Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Найкривавіша субота Туреччини

Експерт: «Цей теракт — помста за те, що Анкара послідовно посилює свою співпрацю з НАТО і США»
13 жовтня, 10:38
ФОТО РЕЙТЕР

Сьогодні в Туреччині завершився триденний траур за жертвами найкривавішого в історії країни теракту. Внаслідок двох вибухів, які пролунали в суботу в Анкарі загинуло 97 людей та ще 500 отримали порання. Турки збиралися на марш «Труд. Мир. Демократія», який проходив на підтримку припинення конфлікту між турецькою владою та Робітничою партією Курдистану (РПК). Демонстрацію, на початку якої пролунали вибухи, організували на знак протесту проти відновлення військового протистояння між урядом та Робітничою партією Курдистану. На мітингу були присутні прихильники прокурдської Демократичної партії народів. Її лідер Селахаттін Демірташ звинуватив в організації нападу владу. Дехто з опозиціонерів навіть натякає, що напередодні виборів 1 листопада теракт зіграє на користь партії влади, що розігрує карту стабільності і захисту від курдської загрози.  Крім того, опозиція винуватить владу у недостатніх заходах безпеки під час мирного маршу та неякісній роботі спецслужб, що не змогли попередити атаку двох камікадзе. Водночас лідер головної опозиційної сили — Республіканської народної партії — Кемаль Киличдароглу заявив:  «Я не хочу нікого звинувачувати сьогодні. Але, звичайно, необхідно задуматися над тим, як керують цією країною. Адже ми можемо жити мирно всі разом.Я вважаю, що міністри внутрішніх справ та юстиції мають негайно піти у відставку, якщо вони поважають свій народ та жертв теракту. Це їхня політична відповідальність,»

Відповідальність за злочин не взяла поки що жодна терористична організація. Тим часом прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу заявив, що у фокусі розслідування справи про вибухи в Анкарі є екстремістське угруповання «Ісламська держава». Виступаючи на турецькому телебаченні Давутоглу заявив, що слідчі наблизилися до встановлення одного з підозрюваних через тест ДНК. За його словами, напад мав на меті вплинути на результати парламентських виборів, які відбудуться 1 листопада. 

Однак деякі аналітики вважають, що за бомбовим нападом можуть стояти інші сили: «Можливо, це ІДІЛ, але не варто обмежуватися цією версією. Адже це дуже масштабний теракт, такий під силу організувати лише силам, потужнішим за ІДІЛ, яким будуть вигідні наслідки нападу. Можливо, ІДІЛ просто хтось використав, як це вже траплялося раніше. Я думаю, що теракт планувався кимось іншим,» — говорить турецький оглядач Енвер Сезгін.

Тим часом ситуація у Туреччині неспокійна: у місті Діярбакир прокурдська демонстрація переросла у сутички з поліцією. Через силову операцію проти курдських сепаратистів активісти звинувачують владу у загостренні протистояння.

Нагадаємо, 1 листопада у Туреччині мають відбутися дочасні парламентські вибори — вже другі за останні 3 місяці. Під час волевиявлення у червні керівна Партія справедливості і розвитку на чолі з Реджепом Ердоганом вперше за 13 років втратила більшість у парламенті. Передусім, через несподіваний успіх прокурдської сили.

«День» звернувся до завідувача відділу Історії країн Азії та Африки Інституту Всесвітньої історії НАН України В’ячеслава ШВЕДА з проханням прокоментувати те, хто стоїть за цим злочином і як він вплине на парламентські вибори, які пройдуть у Туреччині 1 листопада:

— Нині Туреччина має вирішальне значення у розгортанні успішної боротьби між тероризмом на Близькому і Середньому Сході, зокрема проти ІДІЛ. Анкара відчайдушно бореться не тільки з ним, але й із курдськими збройними угрупуваннями, які взяли курс на підрив перемир’я, якого так довго досягали як турецька влада, так і помірковані курдські лідери.

Головним завданням цього жахливого теракту було якраз «нейтралізувати» Туреччину, як одного з головних складових антитерористичної боротьби на Близькому і Середньому Сході — як проти ІДІЛ, режиму Башара Асада, так проти екстремістських угрупувань, які намагаються підірвати внутрішню стабільність у Туреччині.

Думаю, що за цим терактом, скоріше всього стоїть Ісламська Держава. Не виключено, що вони підтримують зв’язки з Робітничою партією Курдистану. Теракт в Анкарі — дуже серйозна і прискіпливо підготовлена операція, яку провели ці нелюди, щоб струсонути Туреччину і нав’язати їй панічні настрої, приреченість та зневіру у власні сили. До того ж, у країні триває виборча кампанія...

Цей теракт — помста за те, що Анкара твердо і послідовно посилює свою співпрацю з НАТО і США. Вони надали значну допомогу Анкарі.

— Як ця трагедія вплине на Туреччину і, зокрема, на вибори 1 листопада?

— Президент Туреччини Ердоган — сильна особистість. Він має велику харизму і його підтримує більшість народу. Його партнери по коаліції та найближче оточення — досвідчені політики. Туреччина твердо продовжить свою лінію, незважаючи на ці д уже страшні удари. Вона оговтається, на допомогу їй прийдуть союзники. Врешті-решт, Туреччина ще більше зрозуміє, хто її справжні вороги, друзі і яким чином вона має далі проводити свою політику, щоб перетворитися на стабільну і першу в історії ісламську демократичну державу.

— А як може змінитися після цього зовнішньополітичний вектор Анкари?

— Ми бачимо, що Туреччина відходить від стратегічного  партнерства з Росією. Анкара вже отримала від Москви декілька відчутних «ударів». Турки розуміють, що нинішній режим в Росії не є для них справжнім другом. Туреччині дуже важливо продовжити ефективну політику ісламської опозиції в Сирії. Думаю Туреччина не припинить вимагати відходу Асада від влади в Сирії.

Останні події мають надати новий поштовх турецькій владі, щоб удосконалити співпрацю з НАТО, зокрема у боротьбі проти тероризму, і підвищити роль мусульманських країн у цьому. Без вирішальної участі самих ісламських країн, перемога над тероризмом неможлива.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати