Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми б хотіли бачити нові дієві закони та ініціативу»

Посол Словаччини Юрай СІВАЧЕК — про зміни у двосторонніх відносинах
29 вересня, 10:12
ФОТО З САЙТА UPJS.SK

Днями Ужгород відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Словаччини в Україні Юрай Сівачек. Окрім офіційних зустрічей з представниками місцевої влади Закарпаття, дипломат поспілкувався з експертами, науковцями та журналістами провідних ЗМІ краю у форматі невимушених розмов, які організовує Ужгородська регіональна філія НІСД спільно з дипломатичними місіями, розташованими в Ужгороді.

У ході динамічного діалогу під модеруванням директора філії НІСД Світлани Мітряєвої, в якому взяли участь професори УжНУ М.Палінчак, С.Пахомова, С.Федака, І.Тодоров, Генконсул Словаччини в м. Ужгород Я. Буріанова, почесні консули Словаччини у Великому Березному О.Адамчук та Чехії в Ужгороді О.Ковчар, було порушено цілу низку актуальних сьогодні питань. Зокрема, мова йшла про міждержавні українсько-словацькі відносини, реверс газу в Україну, сприяння українським реформам, співпрацю у рамках «Вишеградської четвірки», перспективи вступу України у НАТО, перипетії навколо надання Україні безвізового режиму, осмислення наслідків масової нелегальної міграції в Європу з мусульманських країн, створення умов для полегшення комунікації громадянам країн-сусідів у прикордонних регіонах.

Пан посол підтвердив підтримку Словаччиною намагань України здійснити реформи, які є умовою для подальшої інтеграції нашої держави у загальноєвропейський процес:  «Можу засвідчити, що за останні роки відбулися кардинальні зміни в словацько-українських відносинах. Вони завжди були позитивними, але були й часи, коли в них не вистачало конкретного змісту. Зате сьогодні можу звітувати про багато досягнень у питаннях стратегічного співробітництва. Перше — дуже сильна підтримка Словаччини в інтеграційному процесі України, в налагодженні торговельно-економічних зв’язків. Словаччина всіляко допомагатиме українцям у відкритті віз і планує відкрити візові центри по всій території України.

Другий пункт — економічне співробітництво. Сподіваюся, товарообіг між нашими країнами в цьому році буде ще більше налагоджено, а після вступу України в 2016 році в зону вільної торгівлі наші партнерські відносини будуть ще міцнішими. Це вагомий внесок у благополуччя України. Важливо відзначити, що українські бізнес-партнери вже відчутно вливають інвестиції в словацьку економіку, і це відчутно».

Говорячи про вплив економічних санкцій проти Росії на економіку Словаччини, пан посол зазначив, що оцінити їх якоюсь конкретною цифрою неможливо, адже значна частина великої промисловості його країни перебуває у власності транснаціональних компаній. Однак їх обсяг достатньо відчутний, у тому числі й пересічним громадянам Словаччини.

Окремою темою є сприяння сусідньої нам країни у диверсифікації енергоресурсів. «Уявіть тільки, яку свиню ми підсунули росіянам, коли організували реверс газу для України. Це для Росії — мільярдні збитки. Ми добре розуміємо, що Україна дуже багата природними ресурсами. У вас, окрім нафти, є все, і ми зацікавлені, щоб ринок вашої країни відкривався для нас, щоб ми могли вести спільний бізнес. Але для цього ми б хотіли бачити й вашу стабільність, нові дієві закони та ініціативу з вашого боку», — наголосив Ю.Сівачек.

Відповідаючи на питання, яке сьогодні стало топ-темою на європейських теренах і стосується навали нелегальних мігрантів із країн Азії, пан амбасадор наголосив: «Біженцям потрібно допомагати, але треба чітко визначити всі дії і спільно з усіма країнами Європи втілювати цю програму допомоги. Потрібно розуміти, що Словаччина — не Німеччина, і ніколи такою не буде. Але ми пройшли нелегкий шлях, щоб стати справді європейською країною. Ми ніколи не брали кредитів, ми завжди намагалися все зробити самі. І це варто врахувати під час розподілення квот на прийом біженців. Ця проблема має ще й дуже важливий моральний аспект. Віднедавна при видачі віз ми змушені знімати біометричні дані з громадян дружніх нам сусідніх країн. Водночас нам пропонують прийняти у себе невідомо кого, хто прийшов на європейські терени з порушенням усіх законів. Ми сплачуємо податки, у тому числі й у ЄС, за нашу безпеку, яку нам гарантувати не змогли, то кому що ще ми винні», — резонно зауважив пан Ю.Сівачек. Водночас дипломат наголосив, що Євросоюз таки зможе подолати сьогоднішню кризу, пов’язаною з неконтрольованою хвилею біженців.

Щодо актуального для мільйонів українців питання введення безвізового режиму дипломат наголосив, що «ми б хотіли, щоб Словаччина і Європа мала з Україною безвізовий режим, але поки це не дуже можливо, і передовсім технічно», та погодився з висловленою учасниками дискусії думкою про те, що для значного збільшення кількості тих, хто подорожує з України до Європи, наразі немає необхідної прикордонної інфраструктури, та й статки чи не 90% українців після обвалу курсу гривні щодо євро і долара не сприяють їхнім вояжам до Європи. Хоча сусіди якраз зацікавлені у збільшенні числа подорожуючих з України, адже кожен мандрівник є хоча й невеликим, зате гарантованим інвестором...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати