Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«КАZАНТИП-2009»: той чи не той?

Трансформація фестивалю призвела до падіння його популярності
27 серпня, 00:00
«РЕСПУБЛІЦІ Z» НЕМАЄ АНАЛОГІВ У СВІТІ, ТОМУ ДО ПОПОВКИ ПРИЇЖДЖАЮТЬ ТІ, КОМУ ДО ВПОДОБИ НЕФОРМАЛЬНЕ СПІЛКУВАННЯ ТА ЕЛЕКТРОННА МУЗИКА / ФОТО ІЗ САЙТУ ФЕСТИВАЛЮ

У Криму завершився 17-й форум молодіжної культури «КаZантип-2009». Незважаючи на те, що його організатори застосували багато новинок, існує думка, що цього року «КаZантин-2009» «узагалі не той», оскільки його відвідали всього 30% гостей від торішнього фестивалю. Позначилася й світова криза: на території «Республіки Z» були помічені громадяни: Туреччини, Італії, Франції й США, а оскільки кримський фестиваль незрівнянно дешевший, ніж аналогічна тусовка світової молоді на острові Ібіца, то серед гостей, як і за минулих, іще щолкінських, часів переважали жителі Москви та Санкт-Петербурга, багато було також жителів із інших регіонів Росії й України. Лише на відкриття фестивалю зібралося не менш як 30 тисяч гостей, хоча «віза» за вхід коштувала досить дорого: багаторазова — 1500 гривень, разова 500, а на відкриття й закриття фестивалю — 700 гривень. Нагадаємо, що фестиваль «Республіка Z» щорічно проводиться в Криму з 1995 року, в перші роки він проходив у місті Щолкіно на мисі Казантип, від якого й отримав свою первинну назву «КаZантип».

Перше, що цього року відзначає заступник міністра у справах молоді, сім’ї та гендерної політики Криму Олексій Черняк, нині на заходах фестивалю не було помічено бійок і не зафіксовано передозування наркотиків, а також отруєнь. За даними Головного управління МВС у Криму й місцевих медиків, не надходило інформації, пов’язаної з якимись випадками під час проведення фесту. Загалом рівень організації «КаZантипу» набагато вище. Наприклад, Служба безпеки України затримала 43-річного громадянина Білорусі, який прибув до Криму з партією наркотиків для фестивалю. Розфасовані по різних пакетах і обгорнуті папером різні психотропні речовини містилися в багажнику машини серед особистих речей власника транспорту. Загалом у виявленій картонній коробці оперативники нарахували близько однієї тисячі таблеток «екстезі», там же було півкілограма амфетаміну. Правоохоронцям гість зізнався, що планував поширювати наркотики серед відпочиваючих під час проведення фестивалю «КаZантип»...

Офіційне відкриття «транс-тусівки» «Каzaнтипу» відбулося в селі Поповка неподалік від Євпаторії на заході Криму. На головній сцені «оранжевої республіки» грав ді-джей Пол ван Дайк (Німеччина), на честь відкриття Z-17 влаштували салют і фаєр-шоу. На закритті фестивалю грав один із найталановитіших ді-джеїв світу Армін ван Бьюрен (Нідерланди). На дусі «КаZантипу-2009» відбилися й архітектурні зміни — тут з’явилася «Вежа закоханих», і щочетверга на Z-небесах грали весілля (відбувся бал «Шоу принцес»).

Добродійний фонд «Надія і порятунок» вирішив поширити серед учасників «КаZантипу» близько 100 тис. безкоштовних презервативів і лубриканти — інтимну змазку. Як повідомив представникам ЗМІ голова правління фонду Олександр Яцюк, уже на відкритті фестивалю активісти організації почали роздавати учасникам інформаційні матеріали про профілактику ВІЛ/СНІД. «У брошурі в доступній формі надається інформація з тих питань стосовно ВІЛ/СНІД, які можуть з’явитися у читачів», — розказав Яцюк. Другий буклет стосується швидкої медичної допомоги при передозуванні опіатами й іншими наркотичними засобами (загалом таких буклетів заготовлено десь 85 тис. примірників).

Громадські організації відповіли на претензії, які пред’являв «Казантипу-2009», наприклад, представник Президента України в Криму Леонід Жунько. На торішньому засіданні Ради міністрів він заявив: «Кримська влада не повинна сприяти розвитку в Криму наркоманії й проституції, розплідником яких є «КаZантип». Ми говоримо, що там збирається молодь, але це ж кубло для поширення різних видів наркотиків, для перекручення рештків моралі в молодому суспільстві загалом і ганьба всьому Криму. Там шприци валяються, як пісок на пляжі, а ми вдаємо, що ми цього не розуміємо, й іще чотири гектари землі віддаємо безкоштовно, щоб узаконити цю проституцію, розпусту й наркоманію». Тому, щоб ввести відомий у всьому світі фестиваль у законні рамки, Рада міністрів Криму цього року дозволила організаторам (ТОВ «Центр молодіжних ініціатив «Зебра») займатися розробкою проекту землеустрою для передачі в оренду чотирьох гектарів пляжів на євпаторійському узбережжі. Прокуратура намагалася опротестувати це рішення, оскільки воно було ухвалене без необхідного згідно із законом аукціону, однак і заперечення уряду були резонними: який тендер, якщо «Республіка Z» єдина в світі? Як пояснив голова уряду Віктор Плакіда, у відповідь на ці поступки кримського уряду організатори «КаZантипу» вкладуть більше коштів у розвиток свого бізнесу, й тим самим допоможуть упорядити с. Поповку, в якій останніми роками проходив фестиваль.

