Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Літні петриківські настрої

В італійському містечку Больцано триває персональна виставка майстрині Галини Кулаги
07 серпня, 17:27

Галину Кулагу вже добре знає і українська діаспора в Італії, і самі італійці. Українська майстриня займається викладанням петриківського розпису в Італії, проводить майстер-класи, бере участь у виставках і ярмарках.

«Усе життя я працювала художником-оформлювачем на підприємстві. Вперше познайомилась з петриківським розписом на виставці в Києві, коли мені було 18 років, — розповідає пані Галина. — Це стало захопленням мого життя. Відтоді я ретельно вивчала експозиції музеїв, альбоми з творами майстрів, оскільки мені бракувало освіти в даній галузі. Нарешті, коли дійшла до пенсійного віку, а тоді вже мешкала в Італії, поїхала в Україну навчатися цьому мистецтву в знаних майстрів. Тоді детально вивчила кольорознавство, основи композиції і, власне, саму техніку петриківського розпису».

За словами майстрині, про персональні виставки почала задумуватися тоді, коли робіт ставало дедалі більше. Надихали і окрилювали підтримка і позитивні відгуки від професіоналів розпису. Перша масштабна виставка робіт Галини Кулаги в Італії відбулася 2016 року в місті Езі, що в регіоні Марке. «Тодішня експозиція відбулася дуже успішно, відгуки публіки перевершили всі мої сподівання. Італійці були в захваті! Казали, що про таке незвичне, яскраве, експресивне й життєствердне українське мистецтво і гадки не мали!».

Цього ж разу виставка відкрилася в галереї Kleine Galerie — Piccola Galleria, що міститься в самому центрі мультикультурного і дуже туристичного містечка Больцано на півночі Італії. Серед представлених робіт — полотна, мальовки, розписані горнятка, тарелі, дощечки. Розписи вражають яскравою і дуже добре продуманою кольоровою гамою, увагою до дрібних деталей, у яких відображено українську символіку і мотиви. Більшість замальовок по-літньому легкі і витончені. 

На думку Галини Кулаги, саме такі «живі» події, як виставки, концерти, найкраще знайомлять іноземців з українською культурою, яку зараз необхідно максимально популяризувати, захищати. До слова, нещодавно майстриня написала на своїй сторінці у Facebook, що російська асоціація в м. Тренто (Італія) пропонувала курси петриківського розпису, називаючи його російським видом мистецтва.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати