Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лінія вечірньої сцени

У Львові представили лялькову виставу для дорослих
01 червня, 10:01

Прем’єра відбулася учора, 31 травня, у Театрі естрадних мініатюр «І люди, і ляльки». Спектакль «Пустостан» поставлений за п’єсою сучасної польської авторки  Маліни Пшешлуги. Переклад Надії Крат. Це психологічна драма про самотність у… сім’ї.

Режисер вистави – директор театру Олексій Кравчук. Сценографія, ляльки – Оксана Россол та Олександр Сергієнко. Пластика – Нінель Зберя. 

Маліна Пшешлуга – молодий драматург. Вже кілька років поспіль її вважають автором №1 у Польщі. П’єси Маліни, а їх – близько тридцяти, ставлять і у лялькових, і у драматичних театрах і в Польщі, і поза нею. Творчість Пшешлуги відзначена кількома нагородами ( і не тільки удома, а й міжнародними).

Щодо «Пустостану», то у виставі піднімаються питання сімейних цінностей. Про це «Дню» розповів Олексій Кравчук. «Чому, трапляється, найрідніші люди стають чужими й байдужими ? Що краще – намагатися будь-що зберегти родину, де панують байдужість і порожнеча, чи все ж таки ризикнути усамітнитися? Як правильно жити – минулим чи майбутнім? Як чинити, якщо у серці – пустка?.. Вистава ця – про наші з вами сенси у житті, про те, де ми втрачаємо себе у цьому житті. І коли чуємо про те, що втрачаємо, думаємо, що не вистачає сил, щоби виправити ситуацію. А насправді сил не вистачає тільки тоді, коли нема змісту, нема цілі, а отже – усвідомлення того, заради чого живемо. Тому ця п’єса, вважаю, – дуже важлива», – говорить Олексій Кравчук. І додає, що «Пустостан» цікавий тим, що драматург Маліниа Пшешлуга, а насправді вона – драматург-філософ, не дає однозначної відповіді на поставлені в матеріалі, залишаючи публіці обшир для роздумів.

Варто додати, що «Пустостан» – не перша п’єса для дорослих у Театрі «І люди, і ляльки». Відтоді, як колектив очолив Олекса Кравчук (2015 рік), їх у репертуарі вже п’ять («Божественна комедія», «Еклезіаст», «Гамлет», «Ось та Ась» і щойно згадана прем’єра). У розробці – й «Фауст» Гете. І це принципова позиція Кравчука, котрий вперто ламає стереотип про те, що ляльковий театр – суто дитячий. «Насправді ж, коли ляльковий театр виникав, то це був театр, в першу чергу, для дорослих, – говорить директор, досвідчений режисер та дуже добрий драматичний актор Олексій Кравчук. – Безумовно, зберігаємо у репертуарі пропорцію 80% дитячих вистав і 20% – дорослих. Й надалі зберігатимемо цей баланс, готуючи постановки для дітей різного віку і для сімейного перегляду. Але водночас розпрацьовуватимемо й лінію вечірньої сцени». 

До слова: вистава «Пустостан» введена в афішу V Міжнародного фестивалю театрів ляльок «І люди, і ляльки»-2019, який пройде на базі Львівського театру естрадних мініатюр «І люди, і ляльки» 21 – 23 червня.

До участі у фесті зголосилися лялькарі і не тільки з Дніпра, Херсона, Ужгорода, Сум, Києва, Хмельницька, Рівного, Харкова та Черкас. Як і кожного року, приїдуть до Львова й гості з-за кордону – з Литви, Латвії та Албанії. 

Партнери організаторів заходу – Обласний театр ляльок, театри імені Леся Курбаса та Лесі Українки і Перший театр для дітей та юнацтва, котрі  нададуть сцени для фестивальних вистав. 

Загалом у показі – 16 спектаклів, також ще два обов’язкових і дуже яскравих дійства – відкриття і закриття фестивалю «І люди, і ляльки».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати