Кущевська Краснодарського краю сталося вбивство, яке сколихнуло Росію. Навіть не сам факт, що вбито 12 людей, серед них четверо дітей. Хіба мало таких подій відбувалося й відбувається у великій країні. Але, мабуть, ця крапля переповнила чашу терпіння. Стогін і крик через беззаконня, яке коять представники влади на Кубані, увійшов у резонанс із тим, що відбувається в інших регіонах. Але найголовніше навіть не в цьому. Вийшов на поверхню тісний зв’язок криміналу й влади. Причому не лише міліційної, а тотальної. У шоку всі: влада місцева й центральна, бізнесмени й пересічні громадяни. Усі знали, що між міліціонерами та бандитами жодної різниці, їх розподіл по цих секторах є досить випадковим. Із таким же успіхом люди в шинелях кольору маренго могли опинитися в складі кримінальних угруповань і навпаки. Про це писали, про це попереджали, та все даремно. Свавілля й кришування його тривало, набуваючи дедалі більших розмірів. Але скільки вірьовку не плети, а кінець їй буде. А тут для розрізу нариву дозріли політичні умови, пов’язані із загостренням боротьби в Першопрестольній за головний царський стіл. Адже вибори наближаються й усе, що з ними й за ними слідує...

Схоже, що події в Кущевській застали владу зненацька. Інакше чим пояснити, з одного боку, блискавичні дії слідчих органів і навалу чиновників різного рангу до станиці.

Що стосується швидкості, з якою безпосередні виконавці вбивства були спіймані, а інші оголошені в розшук, то краще б слідчі не так квапилися. В усякому разі, з такою поспішністю не рапортували про досягнуті успіхи. Таким чином вони побічно підтверджують те, про що вже декілька років писали як місцеві газети, так і центральні. Ще 2006 року «Комсомольская правда» писала у великому матеріалі про ті беззаконня, що кояться в станиці, а раніше, 2005 року, на ту ж тему виступала офіційна «Российская газета». Двічі слідчі намагалися порушити проти головних фігурантів нинішньої справи й за іншими сигналами кримінальні справи, але двічі прокуратура відмовляла в цьому. Тепер, на третій раз, кримінальні справи порушені, але жодних нових фактів не виявлено. Просто після подій прокурори вирішили теж відзначитися. Їх би, принаймні, за таке дотримання закону усунути від справ до закінчення службового розслідування. Але невідомо, чи будуть його взагалі проводити.

На зустріч із в.о. глави Слідчого комітету Олександром Бастрикіним прийшло понад 200 людей. Багато хто приїхав із Ростовської області й Ставропольського краю. Проте заяви на його ім’я подали лише троє громадян. Та і як інакше, якщо міліціонери відверто залякують людей і вимагають, аби жодних заяв не писали. І взагалі, заява Бастрикіна, що всім, хто подасть заяви, та свідкам буде забезпечено захист, виглядає натуральним знущанням. Для заяви по телефону треба було назвати своє прізвище й адресу проживання. Налякані таким захистом громадяни просто вішали слухавку. А от бандити його забезпечують по-справжньому для сім’ї свого ватажка Миколи Цапка. Його матері Надії Олексіївні, керівникові родинної фірми «Артекс-агро, дружині й дітям було придбано два броньовані автомобілі «Ауді». За кожен заплатили по 11 мільйонів рублів. Як повідомило газеті «Комсомольская правда» джерело в правоохоронних органах, дружину та дочок лідера бандитського угруповання тепер постійно супроводжують четверо озброєних охоронців. З будинку без потреби вони не виходять. Є відомості, що їх збираються відправити за кордон — ймовірно, до Іспанії, де в них є будинок. Не від правоохоронних органів захищають членів сім’ї Цапка. Є причини важливіші. І у влади, і у бандитів.

До станиці зачастили чиновники. Губернатор краю Олександр Ткачов теж зустрічався зі станичниками. Але пройшло це так, що більше нагадувало фарс. Про приїзд губернатора нікого не попередили. У перших рядах сиділо крайове та районне начальство. Записки, які передавали в президію, втрачалися в тих же перших рядах. Учнів шкіл і профтехучилищ привели, щоб у Будинку культури вони розповіли великому дядечкові з Краснодару про те, що в станиці все добре. Є окремі недоліки, когось убивають, когось гвалтують, у когось відбирають будинок, землю, бізнес, комусь страшно увечері на вулицю вийти, міліція у згоді з бандитами й від неї захисту годі й чекати. Але це дрібниці, а взагалі все добре.

На думку губернатора Ткачова, в тому, що сталося таке вбивство й кояться такі страшні речі, винні самі станичники. «Де козаки?» — запитував губернатор. Немає їх, от і вийшло все так погано.

І ще є винуваті. Це, звісно, журналісти й узагалі ЗМІ. На сесії крайового парламенту Ткачов заявив: «Усі нагнітання, що (у Кущевському районі) калюжі крові, що район був репресований, усі боялися на вулицю виходити, — ця інформація не відповідає дійсності. Це брехня, заборонені методи використовує жовта преса, по-хорошому, до суду треба подавати». За його словами, Кущевський район «живе, розвивається, люди гуляють, молодь ходить на дискотеки. Нещодавно був день станиці, на якому було 45 тисяч людей, жодного злочину, жодної хуліганської витівки». Губернатор визнав, що болісно сприймає спроби обчорнити край, правоохоронні органи й усе те, що було «зроблено позитивного в економічному й соціальному плані». А чорнить великі досягнення сонячного краю відомо хто. Але далі за відомими бюрократичними законами слід посипати голову попелом, відзначити окремі недоліки й повідомити шляхи їх подолання. Але, увійшовши в раж, губернатор не зовсім утримав себе в руках. Ткачов заявив, що «бандитські угруповання, подібні до Кущевського, є в кожному районі Краснодарського краю», й резонансне вбивство могло статися в будь-якій його частині. «На жаль, певною мірою такі банди є в краю в кожному муніципалітеті. Десь більше, десь менше, але є». При цьому губернатор запевнив, що в краю немає злодіїв у законі. «А бандочки створювалися на наших очах, цьому потурали зокрема й правоохоронні органи. Очевидною є зрада інтересів краю», — сказав Ткачов.

Нічого собі бандочки. Як пише московська «Новая газета», організована злочинність мала зв’язки у владних і правоохоронних структурах не лише районного, а й крайового рівня.

Бандити створили в регіоні власну армію, каральні органи й навіть свої психлікарні, в яких можна відсидітися. Коли бандити побили двох місцевих міліціонерів, крайовий слідчий комітет порушив кримінальну справу за двома статтями: «Образа представника влади» та «Застосування насильства до представника влади». Але незабаром постанову скасував заступник прокурора краю Валерій Рябоконєв. Тоді справу порушив сам керівник крайового слідчого комітету Віталій Ткачов, але вето на порушення наклав прокурор краю Леонід Коржинек. А тепер слідство поновлене за постановою того ж крайового прокурора.

Хвиля від Кубані пішла така, що її відчули в інших регіонах. Росію охопив «синдром Кущевської». У м. Гусь-Хрустальний Володимирської області за скаргою Володимиру Путіну місцевих бізнесменів на розгул криміналітету почали перевірку місцевого УВС. Уже є повідомлення про арешти міліційних начальників. Це лише початок, синдром кубанської станиці охоплює поступово всю країну. І це вже не кримінал, а політика.

По-перше, криміналітет настільки зрісся з владою, що в будь-якому регіоні за чиновниками, як цивільними, так і міліційними, є кримінальні справи. У будь-якому малому й великому місті, селищі або селі коїться свавілля. Отже, знайти можна багато чого. І це відразу стало предметом боротьби політичних сил, оскільки в багатьох регіонах мають відбутися місцеві вибори. У Слободо-Туринському районі Свердловської області намагаються розкрутити історію з розгулом злочинності, причому як приклад фігурують події десятирічної давнини. Як пише преса, нібито наприкінці 1990-х рр. тут убили впливового чиновника, а влітку цього року вирізали сім’ю молодого підприємця. Жодних точних даних щодо злочину не наводиться, зазначають лише, що, «здається, вбили всіх чотирьох, але, можливо, хтось залишився живий». «Синдром Кущевської» можуть використати, готуючись до передвиборної кампанії, соратники певного колишнього чиновника свердловської міськадміністрації.

По-друге, в країні тотально не довіряють правоохоронним органам. Після зустрічі в Бастрикіним місцевий підприємець, який відрекомендувався кореспондентові «Комсомольской правды» Олександром, розповів, що кілька авторитетних фермерів звернулися через, як він висловився, «свою людину» до чиновників і представників силових органів кубанського регіону, що приїхали разом із паном Бастрикіним. І оголосили: «якщо слідство не позбавить станицю цапківської бригади повністю, то вони самі візьмуться за справу». Адже глава Слідчого комітету запропонував їм подумати, от люди й подумали. Вони зрозуміли, що надії на міліцію, слідчих і всю владу жодної. Бандити одразу зрозуміли, що народ може почати розраховуватися з ними по-своєму. От і купують відповідні автомобілі. Така активність населення дуже небезпечна для тієї вертикалі влади, яку так ретельно вибудовували, пестили й плекали.

Цікаво, що тандем зберігає гробове мовчання з приводу того, що сталося в кубанській станиці, та синдрому, що охопив країну. Адже краснодарські журналісти, у свою чергу, висловили занепокоєння тим, що влада покарає пішаків, а ті, хто реально відповідає за безпеку громадян, уникнуть відповідальності. Зокрема, колектив газети «Южный Федеральный» звернувся до президента Дмитра Медведєва з проханням публічно висловити позицію з приводу трагедії в Кущевській. Автори звернення переконані, що бандити скоїли це холоднокровне звіряче вбивство для залякування влади й населення. А президент мовчить.

Та що сказати? Визнати тісний зв’язок влади й криміналу. Що ж тоді глава країни, гарант прав і свобод її громадян збирається робити у зв’язку з такою ситуацією. Тим часом, жителі Краснодарського краю надіслали президентові Дмитру Медведєву листа, в якому вимагають відставки губернатора, голови краснодарського крайового суду Олександра Чернова, прокурора краю Леоніда Коржинека та глави ГУВС Сергія Кучерука. Під зверненням підписалися понад півтори тисячі людей. І що ж глава держави? Перший заступник керівника адміністрації президента Росії Владислав Сурков підтвердив, що під час зустрічі Дмитра Медведева з лідерами парламентських партій порушувалося питання про ситуацію в Краснодарському краї у зв’язку з трагічними подіями в Кущевському районі. «Президент зазначив, що губернатор Олександр Ткачов продовжить роботу на своїй посаді. Жодні нові кандидатури на його місце не розглядаються», — сказав Сурков. Ось і відповідь громадянам на їхнє звернення.

Власне, нічого іншого й не чекали. Відставка губернатора Ткачова могла викликати ефект доміно. Дійшло б до того, що довелося б міняти всіх губернаторів, голів судів, прокурорів і обласних глав міліції. Так можна бюрократію перелякати на смерть, а вона з переляку може так розгойдати ситуацію в країні, що потім каменів не збереш. І другий не менш важливий чинник, пов’язаний із першим. Хтось же мусить забезпечити перемогу на президентських виборах. І тут без губернаторів та інших обласних чиновників не обійтися, оскільки вони — основа адміністративного ресурсу. А без нього, як без рук. Особливо на виборах. Інакше перемагати в Росії так і не навчилися. Та й не хочуть.

Події в Кущевській засвідчили, що російська влада загнала себе в глухий кут. Її владна вертикаль продемонструвала повну безпорадність щодо захисту громадян, більше того, зрослася з криміналом. Виходу з такої ситуації немає, тому що він знаходиться за межами системи. Реконструювати її неможливо, її можна лише зруйнувати. А от чим замінити, влада не знає. Точніше знає, але думати про це настільки страшно, що зводить руки і ноги. Демократизація всього російського суспільства не на словах, а на практиці за такої постановки питання навіть теоретично недосяжна. А якщо так і влада продовжує чіплятися за свою вертикаль, то країна приречена на повторення страшних кубанських подій. А далі? Російський бунт, жорстокий і безглуздий?..

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати