Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

I ТАКЕ БУВАЄ

10 листопада, 00:00

Нобелівський лауреат — у в’язниці

Лауреата Нобелівської премії в області фізики Джона Роберта Шріффера засуджено до двох років позбавлення волі за загибель людини в ДТП. Нобелівський лауреат в області фізики за 1972-й рік Шріффер, якому виповнилося 74 роки, минулого року 24 вересня врізався на швидкості понад 160 кілометрів на годину на своєму спортивному автомобілі Mercedes у мікроавтобус. Внаслідок аварії загинула одна людина, постраждали семеро. Як повідомляють американські ЗМІ, обтяжливою обставиною для суду каліфорнійського міста Санта-Марія стало те, що на момент аварії Шріффер не мав права керувати транспортним засобом. Дію його водійського посвідчення було тимчасово припинено, оскільки вчений уже отримав дев’ять штрафів за перевищення швидкості. Незважаючи на зусилля адвоката, який заявив, що його підзахисний заснув за кермом і не винен у перевищенні швидкості, суддя постановив, що Шріффер повинен негайно почати відбувати покарання. Зараз він знаходиться в каліфорнійській в’язниці у Васко. Нобелівської премії Джон Роберт Шріффер був удостоєний за створення теорії надпровідності у співпраці з Джоном Бардіним та Леоном Купером, які теж отримали премію. Останнім часом Шріффер був професором Університету штату Флорида. До 1991 року він викладав в Університеті Каліфорнії у Санта-Барбарі, куди, власне, він і приїхав рік тому відвідати своїх старих друзів.

Мобільний — за мільйон доларів

Майстер Пітер Алоїссон, який працює у Відні, повідомив, що отримав спеціальне замовлення від неназваного німецького виробника на створення мобільного телефону вартістю понад 1 мільйон доларів. Замість того, щоб створювати свої власні ексклюзивні телефонні слухавки, Алоїссон протягом останніх кількох років бере серійні моделі мобільників і, виходячи з запитів та можливостей клієнтів, прикрашає апарати різними коштовностями. «Я з самого початку знав, що мобільні телефони стануть такою ж частиною повсякденного життя, як годинники або шпильки для краватки. Відповідно, мають з’явитися й розкішні версії цих речей», — пояснює Пітер. Тепер Алоїссон працює не поспішаючи: на замовлення знаменитостей та багатих клієнтів він «прикрашає», в середньому, по три телефони на рік і продає їх за 30—50 тисяч доларів. Що ж до апарату, який дорожче, ніж 1 мільйон доларів, то майстер планує покрити корпус телефону чистим золотом та інкрустувати його 2590 натуральними синіми алмазами, які є однією з найрідкісніших коштовностей на Землі. У цього мобільника є всі шанси на те, щоб стати найдорожчим у світі. На даний момент таким у Книзі Гіннесса вважається слухавка від David Morris, у 1996 році продана у Великобританії за 104 тисячі доларів.

Життя в гнізді

Жителька Аргентини вже цілий рік живе в гнізді. Роксана Понс з Мендоси спорудила гніздо з гілок та поролонових подушок на дереві біля місцевого вокзалу. «Я все зробила за інструкцією з книги «El Cobijo», де пояснюється, як побудувати хороше гніздо, — розповіла журналістам Роксана. — Мені здається, це фантастична ідея!». «Я зовсім не бездомна, у мене є житло. Я просто обрала для себе життя на дереві. От і все!», — додала жінка.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати