Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

М’які «градуси»

Українці поступово відвикають від міцних спиртних напоїв
24 липня, 00:00

Зі шкільної лави завчивши заповітну формулу С2Н5ОН (яка чи не єдина залишається в нашій пам’яті від зазубрених уроків хімії), ми більш чи менш свідомо вирішуємо: пити чи не пити, і якщо пити, то що саме, в яких кількостях і в якій компанії. Роблячи вибір, ми мало замислюємося над тим, що таким чином створюємо не лише свій імідж, але й обличчя цілого величезного ринку спиртного — невід’ємної складової економіки і, якщо хочете, іміджу кожної країни. Тим часом професіонали українського ринку міцних напоїв у особі генерального директора компанії «Княжий град» Михайла Друяна свідчать: в останні роки в Україні потроху зменшується споживання особливо міцних «рідин» і одночасно зростає попит на вино. Ми почали віддавати належне старовинним українським традиціям виноробства (адже не тiльки і не стiльки самогон багато десятиріч було заведено виготовляти доброму господареві), а також повертатися до улюблених iз радянських часів грузинських і молдавських вин. Саме як виробничу базу для молдавських вин створили 1946 року Київський виноробний завод. За словами Михайла Друяна, відтоді підприємство на жоден місяць не припиняло співпраці з виноградарями Молдови. Останній результат цієї співпраці — колекція «Винодел», випущена компанією «Княжий град». Всі вина цієї колекції виготовляються в Києві з молдавської сировини.

Не виключено, що крім повернення до традицій, в українського виноробства незабаром з’являться і наочні новинки: комерційний винахід «Винодела» — маленький штопор у комплекті з кожною пляшкою — напевно буде взято на озброєння й іншими компаніями. Ця ідея — не лише спроба привернути увагу покупців, яким у критичну хвилину святкування тепер не доведеться користуватися засобами, винайденими в підпіллі піонерських таборів — кришити корок ножем, продавлювати його в пляшку — але й данина поваги вину, яке від подібних маніпуляцій втрачає частину своїх смакових якостей, не говорячи вже про запах. Щоправда, як поставиться наша міліція до такого опосередкованого заохочення розпивання спиртних напоїв у недозволеному місці, хай навіть вироблюваних найцивілізованішим чином, ми ще дізнаємося.

Прагнучи продовжити взаємне виховання виробників і споживачів вина, компанія «Княжий град» влаштувала презентацію нової колекції в київському «Президент- готелі». Доводиться, на жаль, визнати, що про дегустацію більшість наших співгромадян, професіонально пов’язаних із вином, не має жодного уявлення. Директори столичних ресторанів звичайнісіньким чином розпивали запропоновані напої, так, як це робитимуть їхнi клієнти. Справді, не часто побачиш у ресторані людину, яка б спочатку оцінювала колір вина, потім сколихувала келих, щоб краще відчути аромат напою, потім обполіскувала вином всю порожнину рота, щоб повністю відчути його смак... Незважаючи на свою старовинність, енологія — наука про вино — в Україні ще тільки починає йти в маси.

Не вдаючись до наукових подробиць, скажемо лише, що вживане в розумних кількостях вино сприяє зняттю стресів, зміцненню стінок судин. Загалом алкоголь не є абсолютно чужорідною для нас речовиною. У незначних кількостях він виробляється в організмі будь-якої людини. Без шкоди для організму печінка може переробити 37 грамів чистого (96%) алкоголю. І звичайно ж, не варто зловживати «градусами», в тому числі й вином, за нинішньої спеки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати