Мамо, не хвилюйся!
Кілька слів про «особливе меню» Майдану
На Майдані нині можна зустріти кумедні плакати, як от «Мамо, я поїв і в шапці». Це — послання для всіх мам, чиї діти нині там, на головній площі країни. Щодо цих питань — їжі й теплих речей — мамам і справді немає чого хвилюватися: тут є що їсти й де взяти собі теплі речі. Більше того, не просто є що їсти — тут можна щодня розширювати свою особисту гастрономічну карту. Є тут, що їсти й любителям котлет, і вегетаріанцям. Наприклад, письменниця і співачка Ірена Карпа регулярно готує вегетаріанські страви й повідомляє на своїй сторінці у Facebook, куди саме та коли вона їх відносить. «Отже, в меню: млинці з цільного борошна з яблуком, бразильським горіхом, імбиром і корицею; млинці з сиром-родзинками-спеціями; густа індійська зупа із сочевиці з кунжутом, карі та насінням гарбуза. Вегетаріанці! Підходьте до бочки на початок Інститутської, з боку стаціонарного флагштока...» — написала співачка 14 грудня, а вже ввечері того ж дня у «Фейсбуку» можна було прочитати вдячні відгуки від тих, хто скуштував ці страви.
Окремо варто казати про майданівські чаї. Це не просто запарені пакетики з чаєм, а ціле мистецтво. Тут можна знайти напої на будь-який смак. І знайти їх теж неважко — просто йти на аромат. Чого вартують великі казани, в яких плавають суцвіття липи, шматочки яблук, апельсинів та імбиру... Або гарячий узвар вперемішку з каркаде. Ті, хто щодня стоїть на Майдані, вже склали свою власну карту смачних чаїв, скажімо, у волинському наметі роблять найкращий трав’яний чай; у наметі Мальтійської служби допомоги — з імбиром і медом; у наметі біля одного з фонтанів — чай з яблуком і апельсином... Ось що написав днями у «Фейсбуку» журналіст і письменник Артем Захарченко: «Один із наших культурних здобутків за 9 років — імбирний чай. 2004 року клали максимум лимон...»
Чорні, задимлені чайники парують на морозі, димлять казани з кулішем, дівчата-волонтери розносять бутерброди. Теж, до речі, в найцікавіших комбінаціях: наприклад, хліб із медом, горіхами, яблуками та лимоном... На кухні в Будинку профспілок — барикади з банок: люди приносять варення, повидло, солоні закрутки... Хтось носить гарячий борщ у великих каструлях, хтось — пиріжки з різними начинками... Але найбільше тут люблять гарячі страви, приготовані на майданівських польових кухнях, — з димом. До речі, іноземні журналісти і гості Майдану не оминають своєю увагою й цей феномен — «кухні просто неба». Тут не просто годують, а годують смачно й щедро. Навіть тих, хто суботнім і недільним вечором перейшов із антимайдану на Європейській площі на Майдан. Навіть тих, хто випадково забрів на барикади. Усіх. Українська гостинність і бажання всіх добре нагодувати виявляється навіть у таких екстремальних умовах. І не просто виявляється, а розквітає. Бо, як казали герої «Мумі-тролів» Туве Янссон: «Той, хто любить млинці, не може бути небезпечним».
Майдан триває вже майже місяць. За цей час тут сформувалося своє особливе «меню Майдану»: тільки корисні, поживні й дуже смачні страви. І жодної краплі алкоголю.