— У цій ситуації треба підтримати організаторів «КаZантипу» й запропонувати їм вкласти гроші в розумні проекти, що дозволять з’явитися на цій території воді, очисним спорудам та вирішити інші питання», — вважає Плакіда. — Примусити переміститися «КаZантип» в іншу точку однаково невигідно тим, хто хоче приїхати й залишити тут свої гроші. Якщо ми не можемо запропонувати альтернативу, то не треба руйнувати те, що вже створено. Аргумент упорядників фестивалю, що вони не можуть вкладати кошти в розвиток, поки не мають землі, також правильний...

— Треба укласти договір оренди на терміни розумні, а не на 45 років, аби ми не ходили за ними й просили щось, а укласти його на три року, прописати програму взаємодії з місцевою владою, — вважає прем’єр.

Наприклад, 2006 р. прокуратура Криму вимагала від Ради міністрів скасувати дозвіл про проведення фестивалю «КаZантип»; а Сімферопольська міжрайонна природоохоронна прокуратура порушила кримінальну справу проти ТОВ «Центр молодіжних ініціатив «Зебра» (за порушення вимог містобудівного законодавства оскільки зведення незаконних споруд на пляжах села Поповка завдало державі збитків на суму понад 900 тис. грн.). Рада міністрів прокурорський протест частково задовольнила, тобто закривати фест не стала, а взяла на себе зобов’язання усунути організаційні й санітарні недоліки, виявлені перевіряючими. Проте й тоді, й згодом усі об’єкти харчування функціонували на пляжах без очисних і каналізаційних споруд, про що неодноразово казала СЕС. Торговельні павільйони не були підключені до централізованих мереж водопостачання та каналізації, яких на пляжній території просто немає. Договорів про постачання й транспортування продуктів харчування, питної води, а також медичних книжок працівників громадського харчування представники контролюючих органів під час перевірки так і не побачили.

Влада півострова сподівається на серйозні дивіденди від фестивалю. Щороку «КаZантип» еволюціонує, перетворюється й розкривається з нової сторони. Організатори невпинно повторюють, що «КаZантип» давно переріс статус фестивалю й перетворився на окрему державу зі своєю історією, традиціями, конституцією й урядом. Тому не дивно, що багато незмінних шанувальників «Республіки Щастя» скаржаться, що тепер фестиваль не такий, яким був раніше! Але, разом із тим, відвідувачі зазначали, що «Республіці Z» немає аналогів у світі, тому до Поповки продовжуватимуть з’їжджатися шанувальники електронної музики хоча б для того, щоб почути ді-джеїв зі світовими іменами. Незважаючи на те, що вперше за історію існування проекту господарі «Республіки» розгорнули широку рекламну кампанію, гостей зібралося всього на третину менше, ніж зазвичай, хоча його рекламували в Україні, Росії й декількох країнах Європи. Директор проекту Микола Карпов, пов’язує це зі світовою фінансовою кризою — люди економлять на відпочинку...

А головною подією фестивалю «Z-17» стало... його закриття. Центром уваги був виступ музичного продюсера Арміна ван Бьюрена з Нідерландів, який грає в різних стилях: прогресивний транс, трайбл прогресив, транс, техно. З цієї нагоди на головному танцполі зібрався майже весь «каzантипівський народ», біля сцени було складно навіть рухатися. Армін ван Бьюрен грав на головному танцполі «Республіки Z» з 1.30 до 4.30. Шанувальники нідерландського ді-джея скандували його ім’я, виражали свої емоції криками, на що той жестами відповідав, що тут чудова публіка й він любить своїх шанувальників. Під час виступу Арміна, що супроводився танцювальними постановками та фаєр-шоу, над «КаZантипом» влаштували святковий феєрверк і обсипали публіку з дельтаплана сріблястими блискітками. Після третьої ночі відкрилися танцполи «Kiss Fm», «Inside», «Євро», танцпол на воді «Burn» (також званий «Медуза») і працювала віп-зона «Марс», до якої на честь закриття фестивалю зробили вільний вхід. У клубі «Atrium» представили «лінію британського кіно»: мелодраму Денні Бойла «Мільйонер із нетрів» і кримінальний фільм Гая Річі «Револьвер».

Отже, нинішнє літо, по суті, поставило під сумнів існування «Республіки Z» на майбутнє: популярність фестивалю 2010 року впаде ще нижче, чи його організаторам вдасться подолати кризу? Це залежить від багатьох аспектів, але насамперед від того, потрібен молоді Європи такий фестиваль музики й вільного відпочинку, яким зараз є «КаZантип», чи зовсім інший, «республіка» такого «Щастя» чи вже зовсім іншого?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати