Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Автора «Коду да Вінчі» звинувачують у плагіаті

01 березня, 00:00
ДЕН БРАУН — НАЙВИСОКООПЛАЧУВАНІШИЙ АВТОР У СВІТІ

Автор світового бестселера «Код да Вінчі» Ден Браун у понеділок постав перед судом у Лондоні з приводу звинувачення в плагіаті. У процесі було оголошено перерву: суду потрібен час, щоб ознайомитися з роботами обвинувачів і відповідача. За ствердженням позивачів, новозеландця Майкла Бейгента та американця Річарда Лея, в основу популярної історії покладено сюжет написаної ними книжки «Свята кров і Святий Грааль». Її у 1982 році опублікувало видавництво Random House, яке також є відповідачем за позовом, повідомляє NEWSru.com із посиланням на Sky News. За дивним збігом обставин, це видавництво надрукувало обидві книги.

У своїй роботі історики досліджують гіпотезу, згідно з якою Ісус нібито одружився з Марією Магдалиною, яка народила дитину. Спадкова лінія начебто збереглася до наших днів, при цьому католицька церква перешкоджала розголосу даної інформації. Саме такі теорії й надихнули Дена Брауна, автора гучного роману, визнаного у 2005 році книгою року за версією British Book Awards. Роман видано 40-мільйонним тиражем і приніс його автору 45 млн фунтів.

Як зазначає «Комерсант», якщо позивачам удасться домогтися рішення суду про заборону використання теорій з їхньої книги, то вони зможуть перешкодити виходу 19 травня у Великій Британії фільму за цим романом. У зйомках картини були зайняті зірки кіно Том Хенкс, Одрі Тоту та Ян Маккеллен.

Окрім того, подібне рішення суду може негативно позначитися й на продажу самої книжки, зазначає Bloomberg. На думку інших видань, судовий процес і галас навколо нього лише збільшать продаж як самої книги, так і її екранізації. На цей час Браун є найбільш високооплачуваним автором у світі.

Процес у справі про епігонство пройде у Високому суді правосуддя й триватиме, як очікується, два тижні. Судді також повинні будуть розібратися і з’ясувати існуючі у Великій Британії закони про охорону авторських прав стосовно творів, автори яких використовують чужі дослідження. А точніше, де закінчується допустиме запозичення й починається протизаконний плагіат.

Як зазначає ГАЗЕТА GZT.ru, «Код да Вінчі» дійсно побудований на ідеях, висунених Бейгентом і Леєм. У книзі «Свята Кров і Святий Грааль» стверджується, що Христос був одружений з Марією Магдалиною, яка народила йому дитину. Кров їхніх нащадків ніби була виявлена «вченими» в династії Меровінгів, що нібито довгий час намагалася приховати римсько- католицька церква. Видання вважає, що Брауну важко буде заперечувати знайомство з цією книжкою, яка також була колись бестселером — адже він не лише покладає ідеї Лея та Бейгента в основу свого сюжету, але навіть згадує саму книжку, випустивши, правда, імена авторів: томик із назвою «Свята Кров і Святий Грааль» стоїть на полиці в одного з персонажів «Коду да Вінчі».

Газета Financial Times звертає увагу на те, що прізвище одного з персонажів твору Брауна — Teabing — є анаграмою від Baigent (так пишеться прізвище позивача Бейгента). З цього ж приводу газета The Scotsman зазначає, що Браун, схоже, хотів пожартувати над істориками. У цьому випадку, додає видання, з його боку це легковажна грубість, а з їхнього — абсолютна відсутність почуття гумору. У зв’язку з цим примітно, що третій співавтор «Святої Крові…» не став подавати позов, дистанціювавшись від усієї цієї історії.

Як зазначає РІА «Новости», значна частина претензій Бейгента і Лея була відсіяна у ході підготовки до слухань. Представники Random House вважають це показником «безперспективності даного позову». Фахівці в галузі інтелектуальної власності, яких цитує Bloomberg, також вважають, що Бейгенту і Лею буде важко довести факт порушення авторських прав. На їхню думку, довести факт крадіжки ідеї досить складно, оскільки в цьому випадку про плагіат у прямому значенні цього слова не йдеться. Однак, зазначають експерти, майбутній розгляд вплине на використання наукових досліджень у художній літературі і, можливо, надасть змогу захистити вчених від несумлінних авторів.

Раніше Ден Браун виграв судову справу з іншого звинувачення в плагіаті. Позов був поданий письменником Ніком Пердью, який заявив, що Браун використав елементи з його роману «Дочка Бога», зокрема, ідею про сексизм католицької церкви, яка нібито приховує від прочан жіночу природу Божественного. Пердью вимагав компенсації у розмірі 150 мільйонів доларів, а також припинення зйомок фільму й продажу книжки Брауна. Однак суд постановив, що збіги сюжетів та ідей у цьому випадку не переходять межі допустимого і не можуть вважатися плагіатом.

Скандали навколо книжки Дена Брауна «Код да Вінчі» та її екранізації відбуваються один за іншим. Нещодавно проти екранізації твору виступила впливова католицька організація «Опус Деї», яка обвинуватила письменника в тому, що він «маніпулює подіями та фактами, видаючи їх за справжні». А в березні 2005 року Ватикан уповноважив одного із знаних ієрархів римсько- католицької церкви спростувати брехню, спотворення дійсності та помилки, які, на думку Святого престолу, містяться в бестселері Брауна.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати