Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хікмет ЧЕТIН: Афганістан чекає яскраве майбутнє

28 лютого, 00:00
АФГАНСЬКІ БУДНІ / ФОТО РЕЙТЕР

Нещодавно на пострадянському просторі згадували чергову річницю виведення обмеженого контингенту радянських військ з Афганістану. І хоча минуло 17 років від моменту, коли афганську землю залишив останній радянський солдат, саме слово «Афганістан» породжує в нас виключно негативні асоціації та спогади. Тим часом ситуація в цій центральноазіатській країні за минулі півтора десятка років не покращилася. Афганістан є однією з найбідніших країн світу, економіка зруйнована, а 55% ВВП формуються виробництвом наркотиків. У країні панує убогість, неписьменність і безнадійність. І це на тлі вже чотирирічного перебування в Афганістані військового контингенту США та Міжнародних сил підтримки безпеки НАТО, а також діяльності численних міжнародних урядових і неурядових організацій. Про перспективи розвитку сучасного Афганістану та складнощі міжнародної спільноти на шляху відродження цієї багатостраждальної держави нам розповів старший цивільний представник НАТО в Республіці Афганістан Хікмет ЧЕТІН.

— Які основні проблеми стоять зараз перед НАТО в ході виконання миротворчої операції в Афганістані?

— Я би сказав, що сектор безпеки залишається поки що найчутливішим. Саме безпека, безумовно, є фундаментальним поняттям для стабільності та політичного й економічного прогресу в країні, соціального розвитку та реконструкції Афганістану. Іншими словами, безпека — це головна умова для всього розвитку країни. Тактика бойовиків змінюється і переходить у більш приховані форми опору — переважно з використанням дистанційних мін, фугасів, нападу на патрулі тощо. Головне зараз — створити систему правоохоронних органів, сформувати суди, запустити в дію систему місцевого самоврядування. Другий паралельний процес — створення політичних структур і демократизація. І я можу констатувати той факт, що ми досягли значного прогресу в демократизації Афганістану. Зараз Афганістан має нову конституцію, обраного президента, обраний парламент. Вибори до парламенту у вересні 2005 року відбулися на високому прозорому, демократичному рівні. І треба пам’ятати, що наприкінці 2001 року Афганістан починав практично з нуля. Не було ні держави, ні поліції, ні армії. Тепер основні зусилля спрямовані на реконструкцію країни.

— Яка ситуація в економіці?

— Афганістан зараз — найбідніша країна у світі. Країна була зруйнована війною, що тривала чверть століття. 1,5 млн. осіб загинули в цій війні. Практично вся інфраструктура була зруйнована. Безробіття досягало критичного рівня. І зараз необхідно з нуля створювати економіку. Після трьох міжнародних конференцій із реконструкції Афганістану ,5 млрд. були вже спрямовані на відновлення Афганістану. Ще ,5 млрд. спрямують до Афганістану протягом найближчих п’яти років. При цьому основні зусилля будуть сконцентровані на створенні сучасної ефективної економіки. Передумови для цього вже видніються: рівень безпеки підвищується, створюються нормальні умови для економічного розвитку та вкладення коштів в афганську економіку. Тому ми закликаємо міжнародну спільноту звернути свої погляди на Афганістан і вкладати кошти в розвиток цієї країни.

— Під час правління Талібану виробництво наркотиків значно скоротилося в результаті жорстких дій талібів. Після введення в Афганістан військ НАТО виробництво наркотиків зросло та повернулося фактично на доталібанський період. Чи означає це, що таліби краще справлялися з цією проблемою?

— Талібан убивав людей, пов’язаних із наркотиками. Звісно, якщо контингент НАТО почне вбивати людей, виробництво наркотиків знизиться завтра ж. Однак ви самі розумієте, що ми не можемо діяти такими методами. Хочу наголосити, що Афганістан зараз є найбіднішою країною у світі, з дуже низьким рівнем життя. При цьому, за нашими даними, до 55% ВВП Афганістану формуються з грошей, які отримують із виробництва наркотиків. Тільки за офіційними даними, близько 10% населення Афганістану абсолютно залежать від сфери вирощування опіумного маку. У таких умовах просте знищення макових полів призведе до критичного падіння рівня життя більшості афганців. А це у свою чергу може спровокувати загострення соціальної обстановки, чим легко можуть скористатися екстремісти. Більш того, я впевнений, що наркобарони також усіма силами намагатимуться зруйнувати обстановку та примусити уряд і НАТО дати їм спокій.

У цій ситуації ми повинні знайти рішення, яке сприйме населення Афганістану. Зараз уряд Афганістану за підтримки світової спільноти реалізовує спеціальну програму з боротьби з наркотиками. З іншого боку, зараз починає реалізовуватися комплекс заходів із посилення правоохоронної системи, судової системи. В Афганістані немає нормальних судів, немає тюрем, немає системи відбування покарань. Усе це, звісна річ, знижує відповідальність людей перед законом. Це те, що стосується заходів усередині Афганістану.

Хочу наголосити, що насправді виробництво наркотиків суперечить принципам ісламу, однак люди на це йдуть, оскільки їм треба годувати сім’ю, а інших способів заробити гроші не існує. Наведу приклад. Селянин в Афганістані, який захоче вирощувати, скажімо, пшеницю, зіткнеться з безліччю проблем. І йдеться навіть не про дефіцит води, техніки або добрив. Просто він не зможе доставити свій урожай на ринок. А з маком селянин не має проблем, оскільки налагоджена чітка система його оптових закупівель і транспортування.

— Ви говорили про надзвичайну важливість приєднання нових країн до зусиль міжнародної спільноти по стабілізацію обстановки в Афганістані. А що ви думаєте про можливості України брати участь у зміцненні безпеки та розвитку економіки Афганістану?

— Я не маю жодних сумнівів, що Україна могла б зробити значний внесок у спільну справу гарантування безпеки в Афганістані, як у військовій сфері, так і в економічній. Звісно, рішення про відправку українського військового контингенту, радників або комерційних структур до Афганістану мають приймати в Україні. І тільки після цього можна говорити про реальність такого кроку. Однак я впевнений, що жодних заперечень або проблем із боку НАТО або афганського уряду не буде. Тим паче, що в операції НАТО в Афганістані беруть участь кілька країн-нечленів НАТО, і поки що не виникало жодних проблем, пов’язаних із цим. Наприклад, у Кабулі розташована Кабульська багатонаціональна бригада, до складу якої входять контингенти Болгарії, Румунії, Македонії, Італії, Албанії. І дії цієї бригади оцінюються дуже високо. Можна у зв’язку з цим пригадати дії українських миротворців у різних куточках світу, де вони виконували завдання спільно з партнерами, як із країн НАТО, так й інших країн.

— Що ви порадите українським бізнесменам, які хотіли б зайнятися бізнесом в Афганістані. Поки що в Україні поширена думка, що тут нічого робити — по-перше, небезпечно, а по-друге, немає сфер для докладання зусиль.

— Хочу наголосити, що бізнес-середовище в Афганістані розвивається, і клімат для іноземних інвестицій та іноземних бізнесменів постійно покращується. При цьому міжнародна фінансова допомога може слугувати гарантією збереження цієї тенденції. Результати Лондонської конференції, що відбулася на початку лютого цього року, показують серйозність намірів у посиленні фінансової допомоги, а це означає, що інвестиції зростатимуть, інфраструктура будуватиметься, а це все відкриває нові та нові можливості для бізнесу. Тепер конкретно по сферах, де українські бізнесмени могли б працювати. По-перше, тут потрібні будь-які види будівельних матеріалів, той самий цемент. Оскільки будівництво тут тільки набирає обертів, і будувати треба все з нуля — країна фактично зруйнована. Другий цікавий напрям — виробництво продуктів харчування. Афганістан залишається сільськогосподарською країною. Тут можна дуже активно розвивати вирощування фруктів і експортувати їх. При цьому таке виробництво було б підтримане світовою спільнотою, оскільки вирощування фруктів — це конкретний крок із переорієнтації афганських селян із вирощування маку на нормальне сільське господарство. Крім того, в цій країні поки що дуже вузький асортимент товарів, тому український бізнес може просто оцінити, що він може запропонувати на місцевому ринку — люди тут потребують кращої їжі, кращого одягу, кращого житла. Особлива сфера для бізнесу — виробництво килимів. На півночі країни дуже розвинене виробництво прекрасних килимів, які за якістю можуть зрівнятися з іранськими. Ваші бізнесмени повинні просто приїхати, подивитися та не боятися — хто не ризикує, той не п’є шампанського. Я особисто вважаю, що Афганістан чекає яскраве майбутнє.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати