Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

НАУКА

03 липня, 00:00

Кінець двоголової змії

Бідна рептилія прожила вісім років, але не змогла залишити двоголового потомства. World Aquarium, розташований в Сент-Луїсі (США, штат Міссурі), втратив свій найголовніших експонат: із природних причин померла двоголова червонохвоста мідянка Уі. Проте для змії з двома головами вона прожила на диво довге життя — цілих вісім років. Більшість змій з подібною вадою розвитку вмирає через один-два тижні після народження.

«Це жахлива трагедія», — розповідає керуючий World Aquarium Леонард Зонненшайн. «Кожного дня до нас приходили люди, які хотіли подивитися на знамениту двоголову змію». Акваріум придбав Уі наприкінці минулого століття, а рік тому рідкісна рептилія, що мала не тільки дві голови, але й чоловічі, й жіночі статеві органи одночасно, була виставлена на аукціон. У прагненні зібрати гроші на різні дослідницькі програми, керівництво акваріума просило за змію $150 тисяч, пише gzt.ru. Однак аматорів із зайвими грошима не знайшлося. Підозрюючи, що подібне диво природи не зможе радувати відвідувачів вічно, у минулому році фахівці акваріума зробили невдалу спробу вивести в змії таке саме двоголове, як і вона сама, потомство, схрестивши її з іншою двоголовою змією, і цього року планували спробувати знову — але не встигли. Проте відвідувачі акваріума зможуть побачити свою улюбленицю, але вже як опудало Уі.

  Корова, що дає молоко з рекордно низьким вмістом жиру 

Вчені мають намір створити ціле стадо таких корів для виробництва знежирених молочних продуктів, що користуються підвищеним попитом у розвинених країнах.

Поки в колишньому СРСР старалися вивести породи молочної худоби з більшою жирністю, на Заході населення просто збожеволіло на здоровому способі життя: замість масла їсть маргарин, п’є газовану воду без цукру й знежирене молоко. Щойно знайшли новий спосіб «виготовлення» такого молока — його виробляє сама корова з геном «нежирності», пишуть izvestia ru. Звичайно, спочатку біотехнологи з Нової Зеландії знайшли не ген, а корову Мардж, що дає нежирне молоко. Точніше, у молоці Мардж дуже мало так званих насичених жирів, проте, більше дуже корисних моно- й поліненасичених — такі жири не беруть участі в процесі утворення холестерину. Капсули з такими жирами навіть є профілактичним засобом від ішемії та інсульту.

Як тільки були виявлені дивні властивості молока Мардж, група вчених під керівництвом Рассела Снелла виділила ген, відповідальний за синтез ненасичених жирів. Потім вони вивчили двох телят, яких Мардж не так давно народила. Виявилося, що цей ген є і в них, тобто, упевнено передається спадково. Наступний крок — створення племінного стада з цим геном. Широко розтиражована й навіть трохи набридла цитата академіка Павлова, що молоко — «це безцінна їжа, дана нам самою природою», насправді анітрохи не втратила свого значення. Однак і успіхів біотехнології ніхто не скасовував, і знежирене молоко дійсно корисніше звичайного. У харчовій промисловості для отримання такого молока проводиться сатурування — відділення зливання. Пряме отримання знежиреного молока, просто після доїння корови, значно простіше й дешевше. А в Англії, наприклад, лише чверть купленого молока — із звичайною жирністю 3,5%. У технічно знежиреному лише 0,1% жиру, повідомляє Петро ОБРАЗЦОВ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати