Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чемпіон пішов, чемпіони залишаються...

01 грудня, 00:00
СЕРГІЙ ДЗИНЗИРУК

Природно, топ-новиною зі знаком «мінус» для українських любителів боксу в листопаді, стала відмова Віталія Кличка битися з Хасимом Рахманом за чемпіонський титул і відхід українця з боксу. Проте життя триває. Тим більше, що з відходом Доктора Кличка в професійному боксі залишилося достатньо наших співвітчизників, які високо котуються і проводять двобої на найвищому рівні. Ось деякі новини про це за листопад.

Україна не залишилася без чемпіона. Володимир Сидоренко , який виступає в найлегшій вазі (до 53,5 кг) вперше захистив свій титул чемпіона WBA у Леверкузені (Німеччина), здобувши впевнену перемогу над восьмим номером рейтингу WBA Хосе Де Хесусом Лопесом з Венесуели. Рахунок суддівських записок за підсумками дванадцяти раундів становив більш ніж переконливі 119—109 (двічі) і 118—111 на користь українського боксера. Тепер на рахунку нашого «мухача» 18 перемог, з них 6 нокаутом. При цьому Володимир ще жодного разу не оступився. Колишній претендент на титул чемпіона Європи в першій напівсередній вазі (до 63,5 кг) 27-річний Андрій Котельник (25 перемог, 2 поразки) здобув перемогу одноголосним рішенням суддів над екс-претендентом на титул чемпіона WBO Мухамадом Абдулаєвим. У вересні Андрій намагався вибороти титул чемпіона Європи в бою з англійцем Джуніором Уїттером, проте всім відома упередженість британських суддів не дозволила Котельнику перемогти у виграному бою. (За прикладами «чесного» суддівства на Туманному Альбіоні далеко ходити не треба. Досить пригадати двобій Кості Цзю проти Рікки Хаттона. — Авт. ). За відносну невдачу Котельник реабілітувався в бою з узбеком, який вигравав на Олімпіаді у нинішнього чемпіона WBO Мігеля Котто. (А втім, Абдулаєв у своєрідному рематчі вже за чемпіонську корону встиг програти). Андрій нині посідає 14-ту позицію в боксерському рейтингу і має всі шанси позмагатися за титули вже найближчим часом. Рахунок суддівських записок у двобої з узбеком становив 117—112 і 116—112 на користь Котельника.

Наш багаторічний лідер першої важкої ваги (до 90,7 кг), «крузер» Олександр Гуров (33 — 4 при одній нічиїй), що виграв шість поспіль двобоїв після поразки в бою за титул чемпіона світу за версією WBA Жану-Марку Мормеку, свій наступний бій проведе з англійцем Девідом Хейє. На кону стоятиме титул чемпіона Європи. Деякі побоювання викликає тільки місце проведення двобою. Це буде Англія... Проте 34-річний Олександр зараз у непоганій формі. Наприклад, наприкінці минулого року він переконливо нокаутував сильного італійця Вінченцо Россіто. На жаль, не всі українці можуть похвалитися перемогами. Так, два тижні тому зазнав першої поразки при 16 перемогах напівтяж Віталій Ципко , що високо котирується. У Франції він програв титул чемпіона Європи місцевому боксеру Джексону Шане (25 — 0). На відміну, скажімо, від Котельника в Англії, Віталій дійсно був трохи гірше опонента, що і відбилося в підсумкових 112—116 (двічі) і 113—115. Проте 29-річний Ципко вже здобув авторитет в Європі, та й у світовому рейтингу він поки посідає тринадцяту позицію.

У супертяжів є своя інтрига. Поки Володимир Кличко вирішує, кого йому вибрати як майбутнього суперника: Леймона Брюстера — чемпіона WBO або Кріса Бьорда (IBF), інші українці також упевнено йдуть по «дистанції». 32-річний Володимир Вірчис (19 — 0) вже менш ніж через два тижні зустрінеться з поки найсильнішим своїм опонентом — Майклом Спроттом (27 — 8). Британець перемагав таких сильних важковаговиків як Денні Вільямс і Тімо Хоффман. До того ж це перший боксер для Вірчиса, який посідає вище за нього місце в рейтингу. Інший українець, 23-річний Олександр Димитренко (20 — 0) після обов’язкової «мішкової дієти» вже кілька підряд двобоїв проводить з досить сильними суперниками. У вересні він переміг екс-претендента на чемпіонський титул Вона Біна (45 — 5), а на початку 2006 року на нього чекає важкий бій з іншим відомим американцем Робом Калловеєм (56 — 5). Обидва наших супертяжа вже на підступах до еліти. Обов’язковою умовою для входження туди є їхні перемоги в майбутніх боях. Насамкінець зазначимо, що нарешті визначилася дата чемпіонського двобою Сергія Дзинзирука (30 — 0) за титул чемпіона WBO в першій середній вазі (до 69,8 кг) проти Даніеля Сантоса, до якого Сергій через складні переговори йшов цілий рік. Бій відбудеться вже 3 грудня в німецькому Магдебурзі. Побажаємо йому і іншим нашим співвітчизникам тільки перемог.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати